Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Szukasz programu, pisz tutaj
Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post18 sie 2016, 14:56

Na laptopie mojej Mamy zainstalowałam Avast Free. Uważałam że on jest dobry dla niedoświadczonych użytkowników, ale mi w nim nie podoba się to, że co aktualizacja chce dodawać nowe funkcje, wbrew mojej woli- a to dodatek do przeglądarki, VPN, zaporę, itp. Uważam, że one są zbędne, bo mam inne zabezpieczenia: zaporę Xvirus Personal Free, Malwarebytes Anti Exploit Free, mbam premium z licencją na rok (nie obciąża zanadto kompa), McShield oraz Zemanę AntiLogger Beta.

Jakiego byście polecili mi antywirusa, najlepiej po polsku, pobierającego automatycznie aktualizacje, nie obciążającego zanadto laptopa, prostego w obsłudze?

Na razie ja używam laptopa mojej Mamy, ale kiedyś zechce go używać.

Aha, na jednym forum zalecili mi aktywowanie Windows Defender i rezygnację z antywirusa. Czy to byłby dobre rozwiązanie? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
Nekromorf

Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2016, 14:30

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post18 sie 2016, 15:47

Tylko Windows Defender? Może i dobre rozwiązaniem jak szanowna rodzicielka nigdy nie korzysta z dobrodziejstw internetu :P

Poleciłbym darmową Avirę ale z tego co pamiętam to nie ma ona interfejsu po polsku i instaluje się z launcherem, który oferuje doinstalowanie innych komponentów (VPN, tune-up i takie tam). Poza tymi "wadami" jest to bardzo dobry AV.

Może w takim razie darmowy Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników?
Co prawda interfejs jest w j. angielskim, ale za to jest prostu do bólu. Antywirus nie był od dawna aktualizowany, ale ostatnio coś się ruszyło i twórcy wydali betę nowej wersji. Jeżeli rodzicielka pracuje na systemie starszym niż Windowsie 10 (np. 8.1,8 ,7 lub XP), to polecam pobrać starszą wersję, gdyż beta może być niestabilna i popsuć coś w systemie.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post19 sie 2016, 13:33

Nekromorf, też uważam, że sam Windows Defender to za mało... Widocznie na pewnym angielskim forum mają inne podejście do niego...

Moja Mama ni w ząb nie zna angielskiego. :(

Aha, na laptopie mojej Mamy też jest Windows 10 64-bitowy.

Myślałam o Pandzie Cloud, ale chyba na razie pozostanę przy Avast- wybrałam opcję dostosuj i powyłączałam zbędne elementy.

Czy Panda Cloud do dobry antywirus? Testowałam kiedyś jego inną wersję i zamulała mi kompa. :(
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Fix00ser

VIP
Posty: 871
Rejestracja: 28 gru 2009, 13:16

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post19 sie 2016, 15:01

Proszę zapoznać się z treścią w linku
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Nekromorf

Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2016, 14:30

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post19 sie 2016, 15:50

Panda Cloud jest całkiem OK rozwiązaniem. Nie przypominam sobie by mi jakoś strasznie mulił kompa gdy z niego korzystałem.

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post19 sie 2016, 18:56

Fix00ser dzięki za linka. :)

Chyba pozostanę przy Avast, chociaż o Pandzie też wspomnieli, wówczas miała inną nazwę...

Mały OT: Hmm, czy Zemana AntiLogger beta połączona z Zemaną AntiMalware jest lepsza niż darmowy Spy Shelter Free? :mrgreen:

Fix00ser, który z tych obu programów byś mi doradził? Dla mojej Mamy prostsza jest Zemana AntiLogger Beta...

Spy Shelter Free bym musiała skonfigurować, a on bywa czasem przeczulony.

Co do zapory to wybrałam najprostszą jaką znam... Współpracuje z systemową...

