Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns
-
- rokko
- Kontaktowanie:
W programie Autoruns na zakładce Everything odszukaj następujące sekcje i odznacz poniższe procesy:
W sekcji HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
W sekcji HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Następnie wykonaj fix-y kosmetyczne. Poniższe wpisy można całkowicie usunąć, jako że pliki mają status "File not found" czyli pliku nie odnaleziono.
W sekcji HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\Approved
W sekcji HKLM\System\CurrentControlSet\Services
Oprócz tego z uwagi na odnalezienie niebezpiecznego wirusa *.VBS daj do działu Bezpieczeństwo logi według tego regulaminu.
Adobe ARM
Adobe Reader Speed Launcher
MS32DLL c:\windows\ms32dll.dll.vbs
NeroFilterCheck
Sony Ericsson PC Suite
WinampAgent
W sekcji HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Nowe Gadu-Gadu
Następnie wykonaj fix-y kosmetyczne. Poniższe wpisy można całkowicie usunąć, jako że pliki mają status "File not found" czyli pliku nie odnaleziono.
W sekcji HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Shell Extensions\Approved
Rozszerzenie CPL kadrowania wyświetlania
W sekcji HKLM\System\CurrentControlSet\Services
Changer
i2omgmt
lbrtfdc
PCIDump File not found: C:\WINDOWS\System32\Drivers\PCIDump.sys
PDCOMP File not found: C:\WINDOWS\System32\Drivers\PDCOMP.sys
PDFRAME File not found: C:\WINDOWS\System32\Drivers\PDFRAME.sys
PDRELI File not found: C:\WINDOWS\System32\Drivers\PDRELI.sys
PDRFRAME File not found: C:\WINDOWS\System32\Drivers\PDRFRAME.sys
WDICA File not found: C:\WINDOWS\System32\Drivers\WDICA.sys
Oprócz tego z uwagi na odnalezienie niebezpiecznego wirusa *.VBS daj do działu Bezpieczeństwo logi według tego regulaminu.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
- rosłon
- Kontaktowanie:
Proszę o sprawdzenie Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z autoruns , tylko to vista
POZDRAWIAM ROSŁON
-
- Kontaktowanie:
Re: Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns
Na zakładce Everything:
W HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run odznacz:
- Adobe Reader Speed Launcher
- Camera Assistant Software (jest to menedżer kamery w laptopie, jak kamera bez uruchomienia tej aplikacji nie będzie prawidłowo działać, to pozostaw).
- Google EULA Launcher
- Groove Monitor
- HotKeysCMDs
- IgfxTray
- Jswtrayutil
- NBKeyScan
- NDSTray.exe
- Persistence
- RtHDVC.Cpl
- Skytel
- SmoothView
- SunJavaUpdateSched
- topi
- Toshiba Registration
- Toshiba TEMPO
- Windows Defender zakładam, że jak masz KISa, to nie korzystasz z Defendera)
W HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run odhacz wszystko (jedynie TOSCDSPD jest to aplikacja, która "wycisza" wibracje, które powstają, podczas odtwarzania płyty)
W zakładce Sheduled Tasks odhacz wszystko. Chyba, że chcesz Skypa zostawić, to nie odznaczaj.
W Services odhacz:
Nero BackItUp Sheduler 3
- Adobe Reader Speed Launcher
- Camera Assistant Software (jest to menedżer kamery w laptopie, jak kamera bez uruchomienia tej aplikacji nie będzie prawidłowo działać, to pozostaw).
- Google EULA Launcher
- Groove Monitor
- HotKeysCMDs
- IgfxTray
- Jswtrayutil
- NBKeyScan
- NDSTray.exe
- Persistence
- RtHDVC.Cpl
- Skytel
- SmoothView
- SunJavaUpdateSched
- topi
- Toshiba Registration
- Toshiba TEMPO
- Windows Defender zakładam, że jak masz KISa, to nie korzystasz z Defendera)
W HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run odhacz wszystko (jedynie TOSCDSPD jest to aplikacja, która "wycisza" wibracje, które powstają, podczas odtwarzania płyty)
W zakładce Sheduled Tasks odhacz wszystko. Chyba, że chcesz Skypa zostawić, to nie odznaczaj.
W Services odhacz:
Nero BackItUp Sheduler 3
Pozdrawiam, koleś git
- rosłon
- Kontaktowanie:
ale gdy odhaczam jakiś proces powstaje błąd i jest napisane close lub run is administrator ,gdy kliknę run is administrator nic się nie dzieje
POZDRAWIAM ROSŁON
-
- Kontaktowanie:
Uruchom autoruns z prawo-kliku jako administrator i odznacz.
Pozdrawiam, koleś git
- ZiNGO
- Kontaktowanie:
Ja pisze w związku z tematem z forum jak wyłączyć nVidia Deskop Manager.
Log z Autoruns'a:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Miałem sie dowiedzieć czy jestm na nVidia Deskop Manager ponieważ ja nie mogę znaleźć.
Log z Autoruns'a:
Miałem sie dowiedzieć czy jestm na nVidia Deskop Manager ponieważ ja nie mogę znaleźć.
-
- Kontaktowanie:
Jak już dałeś te logi tu, to sprawdzę
Na zakładce Everything:
- 1
W C:\Users\Zingo.ZingoPC\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup odznacz:
- nye22.dll
- nye22.exe
W HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run odznacz:
- DEAMON Tools Lite
- Gadu_gadu 10 (chyba,że chcesz mieć przy starcie)
- Hattric
- IPLA!
- RGSC
- Skype (chyba, że chcesz mieć go przy starcie)
Na zakładce Services:
- StarWindServiceAE
Na zakładce Sheduled Tasks odhacz wszystko
Chyba, że korzystasz z Defendera, zostaw:
- \Microsoft\Windows Defender\MP Scheduled Scan
Poza tym, widzę u Ciebie infekcję, ostatnio również miałeś zablokowany menedżer zadań. Radzę Ci założyć temat w dziale bezpieczeństwo, i dać logi według regulaminu.
Na zakładce Everything:
- 1
W C:\Users\Zingo.ZingoPC\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup odznacz:
- nye22.dll
- nye22.exe
W HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run odznacz:
- DEAMON Tools Lite
- Gadu_gadu 10 (chyba,że chcesz mieć przy starcie)
- Hattric
- IPLA!
- RGSC
- Skype (chyba, że chcesz mieć go przy starcie)
Na zakładce Services:
- StarWindServiceAE
Na zakładce Sheduled Tasks odhacz wszystko
Chyba, że korzystasz z Defendera, zostaw:
- \Microsoft\Windows Defender\MP Scheduled Scan
Poza tym, widzę u Ciebie infekcję, ostatnio również miałeś zablokowany menedżer zadań. Radzę Ci założyć temat w dziale bezpieczeństwo, i dać logi według regulaminu.
Pozdrawiam, koleś git
- stukot
Oto mój log. Mam nadzieję, że dobrze go wstawiłam.
Pozdrawiam, Joanna
Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.
-
- Kontaktowanie:
Niestety, zapisałaś jako text. Log da się odczytać, ale jest dużo bardziej nieczytelny, od tego z rozszerzeniem .arn. Podczas zapisywania logu proszę wybrać zapisz typ: AutorunsData (.arn) i wstawić skompresowanego (archiwum .rar, .zip itp. ) na hosting (jak będzie jakiś problem z kompresją, to wstaw już go, nie skompresowanego (tak jak ten)).
Pozdrawiam, koleś git
- stukot
Myślałam, że dobrze zrobiłam. Przepraszam, mój błąd.
// Za 20 minut sprawdzę
// rokko
// Za 20 minut sprawdzę
// rokko
Pozdrawiam, Joanna
- rokko
- Kontaktowanie:
Na zakładce Everything w kolejnych sekcjach odznacz:
Przynajmniej z jednego z tych programów wypadałoby zrezygnować, najlepiej wyłącz Windows Defender, ponieważ jego skuteczność i tak jest mocno wątpliwa. W zanadrzu Masz dwie dobre aplikacje WinPatrol oraz SpybotSD TeaTimer. CTFMON wyłącz jeżeli nie korzystasz z zaawansowanych usług tekstowych.
Reszta to fixy kosmetyczne.
Wszędzie tam gdzie pisze w kolumnie "Image path" => "File not found" nazwa_pliku możesz spokojnie dany element całkowicie usunąć ponieważ wpis w w resejtrze jest a pliku na dysku już nie ma.
Adobe ARM
Adobe Reader Speed Launcher
SoundMAX
Przynajmniej z jednego z tych programów wypadałoby zrezygnować, najlepiej wyłącz Windows Defender, ponieważ jego skuteczność i tak jest mocno wątpliwa. W zanadrzu Masz dwie dobre aplikacje WinPatrol oraz SpybotSD TeaTimer. CTFMON wyłącz jeżeli nie korzystasz z zaawansowanych usług tekstowych.
W sekcji C:\Documents and Settings\AP\Menu Start\Programy\Autostart
ubisoft register.lnk
Reszta to fixy kosmetyczne.
Wszędzie tam gdzie pisze w kolumnie "Image path" => "File not found" nazwa_pliku możesz spokojnie dany element całkowicie usunąć ponieważ wpis w w resejtrze jest a pliku na dysku już nie ma.
- stukot
Rokko dzięki za pomoc. Na razie nie usunę Windows Defendera, choć wiem, że WinPatrol jest lepszy. Zainstalowałam dziś ad-aware, miała być wersja pro, ale jest darmowa. Zamierzam jeszcze zainstalować Ashampoo Magical Defrag, chociaż nie wiem czy jest potrzebny na nowszym kompie, na starszym sprawdza się idealnie. Pozdrawiam, Joanna.
