Moja wersja chleba w cieście naleśnikowym

Blogi użytkowników forum Hotfix
Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 15194
Rejestracja: 15 lut 2009, 21:01
Lokalizacja: Szczecin

Moja wersja chleba w cieście naleśnikowym

Post13 gru 2016, 20:32

Obrazek

Dawno temu, jak jeszcze mieszkałam na wsi (w zasadzie osadzie) oddalonej o 22 km od Skierniewic, pewna miła pani, prowadząca tam jedyny sklep, pani Halinka, podzieliła się ze mną przepisem na chleb w cieście naleśnikowym. Wówczas zrobiłam go zgodnie z jej przepisem i nawet smakował mojej Mamie.

W każdym razie dzisiaj zrobiłam jego trochę inną wersję. Bo wykorzystałam nie tylko dwa kawałki chleba, ale i bułkę.

A więc wpierw wzięłam ostatnie jajko, jakie mieliśmy, wbiłam je do kubeczka, dodałam tam trochę mleka, oraz mąki gryczanej, bo obecnie nie mamy pszennej. Potem zawartość kubeczka wylałam na talerz i dodałam jeszcze trochę mąki. Ciasto nie wyszło zbyt gęste i nie było go zbyt dużo.

Potem dwie połówki bułki i dwa kawałki chleba moczyłam w cieście, dość dokładnie. Następnie rozgrzałam olej na patelni i smażyłam tam bułkę i chleb, z obu stron. Z tego powodu że miałam mało ciasta, pieczywo nie było pokryte jego dużą ilością.

W ten sposób wyszło całkiem dobre danie, które sobie trochę posoliłam.

Uważam, że do tej potrawy lepiej nadaje się chleb, zwłaszcza z dodatkiem ziarna.

Jednak w ostateczności można użyć i bułki.

Danie było naprawdę sycące i je polecam. :)

---------------------------------------------

Za drugim razem starczyło mi na więcej ciasta i wyszło mi coś takiego:

Obrazek

Czyli najlepiej jest użyć co najmniej dwóch jajek, a nie tylko jednego. Tym razem starczyło mi i na parę placków.

Aha, chlebek zjadłam z pyszną pigwową marmoladą, którą moja Mama kupiła w jakimś sklepie.
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.


  • Reklama

Wróć do „Blog”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość