Jak usunąć program mks_vir 2k7 Demo ? (logi)

Wszystko co dotyczy bezpieczeństwa systemów oraz walki z malware, w szczególności analiza logów
Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 18:24

Bo u mnie w tym okienku które pokazałem nie ma na liście Comodo Autorun Analyzer i nawet jak klikam w opcję Przeglądaj i wybieram tam ten program z folderu na dysku to po prostu nic się nie dzieje, nie jest dodawany do listy.

W CAA wybieramy -> File -> Open i wskazujemy na plik o formacie -> .ARD.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 lip 2012, 20:21

Faktycznie tak jest, sprawdziłem - działa tyle, że to nie tyle pokazuje co jakby zastępuje okienko CAA, z którego się uruchamia plik. Ale to chyba tylko dlatego, że nie dokonano tam akurat żadnych zmian, prawda ? Gdyby były zmiany to pojawiłoby się nowe.

Chcę jeszcze cię o coś zapytać korzystając z okazji bo przypomniało mi się o czymś związanym akurat z tym wątkiem.
Otóż miałem problem z uruchomieniem skanera mks online, ale w trybie online. Może wiedziałbyś jak to prawidłowo zrobić. Skaner ten jak wiemy działa tylko pod IE i to w wersji 6 i 7, ja mam 8 SP3 i wyświetla mi się okienko blokujące.
I pisze tam, że należy wybrać Narzędzia >> Opcje internetowe, następnie wybrać zakładkę Zabezpieczenia, wybrać Zaufane witryny i kliknąć w przycisk Witryny. W nowym oknie należy wpisać adres http://mks.com.pl/, odznaczyć pole Żądaj weryfikacji serwera..., kliknąć przycisk Dodaj następnie Ok, a na końcu uruchomić ponownie skaner on-line.
Poza tym pisze, żeby zainstalować chyba formant Active X (Skaner online z MKS Sp. z. o.o.) - czy to instalować ?

Również powinienem jak sądzę wyłączyć na czas skanowania online działający program antywirusowy (Avast) ?

Czy ten skaner w ogóle uruchomi się, ale podkreślam online w mojej przeglądarce, czy nie jest po prostu przestarzały ?

Ja próbowałem to zrobić, ale niestety choć pojawiło się tam okno z opcjami tego skanera to po kliknięciu skanuj wydaje się, że nic się nie dzieje - widać tylko ikonę czasu. Czekam i czekam ale jakby nic się nie dzieje. Czy może po prostu zaczekać, no tak ale jak długo.

Czy poza tymi wymienionymi powinienem wykonać jeszcze jakieś czynności, ale raz jeszcze mówię w trybie online ?

I to stąd wziął się w ogóle ten cały problem z mks-em, ale nie w wersji online tylko z wersją demo, którą niepotrzebnie pobrałem ponieważ wersja online póki co nie działa. Ale to tak gwoli wyjaśnienia.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 20:56

Faktycznie tak jest, sprawdziłem - działa tyle, że to nie tyle pokazuje co jakby zastępuje okienko CAA, z którego się uruchamia plik. Ale to chyba tylko dlatego, że nie dokonano tam akurat żadnych zmian, prawda ? Gdyby były zmiany to pojawiłoby się nowe.

Tak.

Chcę jeszcze cię o coś zapytać korzystając z okazji bo przypomniało mi się o czymś związanym akurat z tym wątkiem.
Otóż miałem problem z uruchomieniem skanera mks online, ale w trybie online. Może wiedziałbyś jak to prawidłowo zrobić. Skaner ten jak wiemy działa tylko pod IE i to w wersji 6 i 7, ja mam 8 SP3 i wyświetla mi się okienko blokujące.
I pisze tam, że należy wybrać Narzędzia >> Opcje internetowe, następnie wybrać zakładkę Zabezpieczenia, wybrać Zaufane witryny i kliknąć w przycisk Witryny. W nowym oknie należy wpisać adres Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, odznaczyć pole Żądaj weryfikacji serwera..., kliknąć przycisk Dodaj następnie Ok, a na końcu uruchomić ponownie skaner on-line.
Poza tym pisze, żeby zainstalować chyba formant Active X (Skaner online z MKS Sp. z. o.o.) - czy to instalować ?

