Jakiś czas temu kliknęłam na podejrzany link w mailu, który rzekomo dostałam od Netflix. Mail był od oszustów. Jedyna rzecz jaka mnie niepokoiła, to to że włącza się automatycznie tzw. skupienie, kiedy powiadomienia nie są wyświetlane w systemie Windows 10. Mam Windows 10, 64-bitowy, od wczoraj mam jego najnowszą wersję, tzw. majową aktualizację 2020. Dziś moja zapora poinformowała o podłączeniu się do nowej sieci, na co nie zareagowałam prawidłowo, a ów soft się zawiesił, więc zdecydowałam się na kolejny dziś restart. Używam adaptera WiFi do łączenia się z moją siecią WiFi. Dzisiaj mój komp po prostu fiksował, wpierw zawiesił się Firefox, potem nie mogłam go uruchomić ponownie, nawet po tym jak się wylogowałam, w ogóle po ponownym zalogowaniu się mój komp działał jak jakiś staruszek, dopiero po trzecim restarcie mogłam na nim normalnie pracować. Może nie ma żadnej infekcji, ale pozostały mi tzw. śmietki po odinstalowaniu pewnej nakładki na zaporę i programu, który miał aktualizować sterowniki Intela, pozostały jakieś usługi... Poza tym czekam teraz na aktualizację pewnego softu, bo teraz jego ochrona nie działa, bo nie jest kompatybilny z najnowszą wersją Windows 10. Aha, nie chcę usuwać żadnych programów do ochrony, bo jak wyłączę HIPS w Comodo Internet Security, to nie ma żadnego konfliktu, a Malwarebytes Premium jest za słabe na bycie samodzielnym antywirusem. Nie chcę wracać do poprzedniej wersji systemu, wczoraj moja dziesiątka działała w zasadzie bez zarzutu. Może po prostu Firefox dziś źle działał?
Podaję wymagane logi:
FRST:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówAddition:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkownikówShortcut:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników------Połączono posty------Edit: na razie wstrzymajcie się z instalacją tzw. majowej aktualizacji 2020, bo uruchamianie kompa jest jak jakaś loteria: albo będzie się mega wolno uruchamiał, aż potrzebny będzie restart, albo będzie dobrze działał. Na szczęście mój ulubiony soft do ochrony, czyli SpyShelter Premium jest znów kompatybilny z Windows 10.