problem z bootwalnym pendrivem

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
4n4rchy

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 21:29

Witam chce zrobić sobie bootowalnego pendriva z windowsem xp. Nie mam sprawnego CD-Romu dlatego chce to zrobić z obrazu pobranego z neta. Chce postawić system na drugim netbooku
1.Próbowałem robić to przez wintoflash tylko zamiast CD-Romu używałem wirtualnego napędu z DAEMONA
- odpalam z pendriwva wiadomo bootowanie na na niego
- zamiast bootowac otwiera mis ie wiers zpoleceń :
"Wybierz system operacyjny do uruchomienia:
1st text mode setup <Boot from flasg again after finished>
2nd Gui mode setup, continue setup + 1st start of Windows
---> DEBUG, in case of HAL.DLL or NTOSKENL.EXE not found errors <---

Po wybraniu pierwszej opcji włącza się instalator sytemu windows , jednak nie rozpoznaje masowego urządzenia magazybującego, i gdy przejde dalej jako dysk C: pokazuje mi USB oraz opcje nieznany dysk gdzie <nie ma dysku w tej stacji> nie da się dodać partycji ani nic, a przecież nie chce instalować windowsa na pendrivie...

Uprzedzam pytania dysk był nowy i bios wykrywa jako HDD/SSD WDC WD5000LPVT-22G33T0-(S1) wiec nie wiem dlaczego się tak dzieje.

Po wybraniu drugiej opcji wyświetla sie komunikat
Nie można uruchoimć systemu windows s powodu sprzetowego błęgu konfiguracji dysku. Nie można dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego. Sprawdź ścieżke oraz dysk.

2. Próbowałem przez program ultra iso stworzyć bootowalnego pena, to przy próbie instalacji windowsa jest:
starting booting from usb device czyli bootuje dobry znak :D
Ale wyskakuje komunikat " Plik INF exesetup.sif jest uszkodzony lub nie ma go, stan 18." Szukałem po forach al enie znalzłem nic z sensem.

Próbowałem to przekręty z dwoma różnymi windowsami bo mówie może błąd windowsa ale za każdym razem jest to samo :( ma ktoś jakiś pomysł ??:D ratujcieee!!!! :(((((

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post19 kwie 2013, 21:42

4n4rchy

Użytkownik

Post19 kwie 2013, 23:50

niestety tak:(

-- 19 kwi 2013, 23:50 --

tego sie nei spodziewałem... zgrałem w ten sam sposób tylko na kartę SD i z karty SD instalacja ruszyła... xD dam znac jak sie skończy

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2013, 08:27

Co Masz z pendrivem nie tak może. Zgraj potem z niego pliki na dysk, zobaczymy czy działa poprawnie.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

4n4rchy

Użytkownik

Post20 kwie 2013, 11:50

Nie wiem czy to problem z pendrivem ponieważ próbowałem zrobić to samo tylko że z karty SD i też lipa, jednak ściągnąłem innego windowsa i nagrałem go przez wintoflash na karte SD i wszystko ładnie poszło tylko wyskoczył błąd system32\hal.dll po przekopiowaniu plików i znowu muszę jakiegoś innego ściągać :(

-- 20 kwi 2013, 11:06 --

Pendrive jest dobry bo zniego tak samo startuje tak jak i z karty SD , tylko ten błąd system32\hal.dll ściągnąłem właśnie innego windowsa zobacze co z tego będzie

-- 20 kwi 2013, 11:32 --

Kolejna klapa, windows nie widzi dysków, nie da si epartycji utworzyć i chce instalować system na penie... Tylko jeden windows widział dysk i szło ale ten błąd potemm ehh :( nigdy tego nie zorbie

-- 20 kwi 2013, 11:50 --

moze zapoda ktoś link do windowsa XP który powinien pójść :(

• Reklama

Wróć do „Problemy”