Tak. Jednak nie polecam stosowania skanerów online. Skoro nie ufasz swojemu antywirusowi to po co Ci on w ogóle?

Również powinienem jak sądzę wyłączyć na czas skanowania online działający program antywirusowy (Avast) ?

Jasne.

Reasumacja.

Skoro masz antywirusa to skanowanie online jest zbędne.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post15 lip 2012, 21:12

Chodziło o to, że na pewnym forum poproszono mnie o taki skan online. I to miałoby być tylko tymczasowe przeskanowanie systemu.

Skoro nie ufasz swojemu antywirusowi to po co Ci on w ogóle?

Antywirus działający na ten czas wyłącza się bo to jest konieczne.

Jeśli znasz właściwy algorytm tego problemu - podaj go.

Poza tym jeśli znasz odpowiedź na te pytania, które powyżej zadałem to również odnieś się do nich proszę.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 21:54

Chodziło o to, że na pewnym forum poproszono mnie o taki skan online. I to miałoby być tylko tymczasowe przeskanowanie systemu.

To głupota. nie rób tego, gdyż jest to zbędne.

Antywirus działający na ten czas wyłącza się bo to jest konieczne.

Pytanie było retoryczne. Po co skanować system dodatkowo za pomocą modułu skanera pochodzącego od innego antywirusa online skoro masz antywirusa? W takim razie jaką ma on pełnić funkcję. Tylko ochrony w czasie rzeczywistym? Osoby podające taki schemat działania niezupełnie wiedzą co robią. O wiele skuteczniejszą metodą jest skan programu Malwarebytes Anti-Malware, gdyż opiera się on na zupełnie innej sygnaturze działania i silniku niż jest to obecne w antywirusach.

Jeśli znasz właściwy algorytm tego problemu - podaj go.

Przestarzałość.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 lip 2012, 11:59

Dobra, przekonałeś mnie. Też tak myślałem, że ten kto proponował mi tę metodę chyba nie do końca zdawał sobie sprawę z sensu i racjonalności tej czynności. Chyba masz rację, że skanery te opierają się na podobnym schemacie działania, więc nie bardzo jest sens jeszcze uruchamiać ten skaner online. W dodatku jak sam mówisz i mnie też się tak wydaje jeśli przemawia za tym argument przestarzałości, a to jest wydaje się faktem i powoduje tylko problemy, to rzeczywiście nie ma to większego sensu.

Nie rozumiem jednak dlaczego tak się wzbraniasz przed użyciem tego skanera obiektywnie rzecz ujmując. Przecież on ani nie gryzie ani nic. Czyżby chodziło nie wiem może o jakieś zagrożenie np. typu infekcyjnego lub powiedzmy spyware.

Czy możesz potwierdzić albo zaprzeczyć tylko tak werbalnie - czy w moim konkretnym przypadku skaner ten nie będzie działał ?

No i chyba już czas najwyższy czas zakończyć ten wątek na teraz, ale nie będę zamykał go tak absolutnie bo może zajdzie potrzeba kiedyś jeszcze tu zajrzeć.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 lip 2012, 14:43

Nie rozumiem jednak dlaczego tak się wzbraniasz przed użyciem tego skanera obiektywnie rzecz ujmując. Przecież on ani nie gryzie ani nic. Czyżby chodziło nie wiem może o jakieś zagrożenie np. typu infekcyjnego lub powiedzmy spyware.

Chodzi o to, że tworzy on dodatkowe wpisy do rejestru, a czasem nawet zbędne pliki.

No i chyba już czas najwyższy czas zakończyć ten wątek na teraz, ale nie będę zamykał go tak absolutnie bo może zajdzie potrzeba kiedyś jeszcze tu zajrzeć.

