Missing operating system

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
marcix04

Użytkownik

Missing operating system

Post16 mar 2010, 20:57

System to windows XP . Na drugim kompie gdy go włączam jeszcze zanim zacznie się ładować windows jak są takie ramki wyskakuje mi napis missing operating system co zrobić?

Awatar użytkownika
fusion

Użytkownik

Missing operating system

Post16 mar 2010, 21:49

to co na szybko znalazłem w google.pl
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

marcix04

Użytkownik

Missing operating system

Post17 mar 2010, 09:17

"Aby rozwiązać ten problem, należy skorygować ustawienia systemu BIOS komputera, użyć konsoli odzyskiwania systemu Windows XP lub oznaczyć poprawną partycję na dysku twardym jako partycję aktywną."

Nie jestem specem od komputerów mógłby ktoś wyjaśnić jak to zrobić?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Missing operating system

Post17 mar 2010, 19:13

marcix04, pisze wszystko w poradniku.

Korzystając z polecenia fixmbr w konsoli odzyskiwania systemu Windows XP, można naprawić rekord MBR partycji startowej.

...należy najpierw oznaczyć poprawną partycję systemową jako aktywną przed ponownym uruchomieniem komputera.

Używasz partycjonera np. GParted i ustawiasz partycji systemowej flagę aktywna (bootable, active).
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

marcix04

Użytkownik

Missing operating system

Post18 mar 2010, 14:10

Problem w tym że mój komputer nie się nawet odpalić to jak ja mam odzyskać system?

Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Missing operating system

Post18 mar 2010, 15:15

No to czemu wcześniej o tym nie wspomniałeś?

Co dokładnie się dzieje? Opisz dokładnie problem. Co się dzieje po wciśnięciu przycisku power na obudowie? Czy komputer wstaje i działają wentylatory, czy też jest martwa cisza?

Sprawdzałeś zasilacz? Zaopatrz się w inny sprawny, najlepiej jeden z bezpiecznej listy, podłącz wszystko i przetestuj komputer.

Dodatkowo, jeżeli posiadasz miernik warto by przetestować zasilacz według instrukcji sprawdzania zasilacza
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

• Reklama

Wróć do „Problemy”