Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 lip 2012, 18:33

W tym temacie:
http://forum.hotfix.pl/problemy/problem-z-paskami-w-przegladarce-t19420.html

Jeśli chodzi o pasek adresu - to nie rozumiem dlaczego w jego menu rozwijanym nie są zachowywane najczęściej wpisywane adresy tak jak dawniej, przecież resetowałem IE, potrzebne opcje są pozaznaczane np. autouzupełnianie paska adresu. Chociaż ta opcja to chyba działa inaczej - tylko proponuje to co tam ma być wpisane. Chyba, ze jeszcze o czymś zapomniałem. Co jeszcze może być przyczyną tego stanu rzeczy ?

Z tym wiąże się jeszcze pewien fakt. Posiadam program CCleaner i używam go według ustawień domyślnych - podobno bezpiecznych. On tam ma opcje czyszczenia różnych elementów m.in. przeglądarek. Ja właściwych opcji nie odznaczyłem i pewnie pousuwał mi te adresy. No dobrze, ale przecież zawsze chyba można te adresy od nowa tam wpisywać. Właśnie - czy zwyczajnie wpisywać, to dlaczego pasek ich nie zapamiętuje ? A może to już jest taka cecha tej wersji przeglądarki ? Słyszałem, że jest to bardzo chimeryczna przeglądarka i pewne elementy mogą nie działać nawet po ich skonfigurowaniu.
W ogóle sporo słów krytyki słyszałem o tej przeglądarce. Przykładem jest chociażby to wyskakujące okienko o zabezpieczeniach.

Jeśli chodzi o Google Toolbar to nie stosowałem tych opcji, które podałeś gdyż zawierają dane z których aktualnie korzystam i musiałbym je od nowa zapisywać. Myślę, że problem tych strzałek rozszerzających nie jest wart aż takiego zachodu, by to zrobić. Niech już to zostanie tak jak jest. Zresztą kiedyś usuwałem ten pasek i instalowałem go na nowo - nic się tam wtedy nie zmieniło.

W temacie:
http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/jak-wylogowac-sie-z-konta-administratora-systemu-t19565.html

Czyli wychodzi na to, że nie mając żadnego konta niepotrzebnie tworzyłem konto Administratora tylko po to by uruchomić coś jako Administrator właśnie ? Czy tak ?
Ponieważ dziś już nie pamiętam ani nie miałem nigdy specjalnej potrzeby tworzenia kont ani uruchamiania czegoś jako Administrator więc kiedy taka potrzeba zaszła to ja naprędce założyłem konto myśląc, że to warunkuje uruchamianie programów jako Administrator nie bacząc czy to rzeczywiście prawda.

Chciałbym żebyśmy coś wyjaśnili:
Czy to moje konto czy jak je tam zwał nie wiem na samym początku było kontem użytkownika na prawach Administratora ? Mówię tak bo jak się tworzy konto użytkownika z ograniczeniami to w Panelu sterowania nie ma później już dostępu do różnych opcji konta np. tworzenia kont. Po prostu to konto nie ma tych uprawnień - rozumiem. No a tamto konto mimo rangi zwykłego usera ale na prawach Administratora - chyba bo tego nie wiem na pewno, nie pamiętam już miało ten dostęp z tego co pamiętam.

Czyli wywnioskowałem, że aby utworzyć konto na prawach Administratora trzeba by według tego co podałeś wcześniej poprzez tryb awaryjny się do niego zalogować. Logować się - ależ ja przecież nie miałem tam ani hasła ani nic. No może tylko ta nazwa. Ale ty mówiłeś a wbudowanym koncie Administratora. A ja myślę bo już tego nie bardzo pamiętam, że to było raczej konto użytk. na prawach Administratora nie Administratora.
Krótko mówiąc - jak dotrzeć do konta na prawach Administratora o ile takie tam jest lub utworzyć nowe ?
Zdaje się, że w C:\Documents and Settings ani w Reprofilerze nie widać takiego konta.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post18 lip 2012, 19:28

Właśnie - czy zwyczajnie wpisywać, to dlaczego pasek ich nie zapamiętuje ? A może to już jest taka cecha tej wersji przeglądarki ? Słyszałem, że jest to bardzo chimeryczna przeglądarka i pewne elementy mogą nie działać nawet po ich skonfigurowaniu.
W ogóle sporo słów krytyki słyszałem o tej przeglądarce. Przykładem jest chociażby to wyskakujące okienko o zabezpieczeniach.

Aż się pokusiłem i sprawdziłem. U mnie na IE8 są takie same problemy. Tak wiec wydaje się to problemem przeglądarki.

Czyli wychodzi na to, że nie mając żadnego konta niepotrzebnie tworzyłem konto Administratora tylko po to by uruchomić coś jako Administrator właśnie ? Czy tak ?