A więc kończymy. Prywatnie poprosiłeś mnie o zajrzenie w tematy w innych działach. Nie robię tego, ale tym razem się ugnę ;) .

http://forum.hotfix.pl/problemy/problem-z-paskami-w-przegladarce-t19420.html

Tutaj może być kilka problemów, choć problem wydaje się być banalny do rozwiązania. Na pierwszy ogień idzie uszkodzenie silnika IE, co jest jednak nie co dziwaczne, ponieważ wtedy mogłyby dojść problemy z GG, AQQ i przeglądarkami. Najpierw spróbujmy zmiany pewnej opcji. Wejdź w Opcje Internetowe -> Zawartość -> Autouzupełnianie -> Ustawienia -> Zaznacz 3 pierwsze okna.

http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/jak-wylogowac-sie-z-konta-administratora-systemu-t19565.html

Tutaj muszę pomyśleć nad sensem logicznym tematu. Z tego, co wywnioskowałem to problem polega na tym, że chciałbyś aby na komputerze zostało tylko konto główne Administratora (wbudowane w system). Jeśli tak to wchodzisz do trybu awaryjnego i logujesz się do konta głównego (tego wbudowanego). Tam usuwasz wszelkie inne konta. Jest też kilka innych sposobów jakby co ;) .

http://forum.hotfix.pl/sieci-komputerowe/jak-wylaczyc-komunikat-ostrzezenie-o-zabezpieczeniach-t19566.html

Trwałe obejście problemu jest dość banalne. Wejdź w Opcje Internetowe -> Zakładka Zabezpieczenia -> Internet -> Poziom Niestandardowy -> Poszukaj części -> Wyświetlaj Zawartość Mieszaną -> przełącz z opcji -> Monituj na -> Włącz -> OK. I po problemie ;) .

PS: W tym przypadku XP Anti-Spy też daje sobie radę ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 lip 2012, 21:48

Po pierwsze dzięki wielkie, ze zechciałeś przyjrzeć się tym problemom.
Myślałem raczej, że dopiszesz się po prostu w tamtych wątkach, ale skoro chcesz tutaj to proszę bardzo.

Jeśli chodzi o:

to informuję cię, że mam Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jeśli chodzi o:
http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/jak-wylogowac-sie-z-konta-administratora-systemu-t19565.html

Tutaj sprawa jest troszeczkę złożona, ale postaram się ją naświetlić po kolei.
Po pierwsze jakim mianem określić stan na komputerze, na którym nigdy nie było żadnego konta - użytkownika na prawach Administratora ?

