Po pierwsze dzięki wielkie, ze zechciałeś przyjrzeć się tym problemom.
Myślałem raczej, że dopiszesz się po prostu w tamtych wątkach, ale skoro chcesz tutaj to proszę bardzo.
Jeśli chodzi o:
http://forum.hotfix.pl/problemy/problem-z-paskami-w-przegladarce-t19420.html
to informuję cię, że mam
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Jeśli chodzi o:
http://forum.hotfix.pl/systemy-operacyjne/jak-wylogowac-sie-z-konta-administratora-systemu-t19565.html
Tutaj sprawa jest troszeczkę złożona, ale postaram się ją naświetlić po kolei.
Po pierwsze jakim mianem określić stan na komputerze, na którym nigdy nie było żadnego konta -
użytkownika na prawach
Administratora ?
Ja na początku nie miałem konta (w sensie własnego przez siebie założonego), była tylko nazwa uż. w
Menu Start. Potem ponieważ było mi to potrzebne założyłem
konto Admina poprzez wyczyszczenie tej nazwy i w tym miejscu utworzyłem konto typu
prywatnego z nazwą, hasłem a także tzw. wskazówką dot. hasła. Czy to błąd tzn., że powinienem utworzyć zupełnie oddzielne, nowe konto ?
W
Zarządzaniu komputerem dodałem siebie do grupy lokalnej
Użytkownicy oraz
Administratorzy.
Dodam, że komputer należy do grupy roboczej nie do domeny.
I teraz przy każdym restarcie systemu musiałem wpisywać w okienko powitalne nazwę i hasło. Problem ten rozwiązałem poprzez włączenie opcji autologowania w programie
Tweak Ui.
Konto jest typu
prywatnego, a więc nie wiem czy nie zawiera opcji, które dostępne są tylko dla mnie, nie dla wszystkich. Poza tym nie wiem jak uzyskać dostęp do tych opcji.
Inny sposób na wyłączenie logowania ręcznego na rzecz automatycznego to zaznaczenie odpowiednich opcji w okienku z komendy w
Uruchom -
controluserpasswords2 - wiem o tym.
Oprócz tego mam na kompie kilka innych kont, żeby ze względów bezpieczeństwa móc się przełączać.
Poza tym jest coś takiego, że jak tworzę każde nowe konto to system mnie przenosi do zupełnie innego, domyślnego chyba
Pulpitu w
XP.
Początkowo jak słusznie zauważyłeś chciałem usunąć konto, które utworzyłem i powrócić do tego które było u mnie na początku - tego wbudowanego jak sądzę, choć tu mogę się mylić co do nazwy. Nie wiedziałem jednak jak to zrobić.
Czy to konto wbudowane ma jakieś opcje logowania, bo to jest ważne - informuje o rodzaju konta ?
To chyba jednak nie chodzi o wbudowane konto
Administratora, bo jak mówisz w trybie awaryjnym trzeba się logować, a u mnie nie trzeba było więc to musiał być jakiś inny stan konta. Pojawiał się tylko napis
Zapraszamy, a nie jak choćby teraz
Trwa ładowanie ustawień osobistych - co oznacza ładowanie opcji logowania lub autologowania.
Początkowo myślałem, że to w ogóle niemożliwe, ale widzę że tam podałeś możliwość poprzez tryb awaryjny - czy ta czynność niejako resetuje stan kont przywracając jak sądzę domyślne nie wiem jak to nazwać - konto systemu ? A te inne możliwości, jakie to są ?
Teraz doszedłem do wniosku, że posiadanie konta jest faktem docelowo tyleż koniecznym co po prostu potrzebnym.
Chcę mieć konto zwykłego uż. lub uż. na prawach
Admina ponieważ to konto ma wiele zalet m.in. jest bezpieczniejsze od
Admina. Ale aby to zrobić to co muszę zrobić ? Czy usunąć tamto konto, czy zmienić typ konta w
Kontach użytkowników ?
Teraz ważna rzecz -
czy można mieć 2 konta na tym samym Pulpicie ?
Ponieważ pierwotnie zależało mi na moim obecnym
Pulpicie, ale obecnie nie wiem czy to możliwe.
Natomiast gdy zajdzie potrzeba uruchomienia czegoś jako
Administrator chcę mieć tę możliwość. Ale tu pytam czy do tego potrzebne jest
konto Administratora i czy trzeba wcześniej się do niego zalogować aby to coś uruchomić ?
Czy po prawokliku na plik i
Uruchom jako..., wybraniu jakiegoś użytkownika w tym przypadku
Administratora przeniesie mnie do innego
Pulpitu ?
No więc koniec końców doszedłem do wniosku, że muszę zmienić typ obecnego
konta Admina na
konto z ograniczeniami (to się chyba tak nazywa, ale jeśli nie daj znać) pozostałe opcje konta bez zmian (choć nie wiem co z tym prywatnym kontem) i stworzyć nowe konto rangi
Admin ale na innym
Pulpicie (bo na tym samym póki co nie wiem, chyba nie można), i w razie takiej potrzeby się do niego logować.
A co zrobić aby z tego trybu
Administratora wrócić z powrotem do zwykłego trybu ?
Wiem, że to trochę opisowe jest, ale wierz mi tylko tak mogę a chcę ci to jak najlepiej naświetlić.
Gdybyś chciał o coś dopytać - wal.
Jeśli chodzi o:
http://forum.hotfix.pl/sieci-komputerowe/jak-wylaczyc-komunikat-ostrzezenie-o-zabezpieczeniach-t19566.html
Opcję, którą podałeś jak już wspomniałem w tym wątku początkowo miałem zaznaczoną. Działała. Mnie też wydaje się ona banalnie prosta. Jednak później pomimo jej włączenia komunikat ten znów zaczął się pojawiać. Obecnie ta opcja też jest włączona,
dodatkowo jeszcze w menu
Narzędzia >>>
Opcje internetowe >>>
Zaawansowane odznaczyłem pozycję
Zezwalaj zawartości aktywnej na działanie w plikach na moim komputerze i po ponownym uruchomieniu przeglądarki to okienko już się nie wyświetla. O tym też tam wspomniałem i chciałem się tylko zapytać dlaczego tamta opcja przestała działać, natomiast czy zastosowanie tej drugiej opcji, na którą ja sam wpadłem to jest dobre i trwałe rozwiązanie. Jakie ewent. są inne na to sposoby ?