Bluescreen przy niektorych grach
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Czyli 7 kandydatów na bad sektory. Niby zerowanie z remapem przejdzie, nawet w sumie na razie nie powinno być z tym dyskiem problemów choć jest on ryzykowny i zapewne coś tam się z nowu mu sypnie.
- PascalTurbo
Ale takie procesy dopiero jak będę miał pewność ze zasilacz jest sprawny ? To rozumiem ze może nawet nie będzie trzeba robić sposobu z tworzeniem partycji z badami i ukrycia jej?
"Everybody Lies"
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Ale takie procesy dopiero jak będę miał pewność ze zasilacz jest sprawny ?
To też, bo wbrew pozorom zasilacz może wpływać na błędy komunikacji, a to błędy CRC dla dysku, a te z kolei to gotowe problemy z dyskiem.
Ale osobiście na razie wątpię w zasilacz, on raczej będzie sprawny.
To rozumiem ze może nawet nie będzie trzeba robić sposobu z tworzeniem partycji z badami i ukrycia jej?
Na tą chwilę dysk ma jakieś wolniejsze sektory ale nie są to bady, więc nie ma co wydzielać.
- PascalTurbo
No to dobre wieści są, tzn za dyskiem i tak będę się rozglądał ale da mi to chociaż możliwość jakoś korzystania z 1-3miesiace jeszcze. Jutro postaram się sprawdzić te napięcia jak będzie ok to wyzeruje/remap zrobię, przeskanuje znów i wrzucę rezultat 
A mam pytanie to jeżeli nie ma badów a są kandydaci to to tez może wywołać bluescreeny?

A mam pytanie to jeżeli nie ma badów a są kandydaci to to tez może wywołać bluescreeny?
"Everybody Lies"
- lewy
Teoretycznie tak. Ja bym go osobiście najpierw wyzerował ale bez remapu. Postawił system i zobaczył czy się uspokoi.
Co do napięć, podłącz pod 12V i zobacz co się dzieje, ale spróbuj w różnych sytuacjach tj w grach, pod programem SuperPi z zapuszczonym testem itd.
Co do napięć, podłącz pod 12V i zobacz co się dzieje, ale spróbuj w różnych sytuacjach tj w grach, pod programem SuperPi z zapuszczonym testem itd.
- PascalTurbo
Dobra dzisiaj niestety nie mam dostępu jednak do miernika,ale czyszcząc kompa ciekawa rzecz zauważyłem, ze szwankuje mi wentylator od grafiki, włączam kompa on się nie kreci, temperatura dochodzi do 80stopni bum nagle się włączył schłodził do 55 stopni i nagle staje, jak go rozruszam palcem to powoli się kreci ale po jakimś czas i tak staje. Obecnie trzyma 57 stopni i chodzi w miarę szybko,ale jak zwolni pewnie znów stanie. Jutro spróbuje kupić jakiś wentylator 80mm i cienkie opaski zaciskowe i zrobić go na tani patent,ale nie wiem gdzie ja podłącze bo na płycie nie widzę już nic wolnego do podłączenia wentylatora.
"Everybody Lies"
- lewy
No to Masz dodatkowy problem i pewnie to jego wina jest tu największa. Co do wentylatorów to są na rynku zamienniki całych systemów chłodzenia albo można kupić podobną kartę ale uszkodzoną i z niej wymontować.
Jeśli jednak się zdecydujesz na "tani patent" to można kupić wentylator z przejściówką na Molex w zestawie.
Jeśli jednak się zdecydujesz na "tani patent" to można kupić wentylator z przejściówką na Molex w zestawie.
- PascalTurbo
Nie no na razie na tani patent się zdecyduje,hmm mam koło domu taki jakby części na dostawę może mi sprzedadzą jak podejdę i dostane z Molexem jak nie będę musiał coś kombinować:P
Za używkami się rozglądałem z ciekawości ale to od 110 do 150zł ale to sprawne uszkodzonych nie widziałem. Widziałem coś takiego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ale nie mam jakoś pewności chociaz ze pisze ze do 9600gt ze to wejdzie.
Może i to jest jeden z problemów, obecnie miałem otwarta obudowę pod okiem grałem z 2h w grę gdzie mam bluescreeny, nie wystąpiły,wiatrak cały czas chodził i utrzymywał temperaturę miedzy 66-70 stopni.Obecnie w spoczynku zrzucił na 53 i ciągle chodzi wentylator
Jutro jak dobrze pójdzie, sprawdzę ten zasilacz jak będzie ok wyzeruje i postawie system i grafika dostanie ze tak powiem nowe chłodzenie
-- 22 lip 2013, 20:58 --
Dobra sprawdziłem napięcia na Molexie są ok podczas spoczynku i obciążenia, zrobiłem takie obciążenie ze w grze miałem 1fps i o dziwo bluescreena nie wywaliło. Wiec mogę się brać za wyzerowanie i nie wiem czy robić remap czy nie bo cosik_ktosik i lewy maja inne zdanie
Ile wyzerowanie może trwać?
-- 22 lip 2013, 21:26 --
I jeszcze raz zapytam czy dysk powinno mi wyświetlić w PCI Controller? :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Bo w instrukcjach MHDD raczej pokazywało w zakładce port, ale rozumiem ze to może są stare instrukcje ale wole się upewnić
Za używkami się rozglądałem z ciekawości ale to od 110 do 150zł ale to sprawne uszkodzonych nie widziałem. Widziałem coś takiego: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Ale nie mam jakoś pewności chociaz ze pisze ze do 9600gt ze to wejdzie.
Może i to jest jeden z problemów, obecnie miałem otwarta obudowę pod okiem grałem z 2h w grę gdzie mam bluescreeny, nie wystąpiły,wiatrak cały czas chodził i utrzymywał temperaturę miedzy 66-70 stopni.Obecnie w spoczynku zrzucił na 53 i ciągle chodzi wentylator
Jutro jak dobrze pójdzie, sprawdzę ten zasilacz jak będzie ok wyzeruje i postawie system i grafika dostanie ze tak powiem nowe chłodzenie