Ja na początku nie miałem konta (w sensie własnego przez siebie założonego), była tylko nazwa uż. w Menu Start. Potem ponieważ było mi to potrzebne założyłem konto Admina poprzez wyczyszczenie tej nazwy i w tym miejscu utworzyłem konto typu prywatnego z nazwą, hasłem a także tzw. wskazówką dot. hasła. Czy to błąd tzn., że powinienem utworzyć zupełnie oddzielne, nowe konto ?
W Zarządzaniu komputerem dodałem siebie do grupy lokalnej Użytkownicy oraz Administratorzy.
Dodam, że komputer należy do grupy roboczej nie do domeny.
I teraz przy każdym restarcie systemu musiałem wpisywać w okienko powitalne nazwę i hasło. Problem ten rozwiązałem poprzez włączenie opcji autologowania w programie Tweak Ui.
Konto jest typu prywatnego, a więc nie wiem czy nie zawiera opcji, które dostępne są tylko dla mnie, nie dla wszystkich. Poza tym nie wiem jak uzyskać dostęp do tych opcji.
Inny sposób na wyłączenie logowania ręcznego na rzecz automatycznego to zaznaczenie odpowiednich opcji w okienku z komendy w Uruchom - controluserpasswords2 - wiem o tym.
Oprócz tego mam na kompie kilka innych kont, żeby ze względów bezpieczeństwa móc się przełączać.
Poza tym jest coś takiego, że jak tworzę każde nowe konto to system mnie przenosi do zupełnie innego, domyślnego chyba Pulpitu w XP.
Początkowo jak słusznie zauważyłeś chciałem usunąć konto, które utworzyłem i powrócić do tego które było u mnie na początku - tego wbudowanego jak sądzę, choć tu mogę się mylić co do nazwy. Nie wiedziałem jednak jak to zrobić.
Czy to konto wbudowane ma jakieś opcje logowania, bo to jest ważne - informuje o rodzaju konta ?
To chyba jednak nie chodzi o wbudowane konto Administratora, bo jak mówisz w trybie awaryjnym trzeba się logować, a u mnie nie trzeba było więc to musiał być jakiś inny stan konta. Pojawiał się tylko napis Zapraszamy, a nie jak choćby teraz Trwa ładowanie ustawień osobistych - co oznacza ładowanie opcji logowania lub autologowania.
Początkowo myślałem, że to w ogóle niemożliwe, ale widzę że tam podałeś możliwość poprzez tryb awaryjny - czy ta czynność niejako resetuje stan kont przywracając jak sądzę domyślne nie wiem jak to nazwać - konto systemu ? A te inne możliwości, jakie to są ?
Teraz doszedłem do wniosku, że posiadanie konta jest faktem docelowo tyleż koniecznym co po prostu potrzebnym.
Chcę mieć konto zwykłego uż. lub uż. na prawach Admina ponieważ to konto ma wiele zalet m.in. jest bezpieczniejsze od Admina. Ale aby to zrobić to co muszę zrobić ? Czy usunąć tamto konto, czy zmienić typ konta w Kontach użytkowników ?
Teraz ważna rzecz - czy można mieć 2 konta na tym samym Pulpicie ?
Ponieważ pierwotnie zależało mi na moim obecnym Pulpicie, ale obecnie nie wiem czy to możliwe.
Natomiast gdy zajdzie potrzeba uruchomienia czegoś jako Administrator chcę mieć tę możliwość. Ale tu pytam czy do tego potrzebne jest konto Administratora i czy trzeba wcześniej się do niego zalogować aby to coś uruchomić ?
Czy po prawokliku na plik i Uruchom jako..., wybraniu jakiegoś użytkownika w tym przypadku Administratora przeniesie mnie do innego Pulpitu ?

No więc koniec końców doszedłem do wniosku, że muszę zmienić typ obecnego konta Admina na konto z ograniczeniami (to się chyba tak nazywa, ale jeśli nie daj znać) pozostałe opcje konta bez zmian (choć nie wiem co z tym prywatnym kontem) i stworzyć nowe konto rangi Admin ale na innym Pulpicie (bo na tym samym póki co nie wiem, chyba nie można), i w razie takiej potrzeby się do niego logować.
A co zrobić aby z tego trybu Administratora wrócić z powrotem do zwykłego trybu ?
Wiem, że to trochę opisowe jest, ale wierz mi tylko tak mogę a chcę ci to jak najlepiej naświetlić. :jupi:
Gdybyś chciał o coś dopytać - wal.

Jeśli chodzi o:
http://forum.hotfix.pl/sieci-komputerowe/jak-wylaczyc-komunikat-ostrzezenie-o-zabezpieczeniach-t19566.html

Opcję, którą podałeś jak już wspomniałem w tym wątku początkowo miałem zaznaczoną. Działała. Mnie też wydaje się ona banalnie prosta. Jednak później pomimo jej włączenia komunikat ten znów zaczął się pojawiać. Obecnie ta opcja też jest włączona, dodatkowo jeszcze w menu Narzędzia >>> Opcje internetowe >>> Zaawansowane odznaczyłem pozycję Zezwalaj zawartości aktywnej na działanie w plikach na moim komputerze i po ponownym uruchomieniu przeglądarki to okienko już się nie wyświetla. O tym też tam wspomniałem i chciałem się tylko zapytać dlaczego tamta opcja przestała działać, natomiast czy zastosowanie tej drugiej opcji, na którą ja sam wpadłem to jest dobre i trwałe rozwiązanie. Jakie ewent. są inne na to sposoby ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post16 lip 2012, 22:58

Pobierz i uruchom to -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Sprawdź konta użytkowników za pomocą Reprofiler`a -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Ponadto dorzuć screen z -> C:\Documents and Settings. Dzięki temu zobaczymy konta użytkowników.

