dziwne "you are not allowed to post..." na serwerach news

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post15 lip 2012, 13:38

Pierwsza afera:
---------------------
dostaje komunikat "you are not allowed to post..." gdy wysyłam post na grupę
pl.rec.foto.cyfrowa
na serwerze:
news.task.gda.pl

Uwaga: ale na grupę test.pl na tym serwerze post wpada bez problemu.

Jednocześnie: na te sama grupę pl.rec.foto.cyfrowa, ale na innym serwerze - news.gazeta.pl, post bez problemu daje się wysłać.

Wiadomo, co oznacza powyższy komunikat. Ale... o co chodzi? Od wieków mogłem tę grupę, na tym dokładnie serwerze – task.gda.pl - obsługiwać bez problemu... Nowa polityka totalitarna admina?
To dlaczego pozwala w ogóle testować posty na grupie test.pl, skoro blokuje posty na grupy pozostałe?

Druga afera, dla mnie - prawdziwy problem:
-------------------------------------------------------

skoro takie są cuda restrykcyjne na news.task.gda.pl., to postanowiłem pójść na inny serwer - news.atman.pl.
I z atmanem jest ok, można czytać, można pisać ale... gdy jestem w orange free przez modem usb. Bowiem gdy tylko odłączę orange i wejdę w internet przez kartę sieciowa na jakąś siec osiedlowa niezabezpieczona - to już nie mogę z kolei z atmana nawet nagłówków pobrać, dostaje info good bye.
Przełączam się na orange - atman znów działa jak należy.

Co z kolei serwerowi news.atman.pl nie podoba się w internecie z jakiegoś "hot spota" osiedlowego...?

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 lip 2012, 14:11

Sprawdzałeś bez proxy oraz z proxy ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post15 lip 2012, 14:12

To drugie to sieć ma założonego bana i to przez news.atman.pl, pewnie ktoś zdrowo trollował.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post15 lip 2012, 15:07

XMan pisze:Sprawdzałeś bez proxy oraz z proxy ?

nie sprawdzałem; nie chce - jeśli nawet pomoże - siedzieć na proxy. Jedne serwery news normalnie, inne via proxy... - kota dostanę.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 lip 2012, 15:21

W czym problem sprawdzić - kilka sekund ?
Przeczuwam coś innego ;)
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
covo

Użytkownik

Post15 lip 2012, 16:50

XMan pisze:W czym problem sprawdzić - kilka sekund ?
Przeczuwam coś innego ;)

to znaczy - co przeczuwasz? jesień?:)

po prostu mam grupy newsowe porozkładane na trzech serwerach, nie chce mi się bawić hamsterem, nagle jeden serwer news zbiesił się (znany jest, jak okazało się, z kiepskiego i losowego w zwyczajach administrowania) - nie pozwala pisać, drugi serwer, z którego chcę korzystać po rezygnacji z pierwszego, ma swobodną drogę dostępu przez orange mobilny, którego w sumie nie chcę w domu używać, a trzeci serwer - gazety - jest bez problemu do obsłużenia, ale ma "krótko" z postami.
Zainteresowalo mnie dlaczego ten drugi serwer ma alergię na jakąś banalną sieć koło mnie, a nie ma na orange, co to za sieć/provider, że wykopuje go.
W proxy nie chce się bawić, po prostu. Do grup na jednym serwerze via proxy, do innych grup normalnie, do www normalnie, potem znów proxy, bo grupy... daj spokój :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”