Czarny ekran "no signal" przy rozruchu

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
revar

Użytkownik

Post15 lut 2016, 08:59

Witam. Posiadam wieloletni komputer taki jak niżej:

Monitor LG e1942c
Intel Core 2 Duo E7200
Gigabyte ga-g31m-es2l
Geforce 9500GT
2GB RAM
Win 7 64bit

Zakupiony został do niego nowy monitor i od tego czasu zaczął się problem. Po podłączeniu wyświetlał się czarny ekran z napisem "No signal, please check your connection" + mała ramka w rogu z obrazkiem gniazda i podpisem D-SUB o ile się nie mylę. Trzeba było kupić przejściówkę i wtedy się załączył. Niestety po jakimś czasie zaczęło sporadycznie dziać się to samo. Najczęściej po ruszeniu komputera kabel z tyłu się luzował i trzeba było dociskać. Później jednak już nie z winy poluzowanego kabla a tylko i wyłącznie przy rozruchu komputera. Teraz już codziennie po włączeniu komputera od razu pojawia się czarny ekran z tym napisem. Pomaga reset komputera, po resecie nagle wszystko działa i tak przez cały dzień aż znów komputer się wyłączy lub uśpi i wtedy na nowo to samo.

Naczytałem się w internecie, że może to być zepsuta grafika, procesor, płyta główna itd. no ale dziw, że od samego początku jak kupiło się nowy monitor (3 lata) to wtedy pojawił się problem i przez te 3 lata do teraz komputer poza tym "no signal" działa.

Kabel jest podpięty solidnie i do prawidłowego gniazda. Nie wiem co może być nie tak, jakieś ustawienie w monitorze/biosie? Sterowniki do płyty głównej czy coś? Nie znam się za bardzo, prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu, z góry dzięki.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 lut 2016, 12:10

Zainstalowane sterowniki do monitora, nie miałeś załączonej płytki CD :?:
Wyciągnij kartę graficzną, przeczyść na stykach oraz slocie i podłącz ponownie, przykręć śrubką...

2GB RAM
Win 7 64bit

Za mało pamięci, na system 64 bit. wymagane minimum 4GB.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

revar

Użytkownik

Post15 lut 2016, 12:29

Nie było załączonej żadnej płytki. Jak będę mieć możliwość to się pobawię w środku i dam znać czy coś to da. Z tym ramem to wiem, wcześniej komputer chodził na XP ale chyba z monitorem to nie ma powiązania?

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post15 lut 2016, 12:31

revar pisze:że może to być zepsuta grafika,

Z tego co widze płyta posiada jeszcze zintegrowaną grafikę, więc możesz sprawdzić czy na niej jest to samo :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 lut 2016, 14:04

Nie było załączonej żadnej płytki.

Powinna być.
Poprzednio miałem monitor LG i musiałem do niego instalować sterowniki, była załączona płytka.
Szukaj :google:

Znalazłem ale nie wiem czy będą odpowiednie:

Chyba to będą pierwsze:

Obrazek

Z tym ramem to wiem, wcześniej komputer chodził na XP ale chyba z monitorem to nie ma powiązania?

Z małą pamięcią komputera to jest podobnie jak u starego człowieka, chodzi ale błądzi...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek

revar

Użytkownik

Post17 lut 2016, 12:17

Zrobiłem dzisiaj test. Przeniosłem PC od osoby, która go używa do siebie, odpiąłem wszystko, rozkręciłem i podociskałem grafikę, ram itd. Włączyłem - działa. Od razu windows się włączył, jeden sygnał jak zawsze. Uśpiłem, wyłączyłem po kilka razy i za każdym normalnie powraca do windowsa, ekran nie gaśnie. Komunikat "No signal please check your connection" dalej się wyświetla ale tylko gdy komputer jest wyłączony a monitor włączony czyli np. jak go uśpię lub dopiero co włączę komputer albo jak go wyłączę.

O co tu mogło chodzić? Bo przeniosłem PCta w inne miejsce i wszystko na nowo podpiąłem? ;D Coś mi się wierzyć nie chce. Problem jest jeszcze taki bo ta grafika ma dwa sloty DVI i do nich monitor podpinam, tylko nigdy nie wiem do którego. Oba są takie same oba do karty bo są obok siebie, ale wiem że kiedyś jakiś informatyk mówił że tylko do jednego się podpina. Kiedyś podpiąłem do drugiego bo był właśnie problem z tym komunikatem i działało tylko system się dziwnie zachowywał, był problem z rozdzielczością i kolory chyba jakieś blade były i rozmyte. Dzisiaj podłączyłem do obu i oba działają, nie wiem dlaczego nagle zaczęło działać i jaka jest różnica między tymi dwoma wejściami.

Jeśli chodzi o zasilacz: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ps. Płytka faktycznie była, ale już sterowniki i tak były zainstalowane, więc nawet mi nie chciało na nowo ich wgrać.

• Reklama

Wróć do „Problemy”