Podgląd miniatur w Windows 7 64 bit

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
rokko

Administrator
Kontaktowanie:

Post10 lip 2010, 06:27

Autor tego tematu z odsyłacza po dodaniu wspomnianych wpisów do rejestru rozwiązał swój problem.

Windows Explorer domyślnie nie posiada wsparcia dla generowania miniatur plików MP4, trzeba zainstalować kodeki FFDShow lub K-Lite. Jeżeli nie włączenie poprzez rejestr, to w zaawansowanych opcjach konfiguracyjnych kodeków powinna być opcja umożliwiająca włączenie obsługi tworzenia miniatur MP4.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!

Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post13 lip 2010, 23:21

Dzięki- mam uszkodzony rejestr.Wartość ciągu .mp4 jest inna niż w pozostałych rozszerzeniach a ponadto sam klucz różni się wielkością liter. UFF>>>SUKCES!! wreszcie.Przyznam ,że bałem się gmerać w rejestrze,ale ewidentnie wpis watości {007EFBDF.....} w HKEY_CLASSES_ROOT\.mp4\ShellEx\ różnił się od pozostałych, więc go zmieniłem na ten ,który widnieje w pozostałych rozszerzeniach np.avi {9DBD2C50...} ,wpis ten jest taki sam dla obydwu kluczy. Miniaturki wreszcie są ! POZDRAWIAM P.S. Jeśli miniaturki są bez ramki filmowej, tak było u mnie na tych .mp4 ,trzeba na rozszerzeniu. mp4 w rejestrze HKEY_CLASSES_ROOT dodać, jeśli nie istnieje w wartościach - PerceivedType video i wszystko chula że miło patrzeć.Wielkości liter nie zmieniałem. POZDRAWIAM WSZYSTKICH !! P.S.2 Dziwne ,ale buszując po internecie znalazłem ten "zły" wpis w usłudze WINDOWS LIVE,którą instalowałem ,żeby mieć windows live move maker,który nie jest instalowany ze siódemką,ale jako opcja.Czyżby to ona zrobiła tyle szkód,a nie DVD styler.Nie wiem ,ale warto to sprawdzić.Może ktoś ma podobne doświadczenia!

Awatar użytkownika
stilio

Użytkownik

Post14 lip 2010, 12:47

@rozmus, sam widzisz, że niekoniecznie ta aplikacja która podejrzewałeś może przyczynić się do uszkodzenia wyświetlania miniatur. Ogólnie mówiąc każdy program który w jakimś stopniu ma związek z multimediami może być zaangażowany w zmianę kluczy rejestru przyporządkowanych do danego typu pliku. Dobrze że udało ci się to naprawić, na innych forach widziałem podobne tematy które nie były rozwiązane ale na szczęście trafiłeś tutaj :P

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post14 lip 2010, 19:52

Masz rację stillo -też widziałem różne warianty rozwiązywania....z podawaniem kluczy w wersji na 32 bitowy system- a 64 bitowy oprócz 1 -go takiego samego, ma inną wartość ciągu i dodatkowo 2-gi.Tyle udało mi się dojść.Zmiana u mnie była jeszcze w innych rozszeżeniach ...3g2,.3gp...tam po zmianie wpisów też wszystko hula jak należy. Szkoda tylko,że nie mamy pewności instalując jakiś program,że nie narobi nam zmian w systemie.Dzięki jeszcze raz za motywację.POZDRAWIAM !!!

marcinfilip13

Użytkownik

Post07 kwie 2011, 08:57

Witam nie wiem czy jeszcze ktoś tu funkcjonuje, ale mam pytanie natury miniatur pod win 7 64 bit a konkretnie chodzi o zainstalowany oryginalny program CorelDraw X3 otóż nie widać miniatur tego oprogramowania. nic nie dają zabiegi opisane tu na forum powyżej. próbowałem odinstalować i ponownie instalowałem samego Corela i na daremnie. Tz. działało do pierwszego otwarcia pliku Corelowskiego a następnie wszystkie miniatury tego programu zamieniały się w białą kartkę jako miniatura nie mam siły już dłużej się tak mordować i proszę o POMOC ! ! !

