Błąd karty pamięci - twierdzi że ma 1655 GB pojemności

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
B166357

Użytkownik

Post04 lis 2014, 13:33

Dzień dobry,
Od razu zaznaczę, że przechodziłem różne tutoriale i stosowałem polecane rozwiązania, ale bez efektu. Traktuję ten problem poniekąd hobbistycznie, bo kartę micro SD 4GB mogę kupić za 10-17zł. Niemniej jednak jest to na tyle dla mnie interesujące, że chcę znaleźć rozwiązanie, bo problem może się powtarzać.

Opis karty i jej przeznaczenia:
- karta micro SD 4GB HC4 Good RAM
- używana w rejestratorze samochodowym Prestigio (nagrywane były na nią 2-minutowe filmiki, a kiedy zabrakło miejsca na bieżące nagranie, rejestrator kasował najstarsze i tak w nieskończoność)
- sporadycznie zdarzało się, że rejestrator zgłaszał błąd braku miejsca na karcie i nie mógł sformatować ani zacząć nadpisywać (wtedy podpinałem kartę do komputera, zgrywałem pliki jeżeli były mi potrzebne, a następnie formatowałem kartę i znowu śmigała jak nowa)
- do naprawy używam komputera z Windows 7 Home Premium

Ostatnio zauważyłem, że rejestrator nie widzi karty wetkniętej do slotu. Po podpięciu do komputera, Windows wyświetlił komunikat, że trzeba ją sformatować przed użyciem. Nie wykonał jednak formatowania bo "Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy."

Skorzystałem z funkcji zarządzania dyskami w Menu Start (Utwórz i sformatuj partycję dysku twardego). Przy karcie zobaczyłem, że ma pojemność 1655 GB (a nie 4GB jak powinna). Próbowałem ją sformatować przy ustawieniach domyślnych jak i ustawiając maksymalny rozmiar na 4096 MB. Wszystko kończyło się komunikatem: "Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy."

Komenda chkdsk X: /f (oczywiście podmieniłem X na literę karty pamięci) dała tylko komunikat, że system plików to RAW, a on jest nieobsługiwany.

Czy macie jakieś pomysły? W wolnej chwili będę próbował zastosować wskazówki :) (jeżeli ostatecznie okaże się, że mam funkcjonalną kartę micro SD z pojemnością 1600 GB to nie będę narzekał :P)

Później jeszcze użyłem TestDisk i kilku innych programów, ale za każdym razem było to samo: "Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy."

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post05 lis 2014, 00:06

Być może pomoże formatowanie niskopoziomowe: HDD Guru Low Level Format albo Bootice.
Jak nie to wtedy podaj VID i PID z programu Chipgenius.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

B166357

Użytkownik

Post05 lis 2014, 14:42

HDD Guru używałem wcześniej - mielił i mielił te 1655GB (szybki format nic nie dał) i przy każdym sektorze miał komunikat "Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy." tylko, że po angielsku: "device I/O error" czy jakoś tak. Na końcu było jeszcze "Nie zapomnij stworzyć partycji" ale niczego to nie poprawiło.

Bootice zaczął świrować po podłączeniu tej karty, cały czas sypał komunikatami o błędzie i kiedy przeklikałem je ze 12 razy, po wybraniu z listy karty nie dało się wykonać żadnego działania (wszystkie opcje zaszarzone).

Później chciałem sprawdzić te VID i PID:
Podejrzewam, że nie widać tej karty w ogóle w programach do sprawdzania, bo VID i PID są różne w zależności od tego jak ją podłączę:
Przez kabel USB kiedy siedzi w rejestratorze: USB Device ID: VID = 1B3F PID = 0C52
Kiedy podłączam przez czytnik kart pamięci (taki pendrive, ale do środka wkłada się karty): USB Device ID: VID = 0CF2 PID = 6225 (ale wykrywa 3 dyski/sloty na karty, nie wskazuje tej jednej konkretnie)
Dodatkowo w programie CheckUDisk nie ma jej na liście dostępnych dysków (a Windows widzi, że jest to dysk J w przypadku podłączenia przez ten czytnik kart pamięci). Po wybraniu opcji "All USB Device" widzi tylko np. ten czytnik kart

Mogę jeszcze załatwić sobie przejściówkę na kartę i podpiąć bezpośrednio - może to coś pomoże. Dam znać.

