Floppy disk fail (40)

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Floppy disk fail (40)

Post29 gru 2011, 23:47

Witam serdecznie. Oto mój kolejny problem.
Przychodzę do domu, włączam komputer i moim oczom ukazuje się w/w komunikat. Ignorując go wciskam F1 i przechodzę dalej. Pojawia się jakiś komunikat, który szybko znika (szuka dysku twardego ?!) i przechodzi do uruchamiania systemu (przed tym jeszcze windowsowe narzędzie naprawy systemu do wyboru). W trakcie uruchamiania systemu komputer się restartuje i tak w kółko...
- bateryjka na płycie głównej działa (zegar w biosie chodzi, czyli działa?)
-wyłączam w biosie na wszystkie możliwe sposoby stacje dyskietek i problem ponownie się powtarza
-stacji dyskietek komputer nigdy nie widział (czytaj, nigdy nie była tam zamontowana)
-sprawdzałem połączenia kabelka sygnałowego i tego drugiego do dysku, wszystko ok

Ogólnie podczas instalacji systemu windows (format) ostatnim razem jak i przedostatnim miałem pewne kłopoty, ponieważ podczas instalacji wyskakiwał bluescreen (win7), ale jakoś tam z oporami się w końcu udawało.
Kabelek sygnałowy (ata) do dysku wymieniałem z rok temu (prawdopodobnie niepotrzebnie).
Moje podejrzenia od pewnego czasu padały na dysk twardy, ponieważ to już staruszek, dlatego zrobiłem jego dogłębną analizę programem GSmartControl z pakietu Parted Magic (live cd).
Tutaj jego raport: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Z niecierpliwością czekam na Wasze propozycje i z góry dziękuje za zainteresowanie, Błażej.

// Aha, podczar restartowania się systemu bios piszczy dwa razy (jak wszystko jest ok, to piszczy jeden raz) :D
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Zapraszam słuchaczy muzyki elektronicznej

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 00:05

UDMA_CRC_Error_Count 0x000a 200 253 000 Old_age Always - 565

C7 - UltraDMA CRC Error Count - Ilość błędów sumy kontronej, które zostały wykryte podczas transferu danych przez kabel sygnałowy. Jeśli nieprzetworzona wartość jest niezerowa, to zazwyczaj oznacza to problemy z kablem sygnałowym - albo jego uszkodzenie, albo nieprawidłowe podłączenie

Kabelek sygnałowy (ata) do dysku wymieniałem z rok temu (prawdopodobnie niepotrzebnie).

musisz sprawdzić inny kabelek może jest mimo to uszkodzony
sprawdzałeś przed tym smart tego dysku

wyłączam w biosie na wszystkie możliwe sposoby stacje dyskietek i problem ponownie się powtarza
-stacji dyskietek komputer nigdy nie widział (czytaj, nigdy nie była tam zamontowana)

zmieniasz w biosie zablokowanie dyskietki a czy zapisujesz zmiany
nieraz tak odruchowo o tym się zapomina
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 00:18

Oczywiście zmiany zapisuje. Ten kabelek był wymieniany był po teście hdtune i po jego wymianie blad dalej się pojawiał, lecz nie wpływało to na prace komputera. Jeżeli po jego wymianie blad znowu sie powtarza (wezme jutro od kumpla pozycze i zobaczymy) to może jednak nie w kabelku szukać winy?
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - Zapraszam słuchaczy muzyki elektronicznej

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 00:21

no nie wiadomo jak z tym kabelkiem było kiedyś znaczy jaki był parametr C7
bo nie monitorowałeś tego pewnie

-- 30 gru 2011, 01:21 --

i po jego wymianie blad dalej się pojawiał
znaczy przybywało ?
czy liczba taka sama była 565 ?
Grunt to spokój

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 00:32

test wykonany 10 czerwca 2010r.

