pendrive 256 GB - problem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
Travis

Użytkownik

Post10 sie 2011, 19:51

Witam

Mam problem z pendrajwem którego kupiłem niedawno przez Allegro. Jego dane: Corsair Flash Voyager 256GB pojemności (pomijam ***** i inne superbohaterowe cechy). Problem jest tego typu, że nie odczytuje moich danych. Pierwszego dnia, kiedy miałem styczność z owym pendrajwem, zaraz po przyjściu z pracy postanowiłem go przetestować. Próbowałem odciążyć trochę kompa stacjonarnego i przeniosłem (poprzez opcje "wytnij") kilka filmów (chyba z 8) na ten pendrajw. Kiedy wyjąłem go z portu USB i ponownie doń włożyłem, system nie widział nic poza pustymi folderami, a kiedy wyświetliłem WŁAŚCIWOŚCI dysku o dziwo wskazywało 7 GB z hakiem (wagę tych 8 filmów), czyli pendrajw chyba nie jest pusty. Następnego dnia, również po powrocie z pracy, postanowiłem wgrać na ten pendrajw 2 kolejne filmy, tym razem stosując opcję KOPIUJ. Jednak efekt był taki sam. Nie wiem co jest z nim nie tak... proszę o pomoc.

Załączam jeszcze dodatkowe informacje, które może pomogą Wam w rozszyfrowaniu mojego problemu:
- na aukcji było napisane, że paczka dojdzie bezpośrednio od producenta, no i doszła... z Chin (to może oznaczać chłam)
- użytkownik, który sprzedał mi owy pendrajw dostał już pozytywny komentarz od innego użytkownika, który również nabył ten towar (wystawionych było 5). Więc chyba Made in Czajna to nie za każdym razem chłam.
- sprawdzałem pendrajwa również na innym kompie, jednak było tak samo... jak wchodziłem na dysk to wskazywało, że foldery są puste, a gdy patrzyłem we WŁAŚCIWOŚCIACH to było pokazane, że jest zajęte miejsce na dysku.
- jak zgrałem filmy na pendrajwa i chciałem je odtworzyć to wyskakiwał mi jakiś błąd, i filmy mi się nie odtworzyły (to było przed ponownym włożeniem dysku to tego samego portu USB; zaraz po zgraniu)
- na samym początku zanim chciałem użytkować pendrajwa próbowałem go sformatować, ale też nie dało rady, i teraz też się nie da
- mogę zamieścić link do tej aukcji, gdyby się przydał

proszę o pomoc i wskazówki co robić... mogę jeszcze zaoferować Wam jakieś zdjęcia związane z moim problemem.

Pozdrawiam Maciek

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 20:16

Cześć, zamieść link do aukcji jeśli możesz, chciał bym go obczaić :)
Btw, pewnie połaszczyłeś się na "super promocje" i to są tego efekty.

Awatar użytkownika
Travis

Użytkownik

Post10 sie 2011, 20:26

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- 10 sie 2011, 20:26 --

mo fakt , za późno się zorientowałem że mogła być tania podpucha... jak sprawdziłem inne oferty pendrajwów tej firmy to taki 64 GB chodził po 300 zł... czy coś podobnego, taki z tego morał że firma dobra i się ceni, a to co kupiłem to chyba faktycznie chała...

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 20:28

To jeden z komentarzy:

dawid_m69 (27) (Kupujący) Negatywny pią 29 lip 2011 09:59:32 CEST 1741882348
Pokaż
NIE KUPUJCIE OD NACIAGACZA!!!!! PENDRAIVE CORSAIRA 256 GB!!!:D Ludzie z Corsaira oficialnie mowia ze nie ma wiekszych niz 64GB!!!!!! UWAZAJCIE NA NIEGO SWIADOMIE WPROWADZA LUDZ W BLAD!!!!!!!!!!! dobrze ze ci kasy odrazu nie przelalem zlodzieju:D
[Odpowiedź z:pią 29 lip 2011 10:10:34 CEST] Wystawia komentarz przed upływem 24H po wygraniu aukcji. Wysyła maile ze śmiesznymi pytaniami i pogróżkami. Odradzam zakupu z nim. Oszust!!!