Pozdrawiam, Joanna
- rokko
- Kontaktowanie:
Windows Defender ma naprawdę słabą skuteczność i skurczybyk dodatkowo potrafi skutecznie zablokować programy w autostarcie, które są niezbędne akurat, ale na to jest rada - wyjątki.
Generalnie nie ma sensu zbyt dużo rzeczy instalować do ochrony komputera. Wystarczy że się uważa na jakie strony wchodzi i dodatkowo zawsze radzę, aby używać dodatku do przeglądarki NoScipt w przypadku FF, a w przypadku innych wyłączać całkiem JavaScript, ponieważ tak najłatwiej złapać coś. W dzisiejszych czasach klikasz na zdjęcie, czy wiarygodnie wyglądający odnośnik i tak naprawę nie wiesz czy za chwilę wirus Cię nie zaatakuje. Dobry antywirus + firewall Comodo i dodatkowa ochrona jaką posiadasz powinna zminimalizować ryzyko infekcji.
Co do defragmentatora, polecam najnowszy MyDefrag. Jest już dla niego GUI, które zdecydowanie rozszerza możliwości programu.
MyDefrag
MyDefrag GUI
Więcej programów Masz tutaj => programy do defragmentacji dysków
Generalnie nie ma sensu zbyt dużo rzeczy instalować do ochrony komputera. Wystarczy że się uważa na jakie strony wchodzi i dodatkowo zawsze radzę, aby używać dodatku do przeglądarki NoScipt w przypadku FF, a w przypadku innych wyłączać całkiem JavaScript, ponieważ tak najłatwiej złapać coś. W dzisiejszych czasach klikasz na zdjęcie, czy wiarygodnie wyglądający odnośnik i tak naprawę nie wiesz czy za chwilę wirus Cię nie zaatakuje. Dobry antywirus + firewall Comodo i dodatkowa ochrona jaką posiadasz powinna zminimalizować ryzyko infekcji.
Co do defragmentatora, polecam najnowszy MyDefrag. Jest już dla niego GUI, które zdecydowanie rozszerza możliwości programu.
MyDefrag
Kod: Zaznacz cały
http://www.mydefrag.com/
MyDefrag GUI
Kod: Zaznacz cały
http://www.paehl.com/open_source/?MyDefrag_GUI_wrapper
Więcej programów Masz tutaj => programy do defragmentacji dysków
- stukot
Rokko miałam kiedyś NoScript, ale go usunęłam, bo mój brat strasznie się zdenerwował, jak korzystając z firefoxa, próbował znaleźć jakąś mapę samochodową. Strony źle wczytywało.
Miałam przez tydzień (lub dłużej) zaporę Comodo Internet Security z funkcją proactive. Sprawdzała się, ale do czasu. Pojawił się problem, jak podłączyłam nową klawiaturę, system ją zainstalował, ale nie działała. Zdenerwowałam się, odinstalowałam Comodo i zainstalowałam coś innego.
Co do programu do defragmentacji, to bardzo lubię Ashampoo Magical Defrag. Ale nie wiem, czy ten program jest potrzebny, komp jest w miarę szybki- dzięki Twojej pomocy uruchamia się jeszcze szybciej. Wcześniej przy użyciu Advanced System Care Free z autostartu usunęłam: CyberLink Remote Control, InCD, NeroFilterChec, SunJava Update. Czy dobrze zrobiłam? W każdej chwili mogę któryś z tych programów przywrócić do autostartu. Do nagrywania płyt używam Ashampoo Burning Studio 2010 (niby pełna, a tak naprawdę darmowa wersja dodana do jakiejś gazety komputerowej.)
Miałam przez tydzień (lub dłużej) zaporę Comodo Internet Security z funkcją proactive. Sprawdzała się, ale do czasu. Pojawił się problem, jak podłączyłam nową klawiaturę, system ją zainstalował, ale nie działała. Zdenerwowałam się, odinstalowałam Comodo i zainstalowałam coś innego.
Co do programu do defragmentacji, to bardzo lubię Ashampoo Magical Defrag. Ale nie wiem, czy ten program jest potrzebny, komp jest w miarę szybki- dzięki Twojej pomocy uruchamia się jeszcze szybciej. Wcześniej przy użyciu Advanced System Care Free z autostartu usunęłam: CyberLink Remote Control, InCD, NeroFilterChec, SunJava Update. Czy dobrze zrobiłam? W każdej chwili mogę któryś z tych programów przywrócić do autostartu. Do nagrywania płyt używam Ashampoo Burning Studio 2010 (niby pełna, a tak naprawdę darmowa wersja dodana do jakiejś gazety komputerowej.)
Pozdrawiam, Joanna
-
- Reklama