Teraz ważna rzecz - czy można mieć 2 konta na tym samym Pulpicie ?

Każde konto ma swój własny pulpit. Chyba, że użyjesz Pulpitu Zdalnego.

A co zrobić aby z tego trybu Administratora wrócić z powrotem do zwykłego trybu ?

Tu musimy zobaczyć, jaki konta w ogóle istnieją. Na dzień dzisiejszy proponuje usunąć wszelkie konta (oprócz podstawowego) i utworzyć to, które Ci potrzebne.

O tym też tam wspomniałem i chciałem się tylko zapytać dlaczego tamta opcja przestała działać, natomiast czy zastosowanie tej drugiej opcji, na którą ja sam wpadłem to jest dobre i trwałe rozwiązanie.

Dobry pomysł ;) .

Reasumacja.

bacalhau to Twój drugi pseudonim? Kiedyś do mnie pisała pewna osoba z innego forum, gdyż ten użytkownik zadawał podobnego stylu pytania.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lip 2012, 10:11

Chciałbym nawiązać jeszcze do poprzedniego:

kominekl pisze:Chodzi o to, że tworzy on dodatkowe wpisy do rejestru, a czasem nawet zbędne pliki.

Ale w trybie online, żartujesz czy rzeczywiście możliwe, że tworzy on jakieś wpisy lub pliki ?
Ja pytałem tylko teoretycznie czy ten skaner u mnie po prostu zaskoczy, bo ja tu widzę jakieś problemy ?

A teraz już na bieżąco:

kominekl pisze:Pobierz i uruchom to -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Świetnie pobiorę to, a mogę wiedzieć co to jest i jakie czynności wykona u mnie ?

Sprawdź konta użytkowników za pomocą Reprofiler`a -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Ponadto dorzuć screen z -> C:\Documents and Settings. Dzięki temu zobaczymy konta użytkowników.

Ponieważ to dla mnie nowość zapytam o cel tego. co mam sprawdzić - jakie są u mnie konta, to ja wiem jakie są bo widzę to w Panelu sterowania.
Czy podanie screena z C:\ Document and Settings wystarczy ?

Tu musimy zobaczyć, jaki konta w ogóle istnieją. Na dzień dzisiejszy proponuje usunąć wszelkie konta (oprócz podstawowego) i utworzyć to, które Ci potrzebne.

Tu zaszło nieporozumienie, nie chodzi o usuwanie żadnych kont tylko, że jak potrzebuję uruchomić lub odinstalować coś w trybie Admina to klikam prawym na dany plik i Uruchom jako..., wybieram użytkownika, opcje i uruchamiam. i o to chodzi jak z powrotem przejść do trybu zwykłego użytkownika - czy ponownie prawy na plik, zaznaczyć to i przejść ?

to Twój drugi pseudonim?

Nie widzę związku :naughty: , o tym na PW.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 lip 2012, 12:11

Ale w trybie online, żartujesz czy rzeczywiście możliwe, że tworzy on jakieś wpisy lub pliki ?

On naprawdę tworzy wpisy w rejestrze. Łączy się za Twoja zgodą z systemem i działa.

Ja pytałem tylko teoretycznie czy ten skaner u mnie po prostu zaskoczy, bo ja tu widzę jakieś problemy ?

Jest przeznaczony na starsze wersję przeglądarek.

Świetnie pobiorę to, a mogę wiedzieć co to jest i jakie czynności wykona u mnie ?

Wykona swego rodzaju reset ustawień IE, jednak pomija resetowanie ustawień osobistych.

Tak.

i o to chodzi jak z powrotem przejść do trybu zwykłego użytkownika - czy ponownie prawy na plik, zaznaczyć to i przejść ?

Po opuszczeniu programu działasz w normalnym trybie.

Jest związek. Musimy wiedzieć, czy gdzie indziej temat nie był poruszany przez tę samą osobę. To konieczność ze względu na możliwość zapętlania instrukcji.

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lip 2012, 18:49

kominekl pisze:

Wykona swego rodzaju reset ustawień IE, jednak pomija resetowanie ustawień osobistych.