Koniec OT: Przyzwyczaiłam się do Avast... To pierwszy antywirus jakiego w życiu używałam. :)

Co Ty na to XMan? Pozostawić Avast? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post19 sie 2016, 19:16

stukot pisze:Co Ty na to XMan? Pozostawić Avast? :mrgreen:

Wrzuć screeny z Programy i funkcje (wszystko).
Podaj system bit, procesor oraz pamięć.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post19 sie 2016, 20:09

OK, potem się przesiądę na laptopa i podam te zrzuty... Tam mam mało programów...

System Windows 10, 64-bitowy.

Procesor, RAM mam sprawdzić w programie o nazwie AIDA? :mrgreen:

-- 19 sie 2016, o 20:09 --

Ok, 3 GB RAM.

Według AIDA Extreme:

Typ procesora: Mobile DualCore Intel Core i3-380M, 2533 MHz (19 x 133).

Zrzuty:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post20 sie 2016, 10:04

Dlaczego masz WinRAR oraz 7-Zip ?
Przecież jeden wystarczy, zostawiłbym 7-Zip.

Dlaczego masz dwie wersje Mozilla Firefox ?
Pozostaw najnowszą wersję a tą starszą odinstaluj.
Aktualizuj z przeglądarki na drugi lub trzeci dzień po wydaniu nowej wersji:
Pomoc --> O programie Firefox.

Odnośnie Avasta to wydaje mi się że dla Twojej mamy łatwiejszego antywirusa nie ma.
Zawsze go instaluję jak naprawiam komputery osobom/dzieciom którzy się nie znają.
Wystarczy go odpowiednio skonfigurować.

Ja mam tak:

Start --> Panel sterowania --> Programy i funkcje --> PPM (prawym przyciskiem myszki) na Avast --> Zmień.

Obrazek

kliknij aby powiększyć:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Po aktualizacjach nic się nie zmienia.

W ustawieniach Avasta:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Teraz inne.

Aktualizacja:
1. Definicje wirusów --> Automatyczna aktualizacja.
2. Program --> jak wolisz.

Dźwięki mam wyłączone aby nie obciążały Avasta, jak chcesz to możesz mieć włączone.

Nie obciąża komputera/laptopa tylko jedynie mogą to robić dodatkowe programy zabezpieczające komputer.
Masz ich wiele...
Np. jak zainstaluję tylko MBAM wersję Trial to od razu widzę że siadają przeglądarki.
Przy wersji darmowej wszystko śmiga, przeglądarki otwierają się w ułamku sekundy a mam dużo gorszy komputer
oraz internet :)

Jeżeli masz tylko 3 GB. RAM-u na systemie 64-bit to niedobrze.
Moim zdaniem na tym systemie powinno być minimum 4 GB. pamięci.
Wszystko o co wcześniej pytałem jest w:
Start --> Panel sterowania --> System.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post20 sie 2016, 12:02

XMan pisze:Dlaczego masz WinRAR oraz 7-Zip ?
Przecież jeden wystarczy, zostawiłbym 7-Zip.


Uważam, że 7-zip jest trochę prostszy w obsłudze, więc może moja Mama będzie go używać... A WinRar wygrałam i sama częściej go używam.

XMan pisze:Dlaczego masz dwie wersje Mozilla Firefox ?
Pozostaw najnowszą wersję a tą starszą odinstaluj.


XMan nic z tego... Jak chcę usunąć starszą wersję, to chce usunąć mi tą nowszą- wskazuje jej lokalizację... Któryś program namotał i ten sam problem mam na moim kompie.


XMan pisze:Odnośnie Avasta to wydaje mi się że dla Twojej mamy łatwiejszego antywirusa nie ma.
Zawsze go instaluję jak naprawiam komputery osobom/dzieciom którzy się nie znają.
Wystarczy go odpowiednio skonfigurować.