Kod: Zaznacz cały

HD Tune Pro: Hitachi HDS721616PLA380 Health

ID                                  Current  Worst    ThresholdData      Status   
(01) Raw Read Error Rate            100      100      16       1         ok       
(02) Throughput Performance         100      100      50       0         ok       
(03) Spin Up Time                   122      122      24       10682532  ok       
(04) Start/Stop Count               100      100      0        2485      ok       
(05) Reallocated Sector Count       100      100      5        0         ok       
(07) Seek Error Rate                100      100      67       0         ok       
(08) Seek Time Performance          100      100      20       0         ok       
(09) Power On Hours Count           99       99       0        7411      ok       
(0A) Spin Retry Count               100      100      60       0         ok       
(0C) Power Cycle Count              100      100      0        2462      ok       
(C0) Unsafe Shutdown Count          98       98       0        2625      ok       
(C1) Load Cycle Count               98       98       0        2625      ok       
(C2) Temperature                    171      171      0        524323    ok       
(C4) Reallocated Event Count        100      100      0        0         ok       
(C5) Current Pending Sector         100      100      0        0         ok       
(C6) Offline Uncorrectable          100      100      0        0         ok       
(C7) Ultra DMA CRC Error Count      200      253      0        565       warning

Health Status         : warning

czyli wychodzi na to ze po wymianie kabelka problem ustąpił.

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 01:41

wiec w dysku nie szukamy winowajcy bo to nie on
Grunt to spokój

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 21:18

Nie znam się na dyskach ale mam pytanie co to znaczy :
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 253 0 565 warning
Health Status : warning

Ostrzeżenie :?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Floppy disk fail (40)

Post30 gru 2011, 22:35

C7 - UltraDMA CRC Error Count - Ilość błędów sumy kontronej, które zostały wykryte podczas transferu danych przez kabel sygnałowy. Jeśli nieprzetworzona wartość jest niezerowa, to zazwyczaj oznacza to problemy z kablem sygnałowym - albo jego uszkodzenie, albo nieprawidłowe podłączenie

Było napisane wyżej. Wystarczyło przeczytac :doh:
Tych błędów było 565, wymieniłem kabelek i liczba ta nie zwiększyła się, dlatego uznajemy, że dysk twardy jak i kable dochodzące do niego są w pełni zdrowe ;)

Czekam dalej na jakieś sugestie co do problemu.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 00:25

hmm, a może bateryjka na płycie głównej już nie trzyma? Sprawdzałeś inną albo przynajmniej obecną czy ma ponad 3V?

-- So, 31 gru 2011, 01:25 --

Aha, zobacz miejsce na płycie głównej, gdzie podłączana jest taśma od stacji czy nie ma zagiętego jakiegoś pinu.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 13:31

XMan pisze:Nie znam się na dyskach ale mam pytanie co to znaczy :
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 200 253 0 565 warning
Health Status : warning

Ostrzeżenie

BerQ
Było napisane wyżej. Wystarczyło przeczytac

trochę szacunku nie zaszkodzi dla moderatora
wystarczyło mu odpowiedzieć że TAK OSTRZEŻENIE

Wracając do tematu
to po prostu podepnij sobie dyskietkę i po zabiegu
stwierdzisz wtedy czy nie jest coś z płytą
Grunt to spokój

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 14:05

Nie mam tej dyskietki nigdzie , tez pożyczyc niezbyt mam skad.
Uporałem się z Floppy disk fail (40), już nie pokazuje (rzeczywiście nie zapisywałem zmian w biosie :doh: )
Jednakże dalej system nie chcę się załadowac (resetuje się komputer)...

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 14:16

no to wypnij wsio
zostaw tylko podstawy dysk ram grafika no i wiadomo procesor
zobacz czy wystartuje
jaki masz zasilacz ?
obejrzałeś płytę nie ma napuchniętych kondensatorów
Grunt to spokój

Awatar użytkownika
BerQ

Użytkownik

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 14:59

zaraz wypnę i obejrzę
jeden kondensator na płycie jest wyraźnie wypchnięty u góry (po 5 min pracy komputera jest bardzo nagrzany w przeciwieństwie do reszty)
Wypiąłem wszystko co zbędne, prócz płytki z przodu komputera odpowiedzialnej za włączanie ( +usb, jack) i jest to samo.
Zasilacz: foxconn 300w
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 15:05 przez BerQ, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kominekl

Ekspert
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 15:02

Kondensator wyraźnie do wymiany.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Floppy disk fail (40)

Post31 gru 2011, 15:04

Jeden kondensator to i inne już poszły ale zapewne wyschły, więc nie wybrzuszyło. W którym on jest miejscu? Jak obok procesora to z sekcji zasilania. Niestety na koniec roku smutna wiadomość, bo jeśli tak to wymiana wszystkich się kłania. Koszt najtaniej od 50zł. Samemu bez stacji lutowniczej nie polecam, idzie się zarąbać i zdrowo płytę przypalić.

-- So, 31 gru 2011, 16:04 --

aaa i warto sprawdzić też już kondensatory w zasilaczu. To jak rak, przerzuca się i to często pierwszy był zasilacz.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”