Wczoraj, czyli 6 czerwca uruchomiłam laptopa mojej Mamy, okazało się, że są dostępne dwie aktualizacje, w tym jedna chyba z 25 maja i ta najnowsza. Naprawdę próbowałam zaktualizować system na laptopie mojej Mamy w normalny sposób, ale z dwa razy przetrwałam ten proces, chwilę po pobieraniu, bo to trwało mega długo, postępów było w zasadzie brak. Wstrzymałam nawet tamte aktualizacje, potem je wznowiłam, po restarcie zainstalowałam tą mniejszą aktualizację, jeżeli chodzi o tą większą to pojawił się jakiś błąd. Potem po trzecim podejściu do zainstalowania tej aktualizacji, przy użyciu Windows Update, wyświetlała się informacja, że wszystko jest aktualne i nie wyświetlał się żaden monit, że aktualizacja została zablokowana. Potem wyłączyłam laptopa, a później ponownie go uruchomiłam i zdecydowałam się na nim zaktualizować system przy pomocy asystenta do aktualizacji systemu Windows 10 i wszystko przebiegło pomyślnie. Jedyny problem to zresetowanie skojarzeń jakichś plików, do wartości domyślnych, mimo że tam nic nie zmieniałam.
Jednak uważam, że nie warto wymuszać instalacji tej majowej aktualizacji 2020, zwłaszcza jak była blokowana, bo ona została przez niektórych uznana za felerną, bo pojawiają się przeróżne błędy i na niektórych komputerach ona została po prostu wstrzymana. Ponoć są jakieś problemy z pamięcią Intel Optane.**
* Info o wstrzymywaniu aktualizacji przez Microsoft:
Kod: Zaznacz cały
https://www.spidersweb.pl/2020/06/windows-10-2004-problemy-aktualizacja.html
** Link:
Kod: Zaznacz cały
https://ithardware.pl/aktualnosci/windows_10_majowa_poprawka_psuje_systemy_z_pamiecia_intel_optane-12421.html
Edit: u mnie po zainstalowaniu tej majowej aktualizacji 2020 miałam przejściowy problem ze SpyShelter Premium, bo nie był z nią kompatybilny, aż do czasu jego aktualizacji. Na laptopie mojej Mamy przestał poprawnie działać antywirus Bitdefender Free, nie działa jego jakaś usługa, a restart nie pomaga. Jednak ów problem rozwiąże zapewne aktualizacja owego antywirusa. Innych problemów, na laptopie, brak. U mnie losowo albo komp się normalnie uruchamia i działa bez zarzutu, albo muszę go restartować.