
Składniki:
- brokuł
- cebula
- 6 dorodnych pieczarki
- pierś z kurczaka
- 250g makaronu kokardek (albo innych)
Sos beszamelowy
- 400 ml mleka
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- sól,pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al-dente wg przepisu na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy w osolonej wodzie.
Cebulę oraz pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami następnie podsmażamy na patelni.
Sos beszamelowy: mąkę podsmażamy na maśle robiąc jasną zasmażkę, następnie dodajemy mleko, mieszamy do zagotowania się. Gdy sos przybierze postać średnio rzadkiego budyniu przyprawiamy go solą, pieprzem oraz gałką.
Do naczynia ***** wysmarowanego tłuszczem wsypujemy makaron, brokuły, pieczarki, mięsko oraz cebulę, Lekko przemieszaj całość następnie polej wszystko beszamelem.
Całość zapiekaj 15-20 min w temperaturze około 150 stopni Celsjusza.