Czyli stan przeglądarki po resecie będzie dokładnie taki sam jak przed resetem ? Wszelkie ustawienia oraz rozszerzenia będą zachowane ? A czy na wszelki wypadek mogę wcześniej utworzyć punkt przywracania systemu ?

Tak.

Zatem tutaj jest screen z C:\Document and Settings:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Reprofiler-a pobrałem, ale nie bardzo wiem co tutaj powinienem zrobić. On zdaje się pokazuje informacje o kontach więc w zasadzie nic nie powinienem robić. Czy przesłać też screen z Reprofiler-a ?

i o to chodzi jak z powrotem przejść do trybu zwykłego użytkownika - czy ponownie prawy na plik, zaznaczyć to i przejść ?

Po opuszczeniu programu działasz w normalnym trybie.

Wiesz co kominekl, w zasadzie to odpowiedziałeś tym jednym zdaniem na ten mój problem. Jeśli to prawda to byłoby praktycznie całe rozwiązanie tego problemu.
No bo ja na początku nie mając konta, chciałem uruchomić coś jako Administrator, a więc założyłem takie konto - bo ono musi być - prawda - tutaj odpowiedz ? I dalej już wiemy co robię - prawy klik na program itd.
A, że teraz chcę mieć konto zwykłego użytk. to sprawa niejako się sama rozwinęła. Przy okazji można sprawdzić czy wszystko w porządku tam z kontami. Chcę żebyś potwierdził lub zanegował to co niżej napiszę:

1.)Tworzę nowe konto rangi Administrator (na jakim Pulpicie to jest bez znaczenia bowiem chyba trafiłeś w dziesiątkę mówiąc, że po opuszczeniu jakiegoś programu przechodzę do trybu normalnego). :D
Tutaj wciąż wątpię bo czy jeśli uruchomię coś jako Administrator i w okienku, które się pojawi wpiszę opcje logowania to system przeniesie mnie do innego Pulpitu czy też nie. Jeśli tak to czy po opuszczeniu tego programu automatycznie przeniesie mnie do trybu i Pulpitu zwykłego ? To jest kluczowa sprawa.

2.)Obecne konto Admina (utworzone) zmieniam na typ Konto użytkownika z ograniczeniami.

3.)Opcje autologowania zmieniam w Tweak UI lub przez okienko w konsoli controluserpasswords2. Odnośnie autologowania poproszę o oddzielny komentarz - tzn. czy w ten sposób, czy są jeszcze jakieś inne sposoby ?

4.)Jest jeszcze ta kwestia typu konta jako prywatne i dostępu do kompa dla jednej bądź wielu osób, ale tu nie wiem - czy mógłbyś to skomentować ?

5.)I oczywiście gdy trzeba uruchomić coś jako Administrator przechodzę do stosownych poleceń.

Jest związek. Musimy wiedzieć, czy gdzie indziej temat nie był poruszany przez tę samą osobę. To konieczność ze względu na możliwość zapętlania instrukcji.

Przesadzasz, myślę z tymi instrukcjami. A ja muszę powiedzieć, że pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją.
Wiesz co to by miało teoretycznie sens wtedy gdybym stosował jakieś instrukcje w tym temacie, ale nie stosowałem. Gdyby tak było pewnie nie napisał bym tutaj na tym forum w ogóle w tej sprawie - nie uważasz ? ;)

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 lip 2012, 18:59

Czyli stan przeglądarki po resecie będzie dokładnie taki sam jak przed resetem ? Wszelkie ustawienia oraz rozszerzenia będą zachowane ? A czy na wszelki wypadek mogę wcześniej utworzyć punkt przywracania systemu ?

Jak najbardziej możesz ;) .

Czy przesłać też screen z Reprofiler-a ?

Nie trzeba ;) .

Zatem tutaj jest screen z C:\Document and Settings:

Możesz usunąć foldery -> Czarek, test i test_2.

Wiesz co kominekl, w zasadzie to odpowiedziałeś tym jednym zdaniem na ten mój problem. Jeśli to prawda to byłoby praktycznie całe rozwiązanie tego problemu.