Uważam, że masz rację. :) Jeśli chodzi o Avast to jestem minimalistką i zainstalowałam tylko trzy osłony- tą poczty naprawili i dochodzą już maile do Mozilli Thunderbird. :)


XMan pisze:Jeżeli masz tylko 3 GB. RAM-u na systemie 64-bit to niedobrze.
Moim zdaniem na tym systemie powinno być minimum 4 GB. pamięci.


XMan nic nie poradzę, bo moja Mama wciąż spłaca tego laptopa... Chyba że pozwolą go trochę zmodyfikować... Kiedyś zmienię w nim dysk twardy na większy, ale nie wiem czy to ma sens, bo go nie zapcham żadnymi programami...

XMan dzięki za poradę. :) Też nie używam dźwięków w Avast.

Edit: co zrobić aby Avast nie kazał mi ciągle aktywować zaporę ogniową i VPN? :sciana:

Mam zaporę, a VPN nie zamierzam używać. I na pewnym forum go nie tolerują...
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator
Posty: 2409
Rejestracja: 06 lis 2012, 02:48
Lokalizacja: K-g

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post20 sie 2016, 13:03

Ostatnie testy które widziałem potwierdzają jego skuteczność ale lekki to on nie jest.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Dodam jeszcze że Panda Cloud zmieniła nazwę na Panda Free Antivirus już jakiś czas temu.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post20 sie 2016, 13:38

XMan nic z tego... Jak chcę usunąć starszą wersję, to chce usunąć mi tą nowszą- wskazuje jej lokalizację... Któryś program namotał i ten sam problem mam na moim kompie.

Niemożliwe.
Zapisz ważne dane, zakładki itd.
Odinstaluj jedną i drugą wersję, użyj CCleaner (Cleaner --> Rejestr), usuń ręcznie pozostałości z C:\Program Files,
C:\Użytkownicy przy zaznaczonym Pokaż ukryte pliki, foldery i dyski, usuń ręcznie pozostałości w rejestrze
--> HKEY_CURRENT_USER --> Software... oraz w HKEY_LOCAL_MACHINE --> SOFTWARE...
Użyj ponownie CCleanera + inne programy do czyszczenia komputera/rejestru (takie posiadasz).
Zainstaluj najnowszą wersję przeglądarki, importuj zakładki itd.
Aktualizuj zawsze z poziomu przeglądarki jw.

XMan nic nie poradzę, bo moja Mama wciąż spłaca tego laptopa... Chyba że pozwolą go trochę zmodyfikować... Kiedyś zmienię w nim dysk twardy na większy, ale nie wiem czy to ma sens, bo go nie zapcham żadnymi programami..

Z dyskiem mały problem, możesz go na razie pozostawić, dbać aby się nie zapchał, nie instalować bzdetów,
zwłaszcza na partycji systemowej tylko na innej,
co można to zapisywać na pendrive, dysku zewnętrznym lub na płytkach CD/DVD.
Większym problemem jest zbyt mała pamięć.
Masz dwie możliwości, jak nie teraz to później po wygaśnięciu gwarancji:
1. instalacja systemu 32 bit.
2. dołożenie pamięci, musisz wcześniej sprawdzić czy można dołożyć do tego laptopa i ile.

Edit: co zrobić aby Avast nie kazał mi ciągle aktywować zaporę ogniową i VPN? :sciana:

U mnie przy tych ustawieniach co powyżej podałem takie coś nie występuje :think:
VPN mam włączony/zaznaczony ponieważ to dobra ochrona.
Avast SecureLine
Ukryj swoją aktywność online przed wścibskimi spojrzeniami. Jedno kliknięcie uruchamia VPN i ukrywa adres IP, co pozwala cieszyć się prawdziwą prywatnością.

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Masz włączoną zaporę systemową ?
Włączona sieć prywatna czy publiczna ?
Może w niej trzeba coś zmienić, włączyć/wyłączyć aby nie aktywował zapory ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post20 sie 2016, 14:07

XMan, mam włączone dwie zapory: Xvirus Personal Firewall, która współpracuje z tą systemową. One naprawdę się uzupełniają. Bez konfliktów.