Zbędnik.

Czy to moje konto czy jak je tam zwał nie wiem na samym początku było kontem użytkownika na prawach Administratora ?

Tak.

Krótko mówiąc - jak dotrzeć do konta na prawach Administratora o ile takie tam jest lub utworzyć nowe ?

To jest to, które widnieje pod nazwą Administrator w trybie awaryjnym.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post18 lip 2012, 21:40

W temacie:
http://forum.hotfix.pl/problemy/problem-z-paskami-w-przegladarce-t19420.html

Ale serio mówisz, że też tak masz u siebie. Nie wiesz z czego to może wynikać ? No bo jest jakaś przyczyna tego chyba ?

W temacie:
http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/jak-wylogowac-sie-z-konta-administratora-systemu-t19565.html

Czy chcesz powiedzieć, że to konto w Panelu Sterowania >> Narzędzia Administracyjne >> Zarządzanie komputerem >> Użytkownicy i grupy lokalne >> Użytkownicy >> Administrator - na screenie zaznaczyłem czerwoną ramką (również to, że konto to jest wyłączone) zobacz:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
to jest to moje pierwotne konto użytkownika na prawach Administratora ?

Jest ono w tej chwili wyłączone co zaznaczyłem tam. Powiedziałeś, że w trybie awaryjnym można się do niego zalogować. Właśnie jak się zalogować ? Bo zdaje się, że konto to ma hasło ustawione na stałe, zaś nazwę i pełną nazwę ja pamiętam czy to są te opcje logowania, które wystarczą ?

Jeśli chodzi o inne konta to czy muszę je koniecznie usuwać ?
Powiedziałeś też, że są inne sposoby na zalogowania się na tym koncie, jakie ?

Bo trybu awaryjnego ja jeszcze nigdy nie stosowałem, więc mam pewne obawy czy to na pewno u mnie bezpieczne ?

I czy gdybym wszystko to zrobił to nie trzeba by zakładać nowych kont aby uruchomić coś jako Administrator w Uruchom jako... ?

Czy samo to konto na prawach Administratora wystarczy do tego, nie trzeba mieć nowego konta Administratora ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 lip 2012, 09:41

Ale serio mówisz, że też tak masz u siebie. Nie wiesz z czego to może wynikać ? No bo jest jakaś przyczyna tego chyba ?

Najprawdopodobniej programiści Microsoft`u w swojej niezwykłej rzetelności takiego bajeru nie dodali do najnowszej aktualizacji przeglądarki IE.

to jest to moje pierwotne konto użytkownika na prawach Administratora ?

Tak.

Właśnie jak się zalogować ? Bo zdaje się, że konto to ma hasło ustawione na stałe, zaś nazwę i pełną nazwę ja pamiętam czy to są te opcje logowania, które wystarczą ?

Aby się zalogować musi być ono włączone. Ponadto jeśli następuję żądanie hasła to najpewniej hasłem jest -> 123. Jeśli nie to ominiemy hasło.

Jeśli chodzi o inne konta to czy muszę je koniecznie usuwać ?

Jeśli nie chcesz to nie ;) .

Powiedziałeś też, że są inne sposoby na zalogowania się na tym koncie, jakie ?

Raczej źle się wyraziłem. Miałem na myśli ominiecie hasła w razie czego, ale o tym później, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Bo trybu awaryjnego ja jeszcze nigdy nie stosowałem, więc mam pewne obawy czy to na pewno u mnie bezpieczne ?

Tryb awaryjny jest bezpieczniejszy od normalnego (o ironio :) ) . F8 podczas uruchamiania ;) .

I czy gdybym wszystko to zrobił to nie trzeba by zakładać nowych kont aby uruchomić coś jako Administrator w Uruchom jako... ?

Czy to zrobisz, czy też nie to i tak nigdy nie będzie musiał zakładać w tym celu nowych kont.

Czy samo to konto na prawach Administratora wystarczy do tego, nie trzeba mieć nowego konta Administratora ?

Nie, nie trzeba mieć nowego konta administracyjnego.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 lip 2012, 13:57

No dobrze to ja spróbuję uruchomić w trybie awaryjnym tylko, że jako że nigdy tego nie robiłem - po prostu nie miałem tej potrzeby - poproszę o dokładną tego instrukcję. Wiem, że w czasie startu systemu naciskam F8 i trzymam je wciśnięte, ale do którego momentu ?
Następnie na wyświetlonym ekranie którą opcję wybrać ?
Jeżeli poprosi o jakieś opcje logowania to co podać ?
I w ogóle co dalej ?

Zależy mi żeby system działał na moim obecnym Pulpicie - zakładam, że tak będzie ?