Chyba więcej nie trzeba nic mówić? :)

-- 10 sie 2011, 20:28 --

Jeszcze na aukcji pisze takie coś:

Nie wycofuje ofert i nie przyjmuje zwrotów. Nie jesteś pewny nie licytuj - tylko poważne oferty. Sprzęt jest wysyłany bezpośrednio od producenta i nie jestem w stanie go sprawdzić przed wysyłką do państwa.

Do tego...
12 miesięczna gwarancja producenta.

Masz tą gwarancje?

Awatar użytkownika
Travis

Użytkownik

Post10 sie 2011, 20:28

no tak ale wpisz sobie na Googlach pendriv 256 GB corsair flash voyager i wyskoczy kilka pozycji... także takie "PENY" chyba istnieją

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 20:30

Podaj te dane http://www.hotfix.pl/odczytanie-identyf ... h-a363.htm
Może uda się dowiedzieć co tam w środku siedzi.

-- Śr, 10 sie 2011, 20:30 --

CheckUDisk podaje też wielkość.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 20:32

Travis pisze:no tak ale wpisz sobie na Googlach pendriv 256 GB corsair flash voyager i wyskoczy kilka pozycji... także takie "PENY" chyba istnieją

Tak, a na 6 pozycji od góry siedzi takie coś:
256gb flash voyager fakes - The Corsair Support Forums
temat: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
Travis

Użytkownik

Post10 sie 2011, 20:32

Maciak Plock pisze:Do tego...
12 miesięczna gwarancja producenta.

Masz tą gwarancje?

no właśnie nic, ani faktury, ani karty gwarancyjnej, ani paragonu... napisałem osobnego Maila do tego użytkownika i odpisał że gwarancją jest zrzut ekranu z aukcji, i żeby w razie czego wysłać PENA na jego adres

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 20:33

A, no i link do tej aukcji co kupiłeś, jest właśnie w tym temacie nawet haha :) Sam producent wypowiedział się że nie produkują takich pendrivów. Dałeś się zrobić w balona, pewnie kasy ci nie zwróci, on doskonale wie że to wałek jest.

Awatar użytkownika
Travis

Użytkownik

Post10 sie 2011, 20:51

no zobaczymy jak to się potoczy... mój brat skończył studia prawnicze, może on coś poradzi...

ale jak sprawdzam pojemność owego dysku to pokazuje się...

Obrazek

-- 10 sie 2011, 20:51 --

cosik_ktosik pisze:Podaj te dane http://www.hotfix.pl/odczytanie-identyf ... h-a363.htm
Może uda się dowiedzieć co tam w środku siedzi.

-- Śr, 10 sie 2011, 20:30 --

CheckUDisk podaje też wielkość.

czyli co mam zrobić ? pobrać któryś program podany w Twoim linku ?

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 21:25

I co, chcesz się sądować za 70pln? Szkody poniżej 200PLN są często umarzane.

-- 10 sie 2011, 21:25 --

I co, chcesz się sądować za 70pln? Szkody poniżej 200PLN są często umarzane.

Awatar użytkownika
greh

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 21:53

Travis pisze: i żeby w razie czego wysłać PENA na jego adres

A on sprzeda go po raz kolejny innemu naiwnemu klientowi.
Pendrive ma z pewnością odpowiednio sfabrykowane oprogramowanie, więc jednym słowem szajs.
Szkoda jedynie Twoich nerwów no i pieniędzy.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Zignorowanie PW od moda powoduje chorobę, zwaną żółtaczką.
Ludzie! Piszcie po polsku. Jest różnica czy robisz komuś ŁASKĘ, czy LASKE.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 sie 2011, 22:28

Pobierz program (jeden z nich) i podaj VID oraz PID. Po tych numerach idzie znaleźć to co tam faktycznie siedzi.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”