Wcześniej po prostu się nie zrozumieliśmy ;) .

Jeśli tak to czy po opuszczeniu tego programu automatycznie przeniesie mnie do trybu i Pulpitu zwykłego ?

Jak najbardziej ;) .

Odnośnie autologowania poproszę o oddzielny komentarz - tzn. czy w ten sposób, czy są jeszcze jakieś inne sposoby ?

Na pewno są, ale to dobry sposób ;) .

Jest jeszcze ta kwestia typu konta jako prywatne i dostępu do kompa dla jednej bądź wielu osób, ale tu nie wiem - czy mógłbyś to skomentować ?

Teoretycznie dla wielu osób jest w Windows`ach konto -> Gość.

Wiesz co to by miało teoretycznie sens wtedy gdybym stosował jakieś instrukcje w tym temacie, ale nie stosowałem.

To zmienia sytuację. W takim razie tamten temat mnie nie obchodzi ;) .

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post17 lip 2012, 20:58

W temacie:

pobrałem to Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników i uruchomiłem.
To nieprawda, że wszystko zostało takie same, np, historię przeglądarki zresetowało. Ale utworzyłem punkt przywracania - czy w razie gdybym chciał mogę cofnąć to do tego punktu ?
Poza tym jak zrobić żeby w pasku adresu w menu rozwijanym po prostu były wybrane i zapamiętywane adresy - czy je tam zwyczajnie wpisać ? Tak robię, ale po przycisku wstecz już ich tam nie ma, nie zapamiętuje on ich.

Natomiast w pasku Google Toolbar w manu rozwijalnym była kiedyś taka belka boczna - rozszerzająca na więcej haseł i strzałki - teraz ich nie ma - jak je dodać ?
Czyli właściwie nic się nie zmieniło po tym resecie, wiem być może muszę to od nowa stworzyć, ale jak ?

Możesz usunąć foldery -> Czarek, test i test_2.

Folder test to moje obecne konto. test_ 2 to konto Administratora, które utworzyłem. Mam je pousuwać ? Czy w ogóle wszystko usunąć poza wbudowanym ? Nie chcę tego.
Chcę żebyś potwierdził lub zaprzeczył to co w tych punktach napisałem wyżej.

Innych kont nie będę usuwał choć mogę to zrobić, w niczym nie przeszkadzają.

Czy do logowania jako Admin potrzebne jest konto Admina ? - odpowiedz.
Czy jak uruchomię coś jako...Administrator i się tam w okienku zaloguję to mnie przeniesie do owego Pulpitu czy nie, a jak po prostu z tego wyjdę to o ile tam będę samo przeniesie mnie do obecnego Pulpitu ?

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Post17 lip 2012, 21:21

To nieprawda, że wszystko zostało takie same, np, historię przeglądarki zresetowało. Ale utworzyłem punkt przywracania - czy w razie gdybym chciał mogę cofnąć to do tego punktu ?

No historia to raczej oczywiste, że zostanie usunięta.

Natomiast w pasku Google Toolbar w manu rozwijalnym była kiedyś taka belka boczna - rozszerzająca na więcej haseł i strzałki - teraz ich nie ma - jak je dodać ?

To podpowiedzi. Spróbuj Opcje Internetowe -> Zawartość -> Autouzupełnianie -> odznaczasz nazwę urzytkownika i hasło w formularzach,ewentualnie też strony w sieci web, następnie jeszcze wyczyść hasła i wyczyść formularze.

Chcę żebyś potwierdził lub zaprzeczył to co w tych punktach napisałem wyżej.

Wszystko potwierdzam.

Czy do logowania jako Admin potrzebne jest konto Admina ?

Konto musi mieć uprawnienia Administratora.

Czy jak uruchomię coś jako...Administrator i się tam w okienku zaloguję to mnie przeniesie do owego Pulpitu czy nie, a jak po prostu z tego wyjdę to o ile tam będę samo przeniesie mnie do obecnego Pulpitu ?

Pulpit nie zmienia się podczas uruchamiania programów w takim trybie.

• Reklama

Wróć do „Bezpieczeństwo”