częste zawieszanie się komputera

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
grys

Użytkownik

Post02 cze 2014, 13:35

Zawsze po wykonaniu aktualizacji biosu należy wejść do niego i przywrócić ustawienia domyślne, dopiero później można zmieniać ustawienia, np. po to, aby wyłączyć ekran z logo płyty głównej, jak na tym zrzucie:

Obrazek

by zamiast loga zobaczyć informacje o kompie, w tym info o wersji biosu.
Czy sprawdziłeś jaką wersję bios miałeś przed wykonaniem aktualizacji?
Zobacz jaką masz teraz wersję BIOS.
Sposobów sprawdzenia wersji BIOSu jest kilka:
• po wyłączeniu wyświetlania loga Asusa, na pierwszym ekranie powinieneś mieć taki lub bardzo podobny widok i tutaj jest info o wersji biosu:

Obrazek

• wchodząc w bios w zakładce "Main" na dole jest "System Information":

Obrazek
Obrazek

• możesz to również sprawdzić za pomocą zawartego w biosie narzędzia do jego aktualizacji "ASUSTek EZ Flash 2 Utility":

Obrazek

Wystarczy wejść i odczytać informacje w ramce "Current ROM":

Obrazek
*Sorki za słabą jakość zrzutów :?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników z procedurą aktualizacji i jednocześnie możliwością sprawdzenia wersji BIOSu.

Hellvard

Użytkownik

Post28 sie 2014, 13:44

Ok, bios mam najnowszy, z ustawieniami domyślnymi. Przez te 4 dni komputer działał w sumie bez zarzutów, miałem bodajże 1 czy dwie zwiechy. Niestety dzisiaj miałem już dwie, obie po krótkim czasie od włączenia maszyny, ~30 minut. Co ciekawe, w momencie zawieszenia się na ekranie nie wyświetlał się obraz aktualnie użytkowanego programu, jak to zazwyczaj było, dziś za pierwszym razem obraz zrobił się jasnoszary, za drugim całkiem czarny.

-- 28 sie 2014, 13:44 --

To znowu ja, problemu ciąg dalszy :) Zawiozłem kompa do serwisu i gość stwierdził, że najpewniej płyta główna jest do wymiany. I teraz pytanie, jaką zakupić? Mój model, mimo, iż już dwuletni, np. na allegro stoi za pięć stóweki, jak dla mnie to niemały wydatek. Czym tak naprawdę różnią się między sobą płyty główne, na co zwracać uwagę przy ich zakupie? Może zaproponujecie jakąś, która pasowałaby do reszty podzespołów mojego kompa?

• Reklama

Wróć do „Problemy”