Błąd SMART dysku - prośba o pomoc :(

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 16:57

Witam,

Panowie pomocy. Dziś komputer wywalił mi komunikat o błędzie dysku. Wygląda on tak:

Obrazek

Komputer użytkuje od blisko 6 lat bez żadnych problemów. Zrobiłem już na wszelki wypadek kopie najważniejszych dokumentów, itp chociaż pomimo tego komunikatu nie widzę żadnych symptomów czegoś złego, komputer działa całkiem normalnie. Jednak komunikat z powietrza pewnie się nie wziął. Czy można coś z tym zrobić, jakoś zaradzić? Czy dysk jest do spisania na straty i muszę się liczyć z zakupem nowego? :( Bardzo proszę o pomoc i w miarę jasne, zrozumiałe instrukcje. Tak jak pisałem jestem laikiem i na sprzęcie czy tym podobnych kwestiach się za bardzo nie znam :(

PS:
- dysk taki jak w komunikacie
- system operacyjny Windows Vista Home Premium 32-bit
- procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core, 2.7 GHz

Jak coś jeszcze potrzebne to proszę pisać, dodam do specyfikacji.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 17:00

Sciągnij i uruchom program HDTune i podaj screen z zakładki HEALTH

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 17:10

Oto wynik (kliknięcie na obrazek powiększy go). Mam nadzieję, że widać.

Obrazek

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 17:12

Dysk ma bardzo dużo badów oraz idą kolejne, nie opłaca się z nim nic robić, jak najszybciej kupuj nowy.

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 18:17

Ehh, tego się obawiałem :cry: Mogę w takim razie prosić o jakieś porady co najlepiej opłaca się kupić? - możliwie jak najtańszego a zarazem dobrego. Jeśli to możliwe to bardzo proszę jakieś propozycje od razu z linkami np do "all..." (jeśli nie w temacie to na pw). Byłbym bardzo bardzo wdzięczny bo tak jak mówię nie znam się na tym kompletnie, nie wiem ile i na co warto wydać, nawet nie wiem jak to później zainstalować, ale nad tym już później będę się głowił.

Jeszcze dopytam - jak długo obecny dysk może jeszcze pociągnąć? Mogę w jakikolwiek sposób poprawić sytuację, wydłużyć czas jego żywotności? Ciężko będzie od razu wysupłać większą kwotę na nowy dysk, jeśli to wydatek powyżej 200 zł :cry:

edit: rozejrzałem się troszkę za tymi dyskami i widzę, że cenowo idzie znaleźć w miarę rozsądne opcje. Na moje potrzeby dysk 160GB w zupełności wystarczy (obecny miał 320 a wykorzystywałem i tak tylko jedną partycję). Jednak nie znam się na poszczególnych firmach, ani nie wiem jaki dysk wziąć (SDD, HDD) - jednym słowem jestem całkowicie zielony, więc jak ktoś będzie miał chwilkę czasu i chęci to proszę o porady i z góry serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 19:08

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Ten jest dość dobry 500 Giga pamięci i 160 zł ale będę węszył za tańszymi ;)

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Masz tu jeszcze tańsze

Te dyski są zewnętrzne

Tu masz wewnętrzne

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 19:37

Dzięki Zioło za propozycje :) Jeszcze wypunktuje, będzie jaśniej:

1. 500GB to dla mnie za dużo, 320 nie wykorzystywałem nawet. Wiadomo, że pojemność ma duży wpływ na cenę, także jeśli można dorwać lepszy ale mniejszy dysk to wolę właśnie ten lepszy i mniejszy - bo 160/320 GB (lub coś pomiędzy jeśli są) mi w zupełności wystarczy. Ważne żeby dysk posłużył możliwie jak najdłużej.
2. Cena? Jeśli się da to chciałbym znaleźć coś solidnego do 100-120 zł. (łącznie z przesyłką) :think: dlatego nie mam wymagań co do pojemności, patrz punkt 1.
3. Zewnętrzne/Wewnętrzne? - po nazwie się domyślam, ale w praktyce jak to wygląda, który lepiej wziąć? Zewnętrzny mogę wyjmować/wkładać, traktować jako przenośny magazyn na dane, a wewnętrzny na amen musi w kompie być, dobrze rozumiem?

Z góry dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 19:50

Zewnętrzny działa jak pendrive ;) Z komputerem łączy się poprzez USB a z dyskiem wewnętrznym jest trochę gorzej... trzeba go zamontować a jeżeli jesteś w tych sprawach KOMPLETNIE ZIELONY to lepiej wziąsc zewnętrzny. Ponieważ koszt montażu dysku to około 30 zł

========================================================================================================

-- 31 sie 2013, 19:50 --

Myślę że tu coś znajdziesz... dysk 250 gb za 59 zł ?? :D

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 20:22

Aha, a przy zewnętrznym dysku tego starego nie trzeba wymontowywać? Bo chyba by się gryzły na mój chłopski rozum :think: Generalnie zależy mi żeby to działało płynnie i bez problemów możliwie jak najdłużej. To wszystko.

Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 20:28

Rozumiem gdy zakupisz dysk dajmy na to ten na USB przydało by się wymontować ten stary...

Mam jeszcze 1 propozycję sciagnij AVG PC TUNE UP ze strony :

Kod: Zaznacz cały

http://www.avg.pl/dom/avg_tuh/avg-pctuneup

I Start Wszystkie Programy AVG Pc tune up rozwijasz i dajesz DICK DOCTOR uruchamiasz analizę. Może obejdzie się bez zmiany dysku...

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 20:50

Lipa, kiedyś go już używałem i teraz wyskakuje mi, że skończył się okres testowy i nie da rady użyć :/

Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 20:55

Zmien date :D
;)

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 21:05

Heh, zmiana daty pomogła :D Analiza przeprowadzona i na żadnym dysku cytuję: "nie wykryto żadnych błędów" :think:

Awatar użytkownika
ZioloPCTV

Użytkownik

Post31 sie 2013, 21:11

A dużo masz WAŻNYCH danych na tym dysku?

Awatar użytkownika
Crux

Użytkownik
Kontaktowanie:

Post31 sie 2013, 21:17

Kopie ważnych dokumentów już porobiłem. Reszta to multimedia, niektóre ważne dla mnie, nie mam wystarczająco pojemnych nośników żeby to wszystko zmieścić. No i wiadomo, że nowy dysk oznacza zabawę z ponownym wgrywaniem systemu, itd - wszystkiego czego nie musiałem robić i nie robiłem przez 6 lat... także taką zabawę wolałbym fundować sobie w ostateczności, jeśli już nie będzie innej rady. Na razie wszystko działa, w miarę możliwości porobie kopie wszystkiego co zdołam i będę działał dalej na tym co jest. Jak dysk się posypie tak, że nie da rady kompa odpalić to dopiero będę działał z nowym. Chociaż muszę to jeszcze wszystko przemyśleć.

• Reklama

Wróć do „Problemy”