Microsoft Silverlight

Wszystko co dotyczy oprogramowania komputerowego
Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:28

Microsoft Silverlight

Post14 gru 2014, 00:53

Witam

Po ostatniej aktualizacji 13.12.2014 mój Silverlight zrobił się ogromnie wielki w 'Programy i funkcje"

Obrazek

Ja się doliczyłem w zainstalowanych folderach tylko 105 MB w Program Files i 81 MB w Program Files (86).
W %temp% też nic nie ma.
Mógłby ktoś, kto ma zainstalowanego silvera zerknąć u siebie i podpowiedzieć, ile u niego waży.
Jakiś potwór się zrobił ( nie wiadomo gdzie są ponad 200 MB zainstalowane ), albo coś mi źle pokazuje. :think:

Pozdrawiam całą ekipę i forumowiczów

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert
Posty: 768
Rejestracja: 08 gru 2009, 13:47
Lokalizacja: Stamtąd

Microsoft Silverlight

Post14 gru 2014, 20:07

Witam . No to masz coś dziwnego . Po pierwsze najnowsza wersja Silverlight to 5.1.30514.0 i po drugie tyle nie zajmuje miejsca na dysku .
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na Twoim miejscu odinalował bym tego Silverlight-a , przeczyścił kompa np . CCleanerem i ponownie zainstalował Silverlight ze strony Microsoftu --->>> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2658
Rejestracja: 06 lis 2012, 01:48
Lokalizacja: K-g

Microsoft Silverlight

Post14 gru 2014, 20:22

U mnie tak samo jak u leon'a1956, zrób tak jak napisał ;)
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

Microsoft Silverlight

Post14 gru 2014, 20:37

Usuń silverlight, wyczyść tak jak pisze leon1040 i jeszcze Eusing Free Registry Cleaner i odnowa z pewnego źródła zainstaluj. I teraz powiesz nam ile zajmuje.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:28

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 01:24

Mam w update numer tego kb, który mi aktualizował ten silverlight i jest na stronie Microsoftu oficjalne to update.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Nie wiem, dałem poprzez FIX ze strony Microsoftu odinstalowanie automatyczne i naprawę i zainstalowało mi tą wersję jaką macie i tyle samo zajmuje MB. (jest różnica w KB, ale to już nie wiem dlaczego).
Pisało, że mógł istnieć prawdopodobnie problem.
Coś mi się wydaje, że ta aktualizacja przychodzi wówczas jak się ma zaznaczone pobieranie DMR. Ja miałem i teraz odhaczyłem i na razie nie przychodzi mi ta aktualizacja.
Swoją drogą ciekawe gdzie są teraz te śmieci, które mi zainstalowało...
Dzięki i pozdrawiam.

Obrazek

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 10:28

Po pierwsze najnowsza wersja Silverlight to 5.1.30514.0

Najnowsza wersja to Microsoft Silverlight 5.1.31010.0:

Obrazek
22,7 MB.

Usuń Silverlight w Programy i funkcje.
Przeczyść komputer CCleanerem oraz Eusing Free Registry Cleanerem.
Pobierz Plik:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zainstaluj...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:28

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 17:05

Raczej się wstrzymam, aż dostanę update poprzez system. Bo jakieś pomieszanie jest z tymi wersjami.
Ta wersja, którą podajesz ma datę wydania 2014.12.16 więc coś nie bardzo jest z tymi wersjami. ( z przyszłości?).
Jak miałem wersję, ktorą odinstalowalem, to na stronie do sprawdzania wersji pokazywało mi, że ta , którą mam obecnie jest zalecana do zainstalowania.
Teraz pokazuje, że wszystko OK. Więc nie będę sobie już mieszał.
Zwłaszcza, że samo narzędzie od microsoftu taką wersję mi zainstalowało. Pewnie przyjdzie update do twojej wersji i zrobię to dopiero wowczas.
Teraz na razie pokazuje mi, że wersja aktualna ...

Obrazek

Ta znacznie mniejsza wielkość oznacza chyba tyle, że masz system 32 bitowy, ja mam 64 bitowy i są pliki w dwóch katalogach 64bit i 86 bit.
Twoja instalka jest do 32 bitowego systemu 6MB, bo widzę na różnych stronach, że instalka 64 bit tej twojej wersji waży 12 MB. Stąd ta różnica pewnie.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2014, 17:18 przez rozmus, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 17:14

Ale co to szkodzi aby zainstalować najnowszą wersję wg. p/w podanego posta ?
W razie czego możesz ją usunąć i zainstalować inną...

Na tej stronie istnieje jeszcze starsza wersja która nie została zaktualizowana ;)

Przecież widzisz ze sceena jaką mam wersję i brak problemów :D
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:28

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 17:15

Tak jak pisałem twoja wersja w linku jest do 32 bitowego systemu.
Poza tym ja instaluję zawsze takie programy ze strony producenta.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 17:50

Tak jak pisałem twoja wersja w linku jest do 32 bitowego systemu.

Jeżeli masz system 64-bit to sprawdź:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Wersja stabilna 64-bitowa


Jak widać Microsoft może później wydać aktualizację lub np. jedynie przez Windows Update,
tak jak ostatnio robi z niektórymi programami ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:28

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 18:06

Dzięki ci za te linki, ale jak sam powiedziałem, trzymam się tej zasady, że co można zainstalować od producenta to tak robię.
Swoją drogą to Microsoft stale coś miesza ostatnio w tych swoich updatach.
Ostatnio przecież wycofali znowu łatkę, która na systemach 64 bitowych powodowała różne błędy.
U mnie wołało, że Dziennik Zdarzeń nie jest zaufana aplikacją...normalnie śmiech na sali.
Po odinstalowaniu feralnej poprawki wszystko wróciło do normy.
Ale CCleaner też się nie popisał z ostatnią wersją. Nawet na stronie producent przyznał, że są kłopoty w win7.
Ale jak piszą na w win8 też nie bardzo hula.
Tyle lat chodził jak w zegarku a jak go zoptymalizowali pod win8 to się rozsypał i jest niestabilny tu i tu.
Piszą, że to wersje językowe coś mieszają i powinno działać prawidłowo na angielskiej.
Ja tam wróciłem do ostatniej czwórki bo mi się zawiesza ta piątka okropnie.
Ale mi się nie na temat napisało....
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13380
Rejestracja: 30 lis 2008, 00:40

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 18:37

Masz rację ;)
Jednak przed instalacją Windows Update warto zawsze zapisać/utworzyć
nowy punkt przywracania systemu który może uratować komputer...
Do tego sprawdzić news:
http://www.hotfix.pl/nowa-aktualizacja- ... n10220.htm
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 06 lip 2010, 21:28

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 19:49

Jak jest update to system sam robi nowy punkt przywracania (przynajmniej u mnie tak działa).
Teraz już mam włączoną opcję, aby nie aktualizował się automatycznie.
Lepiej poczekać i poszperać po necie i dopiero po kilku dniach instalować- tak z tego wychodzi.

Awatar użytkownika
Kaen1227

Stały bywalec
Posty: 434
Rejestracja: 21 cze 2014, 14:56

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 20:01

A ja mam wyłączone aktualizacje i nie mam SP1. I skończyły się moje problemy z ubywającą pojemnością dysku.

Awatar użytkownika
robiwielki

Ekspert
Posty: 2851
Rejestracja: 25 gru 2013, 18:11
Kontaktowanie:

Microsoft Silverlight

Post15 gru 2014, 21:04

No jak wszystko chodzi to czemu nie :), ale jak by były jakieś problemy to będzie trzeba SP1.
Ktoś musi być „zły”, żeby ktoś był dobry. Równowaga w przyrodzie musi być.


Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników



  • Reklama

Wróć do „Oprogramowanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 5 gości