-- 22 lip 2013, 20:58 --
Dobra sprawdziłem napięcia na Molexie są ok podczas spoczynku i obciążenia, zrobiłem takie obciążenie ze w grze miałem 1fps i o dziwo bluescreena nie wywaliło. Wiec mogę się brać za wyzerowanie i nie wiem czy robić remap czy nie bo cosik_ktosik i lewy maja inne zdanie

-- 22 lip 2013, 21:26 --
I jeszcze raz zapytam czy dysk powinno mi wyświetlić w PCI Controller? :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Bo w instrukcjach MHDD raczej pokazywało w zakładce port, ale rozumiem ze to może są stare instrukcje ale wole się upewnić

"Everybody Lies"
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/deepcool-v90-vga-nvidia-ati-hd4850-9600gt-8800gt-i3386946720.html
Jeśli rozstaw podany w instrukcji do tego ustrojstwa pasuje do Twojej karty, a u Ciebie obok gniazda nie ma jakiś kondensatorów itp to czemu nie, może być dobre.
Co do zasilacza. Jak napięcia są dobre, to zostaw ten zasilacz. To nie będzie on.
Co do dysku. Myślę, że remap tu nie jest potrzebny. Może i nawet zerowanie. Pobaw się jeszcze w grach, poczekaj na bluescreen. Jeśli załapie bluescreena podczas gdy wentylator stanie to Masz już 99.99 procent, że to to.
- PascalTurbo
cosik_ktosik o to chodzi ze w grach wentylator chodzi ciągle,on podczas nic nie robienia potrafi sobie stanąć. Dzisiaj wyjątkowo cały czas chodzi, ale już wentylator kupiony,opaski zaciskowe są wiec jutro raczej na patent zrobię nowe chłodzenie.
To robić zerowanie ? czy sam format? Bo i tak format zrobię,chce sobie uporządkować wszystko na nowe, zrobić dwie partycje a nie jak obecnie 3( jedna partycja po drugim systemie została i nie dało się jej połączyć) wiec jeżeli już format zrobię to pytanie czy jednak może zrobić te zerowanie?
Mam pytanie bo poradził mi ktoś jeszcze użycie CureIt i AdwCleaner, oba programy pousuwały jakieś syfy i przyznam ze od tego momentu nie miałem bluescreena, to może być zbieg okoliczności ale czy syfy takie tez mogą to powodować?
To robić zerowanie ? czy sam format? Bo i tak format zrobię,chce sobie uporządkować wszystko na nowe, zrobić dwie partycje a nie jak obecnie 3( jedna partycja po drugim systemie została i nie dało się jej połączyć) wiec jeżeli już format zrobię to pytanie czy jednak może zrobić te zerowanie?
Mam pytanie bo poradził mi ktoś jeszcze użycie CureIt i AdwCleaner, oba programy pousuwały jakieś syfy i przyznam ze od tego momentu nie miałem bluescreena, to może być zbieg okoliczności ale czy syfy takie tez mogą to powodować?
"Everybody Lies"
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
To robić zerowanie ? czy sam format?
Poczekaj na razie, zobaczysz czy się ten bsod pojawi. Po co na darmo się męczyć.
Też mogły. Daj w dziale bezpieczeństwo log z programu OTL do analizy. Już nie tutaj w temacie a w nowym z prośbą o analizę.
- PascalTurbo
Poczekaj na razie, zobaczysz czy się ten bsod pojawi. Po co na darmo się męczyć.
No odpowiedz później niż ja się wziąłem za to, w końcu zrobiłem zerowanie i postawiłem sobie na nowo system,partycje ustawiłem tak jak chciałem
Też mogły. Daj w dziale bezpieczeństwo log z programu OTL do analizy. Już nie tutaj w temacie a w nowym z prośbą o analizę.
No tak jak pisałem wcześniej za późno już system na nowo postawiony

Do tego tani patent z grafika zrobiony, pościłem ogólnie test w FurMarku na godzinę temperatura max doszła do 73 stopni wiec bez tragedii. I teraz obserwacja czy coś się będzie działo.
"Everybody Lies"
- lewy
Oki to czekamy 

- PascalTurbo
Jedynie jeszcze mnie zastanawia czy jakieś duże znaczenie ma sterownik do karty graficznej? Bo jeżeli tak to mój wieczny dylemat czy instalować najnowsze czy może starsze.
"Everybody Lies"
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Zależy od wiekowości karty graficznej.
-
- Reklama