Mam włączoną sieć publiczną, bo robię tak od lat... W prywatnej musiałam jakieś inne hasło wpisywać w laptopie, a nie to do mojej sieci WiFi. (Kiedyś chwilowo użyłam innego ustawienia.)

XMan, nie umiem używać VPN i nie potrzebuję aż takiej prywatności.

Zresztą używam DNS od Google, więc mam i tak ograniczoną prywatność. :sciana: (Chyba i na laptopie.)

Jeśli chodzi o RAM to: na razie zostawię to tak jak jest... Przejdę się do punktu, gdzie moja Mama kupiła laptopa i zapytam się, czy mogę dołożyć RAM. Następnie w zaufanym sklepie komputerowym, w którym też jest i serwis, zapytam się ile RAM mogę dołożyć... No i kiedyś kupię RAM... Na razie tego nie mogę zrobić- cienko z kasą... :(

Jeśli chodzi o Firefox, to nie uśmiecha mi się od nowa instalować rozszerzeń w Firefox, dla obu profilów: mojego i mojej Mamy. :(

Mały OT: gdybym była bardziej zaawansowanym użytkownikiem to przetestowałabym EMET... :chaja: (Raczej tylko na moim kompie.)

Koniec OT: chyba po prostu Avast nie widzi mojej zapory...

Aha, jeszcze jedno... Avast w czasie aktualizacji wciąż wysyła statystyki... Nie można tego jakoś wyłączyć? :mrgreen:
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator
Posty: 13352
Rejestracja: 30 lis 2008, 01:40

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post20 sie 2016, 16:00

VPN nie ma nic wspólnego z zaporą, po prostu ukrywa adres IP i tyle.
Do niego nie potrzeba żadnej znajomości, wystarczy włączyć/zaznaczyć, nie koliduje z zaporą oraz żadnym programem.
Jeśli chodzi o Firefox, to nie uśmiecha mi się od nowa instalować rozszerzeń w Firefox, dla obu profilów: mojego i mojej Mamy. :(

Mówi się trudno, Twoja sprawa.
Koniec OT: chyba po prostu Avast nie widzi mojej zapory...

Avast Free nie ma zapory:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Programy Avast Premier i Internet Security są wyposażone w zaporę ogniową, która pozwala kontrolować ruch pomiędzy komputerem a siecią.

Może zaktualizowałaś do takiej wersji ?
Patrz w ustawieniach O programie Avast.
Aha, jeszcze jedno... Avast w czasie aktualizacji wciąż wysyła statystyki... Nie można tego jakoś wyłączyć? :mrgreen:

U mnie nic nie wysyła.
Jakie statystyki, gdzie, co dokładnie pisze ?
Prześlij jakąś fotkę lub screena...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
stukot

VIP+
Posty: 11667
Rejestracja: 15 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: Szczecin

Jeśli nie Avast Free to jaki antywirus na laptopa mojej Mamy

Post28 sie 2016, 17:21

XMan, w laptopie mojej Mamy zainstalowałam darmowy Avast... Potem uruchomię laptopa i jeszcze sprawdzę, czy coś się nie zmieniło.

Kiedyś kliknęłam na Uaktualnij i zainstalowała mi się płatna wersja Avast... Od tego czasu uważam...

XMan, wiem, że VPN ukrywa IP, ale nie potrzebuję aż takiej prywatności...

Naprawdę. :)

-- 28 sie 2016, o 17:21 --

Edit: używam darmowego Avast. :)

Pomyślnie go dziś zaktualizowałam do nowej wersji i nie zainstalował mi już żadnych dodatkowych elementów. :)
Pozdrawiam, Joanna

Format to nie rozwiązanie, tylko kapitulacja.



  • Reklama

Wróć do „Poszukiwanie”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość