Komputer zacina się podczas ładowania BIOS/zliczania RAM

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Kuro

Użytkownik

Post10 kwie 2012, 16:37

Witam!
Przykro aż mówić, że rejestrowałem się tylko po to, żeby poprosić od razu o pomoc, ale mam problem z PC'tem.

Otóż, zaliczył totalnego zgona.

Co się dzieje:
- Z rana postanowiłem się pobawić, i zainstalować 'najoptymalniejsze' sterowniki do karty graficznej (ATI CCC). Wcześniej miałem problemy z grafą na różnych grach (na ogół efekt taki, jakby odświerzanie się rypało - widok podobny, jak do patrzenia przez aparat cyfrowy na monitor >takie paski poziome). Zainstalowałem najstarsze i jedyne sterowniki na stronie producenta mojej grafiki (Gigabyte radeon HD4870 512ram) w wersji 8.6 bodaj. Postanowiłem zainstalować dzisiaj wersję 8.12. Problemy zaczęły się już z poziomu OS'a, sterowniki albo nie chciały się załadować do instalacji, albo nie chciały się zainstalować. Ale w końcu się udało. Reset.
- Po resecie, OS (win7 64bit) stwierdził, że sobie rozwaliłem system i próbował go naprawić. Nie dał rady. Przywracanie także nie dało rady.
- szybko płytka z ubuntu live cd, backup ważnych plików i heja, formata. Niestety nie dało rady. System się zwiesił, reset spowodował, że w ogóle nie chciał mi się nawet splash screen z biosa ładować.
- Postanowiłem wszystko przeczyścić. Karta graficzna rozebrana, wyczyszczona, wymieniona pasta termoprzewodząca, procek podobnie. Wypiąłem wszystkie inne peryferja. Dalej nic.
- Gorzej się stało, bo teraz grafika zgłasza się na diodzie, że ma power failiure. (D1601 bodaj) Czyszczę zasilacz, skręcam. Ok działa
- I obecny moj problem jest taki, że komputer totalnie się zacina i nie odpowiada na splash screenie z gigabyte'a (moment w którym zliczany jest ram, ale niestety nie wiem, czy to następuje, bo nie mam jak przełączyć). Od tego momentu... czyli od początku komputer nie reaguje na żaden bodziec oprócz power i reset. Klawiatura pod USB w ogóle się nie zgłasza. Żadna dioda nie mryga nań, ani nie da się jej załączyć, mysza także się nie świeci.

- Po drodze resetowałem biosa z baterii, przepinałem ram na inne gniazda itp...

Parametry sprzętowe:
- Płyta: Gigabyte MA770T-UD3 rev 1.4
- Procesor: AMD Phenom II X2 555 Black Edition (ruszany na 2 rdzeniach podkręconych do 3.8, tuż przed zrypaniem się całości, przywróciłem ustawienia fabryczne 3.2 gHz)
- Ram: Kingston HyperX 2x2GB DDR3-1600 Dual Channel
- Grafika: Gigabyte Radeon HD 4870 512 ram kupowany w tygodniu premiery.
- Dysku twardego za bardzo nie pamiętam, ok 700GB
- Zasilacz Chieftec CFT-600-14CS

Komputer, pomijając grafikę i zasilacz, nie ma więcej jak roku. Zasilacz i grafa kupowane w tygodniu w którym grafa pojawiła się na rynku.

Z dodatkowych informacji:
Na płytę wgrałem najnowszą dostępną wersję bios'a, w celu pobawienia się w OC i odblokowywanie rdzeni.
Podobnie zrobiłem z grafą - trochę powoli zaczynała szaleć (co się potem okazało winą sterów) wgrałem zmodyfikowanego biosa, w którym jedyne co zmieniłem, to wartości sterowania chłodzeniem - bardziej liniowe, oraz zwiększyłem możliwości OC... z którego i tak nie korzystam.

Proszę o pomoc! :)

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 kwie 2012, 17:04

koro pisze:- Postanowiłem wszystko przeczyścić. Karta graficzna rozebrana, wyczyszczona, wymieniona pasta termoprzewodząca, procek podobnie. Wypiąłem wszystkie inne peryferja. Dalej nic.

Podłączyłeś z powrotem wszystko jak należy ?

Wtyczka 8-PIN dodatkowego zasilania podłączona do płyty głównej ?

Obrazek

Wtyczki dodatkowego zasilania podłączone do karty graficznej ?

Obrazek

Wentylator procesora podłączony do gniazdka SYSTEM FAN (SYS FAN) ?
Wentylator karty graficznej podłączony ?

Kuro

Użytkownik

Post10 kwie 2012, 17:10

Wszystko jest podpięte, jak trzeba i się kręci bez problemu. Wcześniej miałem problem z tym, że źle poskładałem grafę i komputer wyłączał się błyskawicznie - po szybkiej poprawce, działa ponownie jak należy.

Wentylator procka podpięty pod CPU fan

Sama grafa wyraźnie pracuje, bo wentylator stopniowo przyspiesza swoje obroty.

co do samej grafy, to jest to wersja z tym 'gorszym' chłodzeniem:[img]
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników[/img]

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 kwie 2012, 17:17

Kuro pisze:co do samej grafy, to jest to wersja z tym 'gorszym' chłodzeniem:

Ta wersja również posiada dwa gniazda dodatkowego zasilania, czyli czy inaczej obydwie wtyczki PCI-E 6-PIN powinny być podłączone.

Posiadasz dwie kości pamięci RAM. Wyjmij jedną na próbę i sprawdź. Tak samo zrób z drugą kością.
Jeżeli nie będzie rezultatu, wyjmij obydwie kości pamięci i posłuchaj czy BIOS poprzez dźwięk poinformuje o niewykryciu RAM-u.

Ponadto spróbuj uruchomić komputer bez podłączonego dysku twardego oraz napędu optycznego.

Kuro

Użytkownik

Post10 kwie 2012, 17:21

Obie wtyczki 6 PIN Wpięte na bank, inaczej komp/grafa zgłaszają błędy.

Przetestowałem różne ustawienia ramu, po 1 kości na każej szynie, 2 kości na różnych możliwych ustawieniach. Nic. - dalej to samo.

Ponadto od kilkunastu minut teraz trzymałem kompa z wyjętą baterią bios'u. Uruchomiłem całość tylko w ustawieniu:
Płyta + Proc+grafa. Żadnego CD ani HDD

Edit: Bez żadnej kości ram, komp haja się o braku.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post10 kwie 2012, 17:22

Kuro pisze:Uruchomiłem całość tylko w ustawieniu:
Płyta + Proc+grafa. Żadnego CD ani HDD

Czyli komputer uruchomił się po odłączeniu napędu oraz dysku ?

Spróbuj z samym dyskiem lub samym napędem.

Kuro

Użytkownik

Post10 kwie 2012, 17:39

hm... nie wiem co się stało, ale komputer wstał. Jedyne, co zrobiłem, to wpiąłem w stare miejsce obie kości RAM, po tym, jak obie wyjąłem. Przy okazji odłączyłem też kabel główny zasilający płytę... Po uruchomieniu zaczął się pytać o ustawienie biosu na 'last known good'. Póki co, reaguje...

Podłączyłem HDD systemowy i ten 'na dane' - wstaje... BA! OS'a próbuje ładować. Tego rypniętego - wrócił do poziomu problemu z 'Narzędziem do naprawy systemu podczas uruchomienia... Tego już niestety nie odratuję.

Podpiąłem czytnik płyt. W środku była płyta z ubuntu i nastąpiła lekka zwiecha... Na szczęście po wyjęciu, obudził się ponownie

Włączać, włączał się cały czas, tylko zatrzymywał na 'splash screenie' z MoBo.

Wygląda na to, że podpowiedzi z przestawianiem ramu były pomocne ;) Dziękuję ;)

• Reklama

Wróć do „Problemy”