Laptop nie uruchamia się przyciskiem "POWER".

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Swann

Użytkownik

Post11 lut 2016, 21:56

Pobrałem sterowniki do chipsetu ze strony ASUS'a, po odpaleniu pliku "Setup" instalator informuje mnie, że w tym systemie zostały już zainstalowane sterowniki.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 lut 2016, 04:28

Nie działa POWER czy tylko pozostał się problem z Express Gate ?
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Swann

Użytkownik

Post12 lut 2016, 09:06

Przycisk "Power" nadal nie działa, problem z "Express Gate" polega na tym, że laptopa muszę uruchamiać jednym z klawiszy multimedialnych i dlatego pokazuję mi się takie okno ktòre podlinkowałem w pierwszym poście. Jeśli rozwiążemy problem z guzikiem "Power" to okno "Express Gate" nie będzie sie pokazywać, ponieważ laptop wystartuje w sposob normalny. Wszystko sprowadza sie do wyjaśnienia sytuacji z tym przyciskiem.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 lut 2016, 11:27

Tak się dzieje na baterii oraz zasilaczu ?
Sprawdzałeś oddzielnie za każdym razem resetując BIOS do ustawień fabrycznych ?
Musisz wykluczyć chwilowy zanik prądu oraz czy bateria nie jest zabrudzona na stykach, wyczerpana itp. itd.

Drugi sposób/możliwość to "wydrapanie" Express Gate...

Jeżeli jest widoczny w Programy i funkcje - odinstaluj.

Siedzi w IE - Dodatki --> usuń/odinstaluj.
W razie problemów pomiń...

Użyj --> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
najpierw kliknij na SZUKAJ, a dopiero po zakończeniu skanowania, gdy uaktywni się przycisk USUŃ, to kliknij na niego.
Będzie wymagane ponowne uruchomienie komputera...

Jeżeli nie pomoże to:
pokaż raport z niego C:\AdwCleaner\AdwCleaner[S].txt

Wrzuć wymagane obowiązkowe logi:
FRST --> bezpieczenstwo/korzystanie-z-frst-t28530.html

Logi/raporty wklejasz na:
lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a na forum podajesz tylko linki do nich.

Wrzuć loga z Autoruns aby go wyłączyć/usunąć podczas uruchamiania systemu:
oprogramowanie/optymalizacja-autostartu-z-wykorzystaniem-narzedzia-autoruns-t1340.html
Jak sporządzić log z programu opisano w ==> tym poradniku.

Log zamieszczamy na jednej ze stron oferującej darmowy hosting plików np. Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. W treści posta podajemy sam link prowadzący do pliku.
Obrazek

Swann

Użytkownik

Post12 lut 2016, 11:38

Bateria laptopa jest w stanie tragicznym, nawet jej nie wkładam bo nie wytrzyma 2 minut przy pełnym naładowaniu. Sprzęt ma 4-5 lat więc jest już trochę użytkowany a bateria tak jak wspomniałem nie nadaję się do użytku. Także jak ktoś używa laptopa to cały czas jest podłączony zasilacz przy wyjętej baterii. Próbowałem już uruchamiać laptopa guzikiem "POWER" z włożoną baterią, podpiętym zasilaczem, niestety nic to nie daje. Może aktualizacja BIOSU dałaby jakieś efekty?
Ten cały "Express Gate" mi nie przeszkadza więc nie ma potrzeby go odinstalowywać. Teraz "ogarnąłem", że uruchamia się on dlatego iż używam odpowiadającego mu przycisku multimedialnego bo przyciskiem "POWER" nie da się uruchomić laptopa. Mechanizm "Express Gate" musi siedzieć w BIOSIE, jeżeli odinstaluje ten programik z poziomu Windowsa, to gdy uruchomię laptopa przyciskiem multimedialnym przypisanym do tego "Express Gate" to wyświetlą mi się białe napisy na czarnym tle "If you want to continue press any key" czy coś w tym stylu.
System był przeinstalowywany 4-5 dni temu więc wątpię abym do tego czasu zaśmiecił go tak bardzo. Oprócz sterowników nic w zasadzie nie instalowałem.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 lut 2016, 11:55

Aktualizacja BIOS-u ostatecznie.
Jeżeli po przywróceniu do ustawień fabrycznych jest chwilowo OK to sprawdziłbym resztę to co powyżej napisałem.
Z tego co teraz piszesz to jednak warto sprawdzić jeszcze wymianę bateryjki na nową.
"If you want to continue press any key"

Jeśli chcesz kontynuować, naciśnij dowolny klawisz
Obrazek

Swann

Użytkownik

Post12 lut 2016, 12:15

Okej, to w takim razie wymienię bateryjkę. Odezwę się jak już to zrobię. Mógłbyś opisać mi proces aktualizacji biosu? Czy w ten sposób niczego nie zepsuje? Nie chciałbym żeby laptop stał się bezużyteczna cegłą.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 lut 2016, 12:38

Mógłbyś opisać mi proces aktualizacji biosu? Czy w ten sposób niczego nie zepsuje? Nie chciałbym żeby laptop stał się bezużyteczna cegłą.

Pisałem:
Aktualizacja BIOS-u ostatecznie.

Duże ryzyko i laptop może się stać bezużyteczną cegłą.
Wymień bateryjkę i sprawdź resztę...
Obrazek

Swann

Użytkownik

Post12 lut 2016, 16:52

Najwcześniej tą baterię wymienię jutro. Nie mam takiego małego śrubokręta żeby wykręcić te śrubki. Na internecie zauważyłem, że muszę rozkręcić praktycznie cały dól laptopa żeby dostać się do baterii. Jak napisałem w pierwszym zdaniu najwcześniej odezwę się jutro w okolicach południa.

• Reklama

Wróć do „Problemy”