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post06 lis 2014, 00:27

Jak vid i pid się zmienia to kontroler padł.

B166357

Użytkownik

Post07 lis 2014, 14:08

Wkładając kartę do przejściówki micro SD->SD (przejściówka działa z innymi kartami - testowałem):
Chip Genius: USB Device ID: VID = 0BDA PID = 0159
CheckUDisk teoretycznie to samo, ale jako "unknown device" a nie odrębny dysk.
Identyczny VID i PID jest na innej działającej karcie micro SD wetkniętej do tej przejściówki. Różnica jest taka, że inną kartę wykrywa jako dysk wymienny, a tej o której jest wątek nie widzi (może przez system plików RAW).
Kliknięcie "Właściwości" w okienku "Komputer" w Windows 7 powoduje "brak odpowiedzi" i zawieszenie Eksploratora Windows na tym okienku (trzeba go ponownie uruchomić).
Nie działa też usługa Windows "Zarządzanie dyskami" - prawdopodobnie zawiesza się kiedy próbuje odczytać tę kartę.

Pacjent zmarł? :-(

P.S. Przy okazji przestał mi działać ten hub na karty pamięci w formie pendrive'a... zaraził się od karty pamięci chyba. Wczoraj czytał karty micro SD, dzisiaj nie czyta (te karty które działają oczywiście). Zawiesza się tak jakby kiedy w slocie jest karta microSD. Inne karty czyta dobrze. Czy da się reanimować takie urządzenia (Kingston MobileLite)?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post07 lis 2014, 14:34

Komenda chkdsk X: /f (oczywiście podmieniłem X na literę karty pamięci) dała tylko komunikat, że system plików to RAW, a on jest nieobsługiwany.

Zobacz ten poradnik:
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-k ... h-a366.htm
1. Brak systemu plików na pamięci flash, pendrive, system RAW

P.S. Przy okazji przestał mi działać ten hub na karty pamięci w formie pendrive'a... zaraził się od karty pamięci chyba.

Podejrzenie wirusa :(

Z podpiętą kartą pamięci/pendrivem

Przeskanuj komputer Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zaktualizuj program oraz bazę wirusów.
Pełne skanowanie
(nie instaluj wersji PRO tylko Freeware/Darmowy)
W razie wykrycia infekcji usuń zainfekowane pliki.
Usuń zarażone pliki z kwarantanny.

Po skanowaniu wrzuć z niego raport na:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
lub na: lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wrzuć obowiązkowe logi
OTL.txt i Extras.txt --> http://www.hotfix.pl/obsluga-programu-otl-a143.htm
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Logi/raporty wklejasz na:
lub: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.

Przenoszę temat z działu Problemy :arrow: Bezpieczeństwo,
XMan.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

Fix00ser

VIP

Post07 lis 2014, 14:49

Jako uzupełnienie skanera Malwarebytes polecam dodatkowo skaner portable
Emsisoft Emergency Kit

B166357

Użytkownik

Post11 lis 2014, 17:12

Dzięki za podpowiedzi, ale chyba nic z tego nie wyszło:

Ten "pendrive" na karty pamięci już działa (mimo, że zrobiłem to samo co przed napisaniem posta - kilka restartów systemu i wtykanie do różnych portów USB). Coś się chwilowo musiało skopać.
Co do karty microSD którą próbuję naprawić, daje się ją tylko skanować i jakoś podglądać w różnych programach przez ten "pendrive", bo wetknięta przez przejściówkę karty SD włożonej bezpośrednio do slotu na karty w laptopie wyświetla się co prawda jako dysk wymienny, ale jakiekolwiek akcje z nią blokują skany (brak odpowiedzi dopóki nie wyjmę karty ze slotu), nie da się sprawdzić właściwości przez eksplorator Windows i takie tam bo program przestaje odpowiadać/zatrzymuje się. Przejściówka i slot w laptopie działa normalnie kiedy wkładam do niej działającą karę microSD.