Konto wbudowane w okienku, które pokazałem jest wyłączone, czy trzeba wcześniej je zahaczyć ?

Również muszę mieć absolutną pewność, że to wbudowane konto Administratora to jest rzeczywiście to samo konto na prawach Administratora. Mówiłem już wcześniej jak wiesz, że ja wtedy wtedy utworzyłem nowe konto Admina jakby na tym starym, nie tworzyłem nowego - czy ten fakt ma tutaj jakieś znaczenie ?

No i na koniec gdyby to wszystko się powiodło, czy mogę normalnie się przełączać pomiędzy kontami, których na razie nie usunę ale być może tak na razie dla bezpieczeństwa je zachowam.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 lip 2012, 16:35

Konto wbudowane w okienku, które pokazałem jest wyłączone, czy trzeba wcześniej je zahaczyć ?

Tak.

czy ten fakt ma tutaj jakieś znaczenie ?

Nie.

No i na koniec gdyby to wszystko się powiodło, czy mogę normalnie się przełączać pomiędzy kontami, których na razie nie usunę ale być może tak na razie dla bezpieczeństwa je zachowam.

Jasne.

Tryb Awaryjny.

Tryb awaryjny -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 lip 2012, 18:56

Przeczytałem tę instrukcję, ale nadal mam wątpliwości:
1. Klawiszami strzałek, którą opcję mam wybrać ? Rozumiem, że opcję tryb awaryjny ?
2. W oknie logowania co wpisuję rozumiem, że nazwę lub pełną nazwę tamtego pierwszego konta tak ? Pamiętam je także powinno być dobrze. Jest tutaj jeszcze jeden szczegół: w screenie, który pokazałem z tego wbudowanego konta, na karcie Ogólne w pasku Pełna nazwa - nic nie ma - czy wpisać tam coś ? A także opcja Użytkownik nie może zmienić hasła jest odhaczona - zaznaczyć to czy nie ? Zauważyłem też , że przy koncie wbudowanym Admina jest czerwony krzyżyk - co to znaczy ?
Jeszcze raz zapytam bo opcję Konto jest wyłączone mam zahaczoną - czy tak powinno być bo w innych kontach widzę, że to jest niezaznaczone ?
3. Jeśli chodzi o hasło to jakie ono powinno być ? Ja nie miałem w tamtym koncie żadnego.

Jeśli coś pójdzie nie tak z logowaniem - to którą opcję włączyć ?

Jeśli wszystko pójdzie pomyślnie, to też którą opcję wybrać aby wyjść z trybu awaryjnego ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 lip 2012, 19:31

1. Klawiszami strzałek, którą opcję mam wybrać ? Rozumiem, że opcję tryb awaryjny ?

No tak ;) .

2. W oknie logowania co wpisuję rozumiem, że nazwę lub pełną nazwę tamtego pierwszego konta tak ? Pamiętam je także powinno być dobrze. Jest tutaj jeszcze jeden szczegół: w screenie, który pokazałem z tego wbudowanego konta, na karcie Ogólne w pasku Pełna nazwa - nic nie ma - czy wpisać tam coś ? A także opcja Użytkownik nie może zmienić hasła jest odhaczona - zaznaczyć to czy nie ? Zauważyłem też , że przy koncie wbudowanym Admina jest czerwony krzyżyk - co to znaczy ?
Jeszcze raz zapytam bo opcję Konto jest wyłączone mam zahaczoną - czy tak powinno być bo w innych kontach widzę, że to jest niezaznaczone ?

Nic nie rozumiem. Powinny tam być konta do wybrania -> wybierasz Administrator -> wpisujesz hasło, jeśli zajdzie taka konieczność.

3. Jeśli chodzi o hasło to jakie ono powinno być ? Ja nie miałem w tamtym koncie żadnego.

Puste pole lub 123.

Jeśli coś pójdzie nie tak z logowaniem - to którą opcję włączyć ?

Opcję?

Jeśli wszystko pójdzie pomyślnie, to też którą opcję wybrać aby wyjść z trybu awaryjnego ?

Po prostu uruchamiasz ponownie komputer.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post19 lip 2012, 21:14

Przepraszam, że jeszcze raz zapytam ale sam wiesz - tak to jest jak się robi coś po raz pierwszy.
Czy jesteś pewien na 100 %, że to jest to konto początkowe o które mi chodzi to właśnie to wbudowane i czy obecny Pulpit i wszystko inne zostanie zachowane ?
Czy opcje, które zaznaczyłem powinny być tak jak są czy je zmienić ?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Źle, nieprecyzyjnie się wyraziłem mówiąc "Opcje". Chodzi po prostu o to, że jeśli z jakichś powodów nie będę mógł się zalogować to jak się z tego wycofać ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post19 lip 2012, 22:13

Czy jesteś pewien na 100 %, że to jest to konto początkowe o które mi chodzi to właśnie to wbudowane i czy obecny Pulpit i wszystko inne zostanie zachowane ?

