Problem z instalacją świeżej kopii Windowsa Xp na Laptopie

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Mimus

Użytkownik

Post13 lut 2014, 09:37

Witam forumowiczów,mam problem z laptopem mojej babci,prawdopodobnie siadł system ponieważ po włączeniu systemu i upływie około 10/15 sec cały exploer.exe po prostu się zacinał i nic nie było można zrobić(mówimy tutaj o win xp),stwierdziłem że zrobię formata z płyty ale i to mi nie wyszło ponieważ z niewiadomych przyczyn przestał działać cd-room...po paru próbach zrobienia bootowalnego pena z win xp i po załadowaniu instalatora wywalał mi blue screen z kodem który odczytałem z jakieś tabelki na innej stronie (z tego co pamiętam kod to : 0x0000007b który mówi o uszkodzeniu partycji z której uruchamia się windows (dysk posiada 2 partycje,na jednej jest windows a na drugiej sterowniki ze względu na to że ten laptop był poskładany z paru przez mojego wujka informatyka który niestety aktualnie przebywa w UK i na tej partycji były sterowniki) ).Zrobiłem bootowalnego MHDD z pena,uruchomiłem tak jak w poradniku na forum i oto wklejam screena (przepraszam za jakośc ale zdjęcie było robione aparatem telefonicznym bo tylko taki mam na stanie)
Obrazek
Prosił bym o jak najszybszą pomoc ponieważ musze się wyrobić z naprawą do soboty.
Pozdrawiam.
Ps.Post w całości skopiowany z innego tematu ze względu na to że inny forumowicz polecił abym otworzył nowy temat ponieważ z Dyskiem podobno jest wszystko Ok.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post13 lut 2014, 10:14

Skoro to laptop cofnij system do momentu kiedy było wszystko ok.Jeśli nie będziesz mógł cofnąć przywróć mu ustawienia fabryczne za pomocą system recovery
Hotfix
Pozdrawiam,
Obrazek :)

Mimus

Użytkownik

Post13 lut 2014, 10:22

Przy próbie uruchomienia windowsa wyskakuje ten sam blue screen,przy próbie załadowania windowsa z pena dzieje się to samo (cd room jak napisałem nie chodzi)
Edit1.Tak jak pisałem,ten laptop jest poskładany z Paru innych i nie ma on takiego czegoś jak system recovery (przy uruchamaniu windowsa moge tylko kliknąć f2 żeby otworzyć biosa i f10 żeby uruchomić okienko w którym moge wybrać z czego ma się system załadować)
Edit2.Może trzeba całkowicie mu dysk wyczyścić?(słyszałem że jest coś takiego,coś "głebszego"niż Format)

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post13 lut 2014, 17:53

Wejdź do biosu i przełącz opcję z AHCI na PCI
Hotfix
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

Post13 lut 2014, 19:53

bajbus pisze:przełącz opcję z AHCI na PCI

raczej chyba AHCI na IDE .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Mimus

Użytkownik

Post13 lut 2014, 21:28

Gdzieś czytałem właśnie o tym i próbowałem już z tym...to samo...
Ktoś ma jakieś pomysły?Niestety,Sobota tuż tuż.
Edit 1.
I tam mam do wyboru z Ata na Ahci...mam ustawione na Ata.

Awatar użytkownika
bajbus

Ekspert

Post14 lut 2014, 11:49

To przestaw na AHCI
Hotfix
Pozdrawiam,

Mimus

Użytkownik

Post14 lut 2014, 15:52

Przestawiłem,to samo.

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 lut 2014, 16:24

z niewiadomych przyczyn przestał działać cd-room...

Sprawdź czyszczenie za pomocą specjalnej płytki do tego przeznaczonej - 10 zł. (przyda się).

Sprawdzałeś:
Poradnik : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zintegruj odpowiednie sterowniki SATA/ATA oraz Service Pack 3 dla Windows XP PL
wcześniej musisz posiadać SP1 lub Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Wybór zadań --> Utwórz --> Boot-owalny obraz ISO.
Nagraj/wypal na płytkę CD.

Możesz jeszcze sprawdzić : http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... ed-p53.htm
- formatowanie dysku przed instalacją nowego systemu...

Jeszcze ten temat:
problemy/problem-z-instalacja-systemu-windows-xp-t25011.html?hilit=nLite
cosik_ktosik pisze:W takim razie jak nic nie pomoże to tylko wyzeruj ale bez remapu
http://forum.hotfix.pl/sprzet-komputerowy/zerowanie-oraz-remap-bad-sektorow-dysku-programem-mhdd-t665.html

sprzet-komputerowy/zerowanie-oraz-remap-bad-sektorow-dysku-programem-mhdd-t665.html
To na końcu jak p/w nie pomogą.
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

• Reklama

Wróć do „Problemy”