Na codzień korzystam z Kaspersky Pure - skanuję co jakiś czas, ochrona jest aktywna (skanowałem w piątek pełną opcją, nic nie wykrył).
Na strony internetowe wchodzę zwyczajne (portale finansowe, informacyjne... w każdym razie nic dziwnego).
Nie korzystam z programów P2P, nie instaluję nie wiadomo czego (oprócz legalnego oprogramowania, którego nie jest zbyt dużo i tak), nie podłączam pendrive'ów z niewiadomo jakich żródeł (a jeśli tak, to je zawsze skanuję bez autoruna).
Karta pamięci która padła była cały czas w rejestratorze, więc jeśli wirusy nie "wiszą" w powietrzu to nie miała skąd złapać infekcji.
W związku z powyższym nie zaskoczyły mnie wyniki testów:

Malwarebytes:
- log jest czysty: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- znalazł co prawda ustawienia do Firefoxa, bibliotekę z programu do wystawiania faktur (nie korzystałem i już dawno skasowany), starą instalkę Daemon Tools i jakiś ich .dll który z opisów w internecie odpowiada za reklamy w nim

OTL:
- przejrzałem pobieżnie, ale nie widzę tam niczego niesamowitego
- jest tam dużo informacji o moich osobistych programach (chociażby związanych z prowadzeniem działalności) więc pytanie czy mogę je usunąć i nie zaburzy to loga?

FRST:
- tak samo, nie za dużo w nich jest na moje oko
- jest tam dużo informacji o moich osobistych programach (chociażby związanych z prowadzeniem działalności) więc pytanie czy mogę je usunąć i nie zaburzy to loga?

Osobiście uważam, że chodzi o samą kartę: była używana przez niemal całe 24 miesiące i każda moja jazda samochodem powodowała nagrywanie i kasowanie na niej plików. Chyba każde 30-45 min jazdy to zagranie całejkarty nowymi danymi. Moim zdaniem albo:
1. Pamięć umarła bo tak zaplanował producent (nic nie może być wieczne na dzisiejszym rynku produktów - a ta karta była mocno używana).
2. Mogła też się przydażyć jakaś przygoda z tym, że rejestrator wyłączał się na automacie po odłączeniu zasilania (najpierw kilka sekund zapisywał plik, zatrzymywał nagrywanie i się wyłączał po tym). Chociaż naprawa/odczytanie plików podanymi na forum sposobami niestety nie zadziałało.

Jeszcze raz odpalę kroki z tego poradnika (już próbowałem nim działać):
Zobacz ten poradnik:
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-k ... h-a366.htm

Może cudownie coś się zmieni od ostatniego razu.

-- 11 lis 2014, 17:12 --

Widzę, że chyba się nie zrozumieliśmy od początku kiedy pisałem, że jestem po tutorialach :-)
Instrukcja z naprawy karty pamięci z hotfix:
1. Photorec i Testdisk nie dają nic - wykrywają 1655GB zamiast 4GB i nie mogą odczytać danych, nie mogą znaleźć partycji i każda akcja kończy się błędem odczytu danych.
I w ten sposób 1 punkt poradnika idzie w odstawkę.
2. H2testw - kiedy wybieram kartę z listy Windows każe mi ją sformatować, po czym komunikuje, że nie może jej sformatować. Anulowanie tej czynności nic nie daje - wszystkie operacje w programie H2testw są "zaszarzone" i wyświetla się napis, że nie można odczytać dysku.
Victoria - ten program nawet nie chce się uruchomić poprawnie - odinstalować też się go nie da inaczej niż ręcznie usunąć folder (pewnie jakiś syf został w rejesterze, ale trudno).
HDD Guru - niby sformatował i kazał stworzyć nową partycję, ale nie da się stworzyć nowej partycji bo nie można odczytać plików. Formatowanie też jakieś lipne, bo w każdym sektorze wydala błąd urządzenie we/wy (I/O device error).
Bootice - błąd urządzenia we/wy. Wszystkie opcje w programie nie działają.
Odczytanie VID i PID - ChipGenius nie widzi karty jako oddzielnego dysku (a działającej karcie odczytuje VID i PID przejściówki, a nie karty, bo pokazuje te same numery dla różnych działających kart), CheckUDisk nie widzi nawet zdrowej karty pamięci. Do kosza z tymi sposobami.

Przeszedłem wszystko z manuala, Malware Bytes nic nie dał, skanowanie komputera też nie. VID i PID nie mam jak odczytać (patrz wyżej)... Może da się ustalić jakoś inaczej jakie oprogramowanie powinna mieć karta pamięci microSD 4GB HC4 Good Ram i jakoś je wgrać?

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”