Czy można zainstalować system z płyty na laptopie?

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
erykom

Użytkownik

Post11 lut 2016, 19:22

Czy można zainstalować system z płyty na laptopie? Windows 7 na laptopa Asus.Kiedyś słyszałem że każdy laptop posiada na dysku plik instalacyjny systemu

Awatar użytkownika
Gedo

Ekspert

Post11 lut 2016, 20:32

Pewnie. Laptopy z win7 miały nalepkę coa pod baterią, na spodzie - są w zależności od modelu. Była tam nazwa produktu, numer i serial. Bo ten z recovery, to klucz zbiorczy producenta, ale nie pójdzie pod czysty system. Producenci do win7 podawali dla laptopów także klucz do czystego systemu i był ten drugi klucz nawet podany w rejestrze. Można było go odczytać programem, czy odszyfrować, jak kto umiał...
Producenci też na prośbę (za opłatą) przesyłali gotową płytę, z której wystarczyło przywrócić system (już aktywowany). To cały czas jest zbiorczy, legalny klucz. Mnie też do acera aspire nie dali płyty, ale mam coa i sobie poradzę. Sprawdziłem w rejestrze - to ten sam drugi klucz, co widnienie na nalepce coa. No i też jest oem, przypisany sprzętowo, boby ludzie mogli kombinować, na innym sprzęcie instalować tą samą wersję win7, co mają w laptopie. Ale nie da się.
W BIOS są także zaszyte klucze windows7 do laptopa, czyli ten zbiorczy tylko dla recovery i ten do instalki win7.
Świadomość nikła, a naiwność zwykła.

cloos

Użytkownik

Post11 lut 2016, 20:57

Musisz posiadać odpowiednią płytę z odpowiednią wersją systemu oraz 32/64 bit

• Reklama

Wróć do „Problemy”