Pendrive.

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Arija

Użytkownik

Pendrive.

Post13 cze 2015, 15:16

Witam,
jestem tu nowa i pisze pierwszy raz. Mam nadzieję, że w dobrym dziale założyłam wątek.
Mam problem z pendrivem. Ma 4 Gb. Mam tam ważne dla mnie zdjęcia i pliki. Zawsze działał normalnie. Ostatnio wyłączałam komuter i zapomniałam do wyciągnąć, zrobiłam to jak już się wyłączał. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale piszę, ponieważ jak następnym razem uruchomiłam komputer i włożyłam pendriva już nie był wykrywany przez komputer. Nawet dioda się nie świeci. Rozbroiłam go i zobaczyłam, że przy wolnym wkładaniu raz mignie i tyle.
Nie jestem obeznana w tych sprawach. Nie znam się tak na komputerach. Może moglibyście mi pomóc? I czy w ogóle jest to możliwe. :cry:
Ania

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Pendrive.

Post13 cze 2015, 16:19

hm... jeśli nie jest wykrywalny przez komputer to cięzko będzie. Możesz dla pewności przetestować w innym kompie.
Może "Rozbrój" :D go jeszcze raz i wstaw fotki ewentualnie zobacz czy wszystkie luty dobrze trzymają.

Arija

Użytkownik

Pendrive.

Post13 cze 2015, 17:37

sprawdzałam na innym komputerze, jest tak samo. :|
patrzyłam czy wszystko wygląda w miarę, ale nie znam się na tym.
nie wiem czy zdjęcia coś dadzą: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
błagam, może jest jakiś sposób.
jak by była możliwość tylko na chwilkę go włączyć, kij z pendrive... heh

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Pendrive.

Post13 cze 2015, 17:41

hm... pewnie samo złącze nie jest poluzowane więc pewnie nastąpiło jakieś zwarcie.
A tak z innej strony, piszesz iz:
Arija pisze:Mam tam ważne dla mnie zdjęcia i pliki

Te pliki były na komputerze? usuwałaś je potem do kosza a następnie go oprózniałas ? może z komputera byłoby latwiej je uzyskać o ile tam były.

Arija

Użytkownik

Pendrive.

Post13 cze 2015, 17:49

ten pendrive służył mi jako taki dysk... heh, mogłam pomyśleć i gdzieś to jeszcze zgrać. dane tam były zapisywane już od jakiegoś czasu i usuwałam je dawno z komputera.
chyba, że komuter w tajemniczy dla mnie sposób zapisuje wszystko...

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Pendrive.

Post13 cze 2015, 17:55

Arija pisze:chyba, że komuter w tajemniczy dla mnie sposób zapisuje wszystko...

Nie zapisuje ale jeśli je usunęłaś w zwykły sposób czyli do kosza itp itd to można spróbować je odzyskać jakimś programem z dysku :) tylko że jeśli mówisz iż było to dawno i często używałaś komputera to raczej dane się nadpisały i nic nie odzyskamy.

Arija

Użytkownik

Pendrive.

Post13 cze 2015, 17:59

w jaki sposób?
część rzeczy zgrywałam z innego komputera. lepiej było by coś zrobić z tym pendrive. :cry: no zabije się normalnie.

Awatar użytkownika
djkamil09061991

Globalny Moderator
Kontaktowanie:

Pendrive.

Post13 cze 2015, 18:02

Sprawdzić możesz zwykłymi programami które są darmowe, testuj sobie: Recuva, DMDE, UndeleteMyFiles Pro, Wise Data Recovery

Tylko że jak pendrive nawet nie świeci w róznych pozycjach to nic z tym nie zrobisz, nawet nie pokazuje iż jakieś urządzenie jest podlączone?. Wyjście to jakiś znajomy który się na tym zna ewentualnie jakieś firmy się tym zajmujące ale to raczej bez sensu.

Arija

Użytkownik

Pendrive.

Post13 cze 2015, 18:08

Jak jest włożony do około połowy to mignie dioda.
Komputer wcale go nie widzi.

kaleron

Użytkownik

Pendrive.

Post15 cze 2015, 11:26

Pendrive prawdopodobnie został wyjęty w trakcie zapisu bloku, przez co doszło do uszkodzenia informacji. Ponieważ informacja serwisowa jest zapisywana w tych samych blokach, co dane użytkownika, uszkodzenie tego typu może łatwo uniemożliwić komunikację pendriva z komputerem. Okoliczności, w jakich pendrive przestał być rozpoznawany nie wskazują na możliwość uszkodzenia mechanicznego lub elektronicznego. usterkę zwykle można stosunkowo łatwo naprawić, ale wiąże się to z niskopoziomowym sfrormatowaniem układu pamięci, a więc bezpowrotną utratą danych. Aby uratować dane, trzeba wylutować pamięć, odczytać ją na programatorze, a następnie na podstawie uzyskanego obrazu fizycznej zawartości pamięci zbudować obraz struktury logicznej.
Serwis komputerowy i RTV
Odzyskiwanie danych
Naprawy elektroniczne

Arija

Użytkownik

Pendrive.

Post15 cze 2015, 16:56

Dziękuję za tą informację. Ale powiedz, czy jest to możliwe do zrobienia dla kogoś kto się na tym nie zna (wiesz, dla zwykłego śmiertelnika) tylko z instrukcji? I jak to dokładniej zrobić?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Pendrive.

Post15 cze 2015, 22:51

Niestety, jest to całkowicie nierealne.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Problemy”