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post08 kwie 2011, 12:23

Witam. Nie znam tego programu, podaj z jakim rozszerzeniem masz robione w nim pliki oraz jakie klucze i wartości ciagów w rejestrze z tym rozszerzeniem pod HKEY_LASSES_ROOT. Piszesz, że po otwarciu pierwszego pliku miniatury znikają....więc tutaj musisz sprawdzić co ta czynność zmieniła. Te pliki trzeba w rejestrze porównać do innych rozszerzeń niż pliki video, ponieważ taki np.plik z rozszerzeniem .xps ma ciągi odpowiedzialne za miniatury inne niż wcześniej wymienione, więc jesli podasz jakie mają te twoje rozszerzenie to zobaczę ich prawidłowe ciągi u siebie. Pozdrawiam.

marcinfilip13

Użytkownik

Post08 kwie 2011, 16:42

Witam, pliki mają rozszerzenie .cdr co do rejestr to jestem za cienki aby tam zaglądać i się poruszać :|

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post09 kwie 2011, 18:38

Tak jak podejrzewałem, tego rozszerzenia nie ma u mnie, więc dopiero sam program instaluje klucz odpowiedzialny za podgląd tych plików....najlepiej by było, aby ktoś, kto ma zainstalowanego Corela podglądnął klucz i ciągi w rejestrze, wtedy byłoby z czym porównać. Swoją drogą ten program ma już nowsze wersje, więc może ta akurat nie za dobrze chodzi na win 7 64 bit. Może jednak podglądnij ten klucz i napisz jak wygląda. Podgląd jest prosty:
1 START --> wpisujesz w wyszukiwaniu regedit ---> pojawia się w spisie
2 Otwierasz go
3 Po lewej stronie masz napis komputer---> klikasz na strzałkę
4 Masz teraz dostępny HKEY_CLASSES_ROOT---> klikasz strzałkę
5 Od góry masz dostęp do wszystkich rozszerzeń plików---> szukasz .cdr
5 Klikasz na ten katalog (lub strzałkę przy nim) i pod spodem szukasz klucza o nazwie shellex
6 Klikasz na ten klucz shellex i powinnien pojawic się poniżej klucz liczb i cyfr ---> zapisz go na kartce
7 Klikasz na niego i po prawej stronie u góry pojawi się ciąg liczb i cyfr---> zapisz go na kartce
8 Klikasz teraz w odwrotnej kolejności na otworzone katalogi i zamykasz wszystko z powrotem
9 Wychodzisz z rejestru.
Będzie można przynajmniej zobaczyć jak wygląda u ciebie ten klucz. Trochę dziwne, że jak zainstalowałeś program to miałeś prawidłowy podgląd miniatur a po otworzeniu pliku on zniknął. To tak jakby przydzielenie programu otwierającego (a chyba jednak tylko w tym corelu można je tylko otworzyć) wpłyneło na to, że zniknęły miniatury a przed otwarciem podgląd generował inny program. Sprawdź czy nie można tych plików otworzyć w jakimś innym programie zainstalowanym w systemie. Po za tym na forach piszą, że można zmienić rozszerzenie tych plików na .jpg i wówczas na pewno będziesz miał miniatury tak jak fotek, ale czy otwarcie tego typu plików jako .jpg da prawidłowy odczyt- różnie podają, więc nie tędy chyba droga. Pozdrawiam.

marcinfilip13

Użytkownik

Post31 maja 2011, 12:39

Witam zrobiłem jak mówiłeś ale nie widzę tego wpisu shellex widzę tylko takie coś takiego jak ShellNew i po rozinięciu po prawej stronie widzę Domyślne oraz NullFile typ obu REG_SZ DANE CorelDRAW.Graphic.13 i nie stety nic więcej nie ma :( pomocy ! ! !

Awatar użytkownika
rozmus

Użytkownik

Post02 cze 2011, 20:49

Witaj. Nie za bardzo ci pomogę, ponieważ u mnie rozszerzenia, które mają ShellNew mają również Shellex (oraz ciągi do niego) i podejrzewam, że tworzą miniaturki (nie sprawdzałem, bo nie mam takich plików). Więc potrzebny będzie ktoś, kto ma zainstalowanego Corela i będzie mógł na 100% sprawdzić jak się przedstawia sprawa kluczy i ciągów tego rozszerzenia w HKEY_CLASESS_ROOT. Sprawdzając różne pliki, które tworzą u mnie miniatury np. *pdf czy *xps to mają one Shellex, więc może i *cdr powinno je mieć. Tego niestety nie wiem a żadnego graficznego programu niestety nie mam zainstalowanego. Jest jeszcze jedna opcja do spróbowania. Zainstaluj jeszcze raz program i w obcjach podczas instalacji gdzie jest zachowywanie miniatur w plikach mimo, że jest zaznaczona, to ją odhacz i ponownie zaznacz, niektórym to pomogło. Pozdrawiam.

Tazzo

Użytkownik

Post31 paź 2011, 20:45

Podczas instalacji Corela wybierz ustawienia użytkownika i zaznacz wyświetlanie miniatur.

lelesiogo

Użytkownik

Post10 kwie 2012, 00:07

U mnie to zadziałało

Kod: Zaznacz cały

http://windows7forum.pl/brak-miniatur-pliku-avi-innych-plikow-porada-20520-t

• Reklama

Wróć do „Problemy”