Dziwny problem z głośnikami.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
joksik

Użytkownik

Post14 paź 2014, 00:49

Witam
Na wstępie chciałbym uprzedzić iż jestem nowym użytkownikiem i nie wiem czy piszę to we właściwym dziale i mam nadzieję że mi to wybaczycie jeżeli popełniam jakiś błąd. A teraz do rzeczy...
Mam magiczny problem z głośnikami. Głośniki to Creative Inspier 5+1 (tak wiem stare, nawet bardzo:]), windows 7 64 bit i karta muzyczna zintegrowana na płycie Gigabyte GA-790XTA-UD4. Od 3 dni przestał działać mi przedni lewy głośnik, więc pomyślałem że się zwyczajnie popsuł, lecz gdy zacząłem wymieniać miejscami w subwooferze wtyczki od głośników ku mojemu zaskoczeniu głośnik ożył. Dalej już było coraz bardziej dziwne. Podczas "zabawy" w przełączanie wtyczek zauważyłem iż przy wyciągnięciu lewego głośnika z gniazda prawy też przestawał działać, po zmianie miejscami czyli prawy do lewego gniazda a lewy do prawego to w sterownikach dźwięku dalej działał prawy w lewym gnieździe a lewy w prawy nie... postanowiłem że podłącze środkowy głośnik do lewego gniazda i ku mojemu zdziwieniu nie działało wiec pomyślałem że to wina gniazda, po ponownym podłączeniu środkowego głośnika na swoje miejsce, lewy głośnik podłączyłem w prawe gniazdo i po sprawdzeniu działał (magia? :shock: ) i dźwięk szedł z lewej strony, po podłączeniu prawego głośnika do lewego gniazda przestał działać lewy i znów działał prawy :evil: . Gdy podłączę normalnie tak jak powinno być, czyli lewy w lewo, prawy w prawo, a środkowy w środku znów nie działa mi lewy głośnik... więc znowu podłączyłem lewy głośnik w prawe gniazdo i prawy w lewe i znów z lewego głośnika w prawym gnieździe nic nie było słychać a prawy głośnik w lewy gnieździe działał normalnie :sciana: Jak dla mnie to magia pierwsza klasa i nie mam pojęcie o co chodzi i czy w ogóle da się to jakoś naprawić. Jeżeli ktokolwiek z was spotkał się z podobnym problemem lub ma jakieś przemyślenia lub domysły o co może chodzić to bardzo proszę o pomoc bo od 3 dni mam kompletny mętlik w głowie...
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 paź 2014, 11:15

Od 3 dni przestał działać mi przedni lewy głośnik,

Na tej płycie jest karta dźwiękowa Realtek ALC889 i na niej musi być wszystko prawidłowo ustawione.
Jeżeli problem pojawił się niedawno to proponuję najpierw sprawdzić
F8 - Ostatnia znana dobra konfiguracja lub Przywracanie systemu z ostatnią datą kiedy było OK.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

Post14 paź 2014, 13:44

obawiam się że to uszkodzenie techniczne w sprzęcie skoro magicznie dźwięk powrócił i znikł proponuję rozkręcić ten subwoofer aktywny ( bo chyba wzmacniacz jest w obudowie subwoofera) i sprawdzić cz jakiś kabelek przy lewym nie jest luźny i go dolutować :P

ale za dobrze pomóc nie mogę bo nie znam modelu tego że kina 5.1 :D
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 paź 2014, 13:59

MKMethosPL:
również myślałem o tym ale zawsze podaję to co może być najłatwiejszym rozwiązaniem problemu.
Znam te karty ponieważ sam posiadam podobną i tu ważne są prawidłowe ustawienia.
Na ich temat napisałem kilka poradników.
Jeszcze jak będzie wszystko OK to można sprawdzić czy nie ma wirusów a później zastanowić się nad sprzętem.
Nie tak że od razu rozkręcanie, lutowanie a przy okazji rozwalanie bez sprawdzenia p/w ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Methos

Stały bywalec

Post14 paź 2014, 14:16

dobrze ;) a więc trzymajmy się kolejności

ja po prostu podaje rozwiązania do rzeczy najbardziej prawdopodobnych :)
SPRZĘT:
OBUDOWA:SilentiumPC M40 PSU:Corsair CS750M MOBO:Asrock H61 PRO BTC RAM:8 GB DDr3 1333 Mhz(2x4 GB Model:PSD34G13332) GPU:MSI GTX 1050Ti Gaming X SSD:Adata 128Gb(SP920SS) HDD:256GB (WDC WD2500JS-60MHB5) MONITOR:Asus VW221D 22"@60 1680x1050 ->OC 1920x1080

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 paź 2014, 14:36

joksik:
sprawdź czy masz tak ustawione w sterownikach Realtek

kliknij aby powiększyć:
Obrazek

Awatar użytkownika
lewy

Ekspert

Post15 paź 2014, 00:55

Obstawiam też na mechaniczne uszkodzenie. W sensie jakiś kabel w środku się nie trzyma. Czy wina systemu to łatwo sprawdzić, linuks live cd np ubuntu. Z niego wystsrtować komputer. Jak działa to windows ma namieszane w ustawieniach, a jak nie, to problem sprzętowy.

• Reklama

Wróć do „Problemy”