Tak. 100% .

Czy opcje, które zaznaczyłem powinny być tak jak są czy je zmienić ?

OK. Jak chcesz to możesz zmienić sobie pełną nazwę użytkownika.

Źle, nieprecyzyjnie się wyraziłem mówiąc "Opcje". Chodzi po prostu o to, że jeśli z jakichś powodów nie będę mógł się zalogować to jak się z tego wycofać ?

Restart.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 lip 2012, 18:54

No więc naciskałem kilka razy F8 w różnych momentach ale zawsze przed logiem systemu, także tuż przed pojawieniem się loga systemu, ale tryb awaryjny nie uruchamia się u mnie. Dlaczego ?
W pewnym poradniku przeczytałem, że w takim przypadku należy sprawdzić czy w Narzędziu konfiguracji systemu w zakladce BOOT.INI zahaczona jest opcja SAFEBOOT. U mnie nie jest. I jeszcze przed powrotem do trybu normalnego trzeba to z powrotem odznaczyć. Czy to prawda ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post20 lip 2012, 19:40

Dlaczego ?

Sam odpowiedziałeś poniżej.

Czy to prawda ?

Raczej nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post20 lip 2012, 19:50

Ja odpowiedziałem ? Nie w żadnym wypadku. To tylko sugestia. To ja się ciebie pytam dlaczego. Dlaczego tryb ten nie chce się włączyć ??

Czyżbym w niewłaściwym momencie wciskał F8 ? Który to dokładnie jest moment ?
A może jakieś opcje w systemie są ... no wiesz nieaktywne bym powiedział ?
Wiesz przecież, że nigdy tego nie robiłem więc nie bardzo mam pojęcie.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post21 lip 2012, 21:04

W pewnym poradniku przeczytałem, że w takim przypadku należy sprawdzić czy w Narzędziu konfiguracji systemu w zakladce BOOT.INI zahaczona jest opcja SAFEBOOT

Ma być zaznaczona.

Tryb awaryjny.

Tu masz opisane, kiedy dokładniej -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Chyba, ze masz klawiaturę bezprzewodową :D :lol: .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post22 lip 2012, 19:43

Wszedłem do BIOS-u i i w opcji Advanced > USB Configuration > Legacy USB Support zmieniłem z Disabled na Enabled, ponieważ mam klawiaturę PS/2 i była ona po prostu wyłączona.

Opcji SAFEBOOT nie zaznaczałem - niepotrzebna.

Teraz tryb awaryjny działa po naciśnięciu F8. Wybieram opcję tryb awaryjny, następnie wersję systemu (mam 1 system, ale i tak muszę wybrać), i w okienku trybu awaryjnego - klikam tak. Przechodzę do tego trybu.

Ale jakoś nie widzę ekranu logowania systemu w trybie awaryjnym.
Czy to nie wiąże się z tym, że w trybie normalnym ustawiłem opcje logowanie na automatyczne w programiku TweakUi - czy zatem logowanie automatyczne może blokować ekran logowania trybu awaryjnego ?
Czy muszę przełączyć się na tryb logowania ręcznego ?
A może duża ilość kont, które tam są blokuje te opcje ?

cd.
No dobrze odhaczyłem opcję autologowania w TweakUi, teraz loguję się ręcznie.
Ekran logowania trybu awaryjnego pojawia się. Wchodzę na Administrator bez żadnej nazwy i hasła po prostu klikam.
Ale wydaje się, że nic się nie zmieniło bo po restarcie znów pojawia się ekran logowania ręcznego i konta do wyboru z hasłem.
Będąc w trybie awaryjnym wszedłem do Panelu sterowania > Konta użytkowników to tam pisze, że to wbudowane konto Admina jest widoczne w tym miejscu tylko jeśli nie istnieją inne konta utworzone z wyjątkiem konta gość.
Poza tym też tak ja sam myślę, że konto to nie ma hasła - gdyby miało to można by się do niego logować.
A więc dlaczego wciąż nie mogę się zalogować do tego wbudowanego konta ?
Moje obecne konto test i obecny Pulpit zawierają wszystko co dla mnie ważne, zależy mi żeby to wszystko było przeniesione na konto wbudowane i zostało tam zachowane. Żeby nie być na żadnym koncie i nie musieć się do niego logować.
Innymi słowy chcę się automatycznie logować jako zwykły użytkownik a zadania administracyjne wykonywać poleceniem Uruchom jako..., i to na tym samym Pulpicie.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”