Jak można naprawić długopisy ze zbyt gęstym atramentem?

Interesujesz się fotografią, muzyką, sportem bądź Masz inne ciekawe hobby? Porozmawiaj o nim w tym dziale!
jestemprawiczkiem

Użytkownik

Jak można naprawić długopisy ze zbyt gęstym atramentem?

Post23 sty 2025, 20:32

Znalazłem w śmietniku ponad 20 długopisów z pełnymi wkladami atramentów ale trudno je rozpisywać i co troche przestają pisać i trzeba je przedmuchiwać ale napiszą kilka wyrazów albo pare zdań i jest to samo i dlatego tak jest że normalny atrament ma twardość wody i atrament z tych długopisów ma twardość kiślu. Czy da się jakoś ten tusz zrobić bardziej wodowy. Wstrzykiwanie strzykawką wody nawet przez igłe to woda i tak się nie rozmiesza z tuszemi i ja tek próbowałem zrobić ale nawet gdyby jakiś cudem się tak udało to gdyby ten tusz był rozcieńczony to mógłby mieć wtedy słabszy kolor i mógłby być problem z przeczytaniem tego co by się tymi długopisami napisało. Najczęściej tusz się robi za twardy gdy długopisy latami leżą nieużywanie. Kiedyś co znalazłem na strychu długopisy to tusz był twardy jak kamień to od razu je wyrzuciłem ale czy w takich ekstremalnych przypadkach jak tusz jest twarty jak kamień to czy takie wkłady da się naprawić żeby żyzyć taki twardy jak mamień tusz gdybym znalazł takie długopisy? Czy gdy się ciężko przesuwa długopis po kartce w czasie pisania to czy to jest wina zbyt twardego tuszu i czy wina budowy końcówki wkładu do długopisu?

• Reklama

Wróć do „Hobby”