Disk boot failure/Bootmgr is missing ...

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
dennisek123

Stały bywalec

Post01 lip 2014, 20:05

Witajcie, otóż dzisiaj używałem programu GParted i wykorzystałem pusta partycje, by zyskać wolne miejsce, owe wolne miejsce zaaplikowalem do dysku systemowego (Mam drugi oddzielny dysk do gier - 250GB) tak wiec po dodaniu miejsca do dysku wszystko ładnie pięknie, ale najpierw pojawiło się bootmgr is missing, tak wiec spoko, program ostrzegał, włożyłem płytkę z wibdowsem i wykonałem komendę bootrec/fixmbr wszystko potknie fajnie, ale przy wpisywaniu komendy bootrec/fixboot wyskakuje "element not found" no to wpisuje diskpart żeby zobaczyć jaki dysk jest systemowym, pisze ze D no to wpisuje D: a potem bootrec/fixbiot ale znowu element not found ... Pomocy :|
Dziwne, ale zauważyłem iż dysk na którym mam gry/setiale to Volume 0 a ten na którym mam windowsa to volume 1:|
Chyba powinno być na obrót, ale ja tam nie grzebie, raz sgormatowalem nie ten dysk co trza wiec .... :|

-- 01 lip 2014, 20:05 --

Jednakże w bios mi oba dyski wykrywa

marcin82

Post01 lip 2014, 21:06

Przydałby się wynik skrypty bootinfoscript:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników .

Czy w GParted livecd masz połączenie z Internetem? Wtedy bezpośrednio z niego możesz ściągnąć skrypt. W paczce ze skryptem masz wyjaśnione jak go uruchomić.

dennisek123

Stały bywalec

Post01 lip 2014, 21:09

Nie mam :/ Nie wykrywa mi modemu :(

marcin82

Post01 lip 2014, 21:27

A sprawdź czy po uruchomieniu GParted live i podłączeniu pendrive jest on normalnie wykrywany.

Podłącz pendrive, odczekaj chwilę, potem uruchom terminal i klepnij polecenie:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/mtab

Jeśli będzie widoczny - prawdopodobnie w lokalizacji /mnt/nazwa lub /media/nazwa to na innym komputerze nagraj na niego paczkę ze skrytpem i spróbuj potem uruchomić z systemu GParted livecd.

NIe chcę tutaj uprawiać czarnoksięstwa, ale może być tak, że wyciąłeś partycję tzw. "Zastrzeżoną przez system", która zawiera część plików rozruchowych Windowsa.

dennisek123

Stały bywalec

Post02 lip 2014, 00:05

Owy dysk który usuwałem na rzecz uzyskania miejsca był całkowicie pusty :|
Co do nagrywania z innego kompa ... Problem jest w tym iż nie mam możliwości uzyskania dostępu do "dobrego" kompa :(

-- 01 lip 2014, 22:55 --

Czy jest jakiś sposób by z poziomu Windows repair zamienić partition logical na primary bo przez ten ... :| repairy nie są nigdzie instalowane ... Partition musi być Active ... A nie mogę zrobić z i inactive na active partycji logical :(
Tyle klopotu z powodu jednej akcji dodania miejsca do dysku systemowego ....

-- 02 lip 2014, 00:05 --

Whatever poszedł format, najważniejsze rzeczy miałem na oddzielnym dysku, a temu lewemu dysku nie pomogę :| niech zdycha od wirusów !

marcin82

Post02 lip 2014, 18:54

Czy jest jakiś sposób by z poziomu Windows repair zamienić partition logical na primary bo przez ten

Nie da się. Musiałbyś założyć nową tablicę partycji, a to jest równoznaczne z utratą poprzedniej struktury partycji. Partycja logiczna jest częścią partycji rozszerzonej. Nie da się jej zmienić na podstawową.

• Reklama

Wróć do „Problemy”