Świąteczna zupa grzybowa

Blogi użytkowników forum Hotfix
Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Świąteczna zupa grzybowa

Post13 gru 2016, 22:03

Obrazek

Specjalnością mojej Mamy, w zasadzie świąteczną, jest zupa grzybowa, która jak co roku dobrze jej wychodzi i jest bardzo smaczna.

W tym roku miałyśmy mało suszonych grzybów...

W każdym razie moja Mama wzięła trochę suszonych grzybów, wrzuciła je do garnka i zalała wodą. Pozostawiła je tak na całą noc. Następnego dnia do owego wywaru dolała trochę wody, wrzuciła tam kostkę grzybową, trochę dosoliła i gotowała zupę tak długo, aż grzyby stały się miękkie. Na koniec dodała trochę śmietany i jeszcze chwilę gotowała swoją popisową potrawę.

W efekcie powstała bardzo pyszna zupa z suszonych grzybów, do której dodałam grzanki zrobione z chleba usmażonego na małej ilości masła.

Palce lizać. :)

Aha, a jak Wy przygotowujecie świąteczną zupę? Niekoniecznie grzybową... Podzielcie się proszę swoimi przepisami.

A tak przy okazji życzę Wam Wesołych Świąt, aby Was niespodziewanie odwiedzili bliscy, robiąc Wam miłą niespodziankę, a jak to jest niemożliwe, to niech chociaż do Was zadzwonią. Wesołych Świąt. :)
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+

Świąteczna zupa grzybowa

Post03 kwie 2026, 18:06

Podstawowym błędem mojej Mamy było to, że wylewała wodę po tym jak grzyby zmiękły, uświadomił jej to jakiś starszy facet. Dzięki jego radzie owa zupa stała się jeszcze bardziej smaczna. Czasami warto słuchać rad innych ludzi. :D :o :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

• Reklama

Wróć do „Blog”