PROBLEM Z INTERFEJSEM

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
pakito444

Użytkownik

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 12:40

witam ,nosze sie z zamiarem kupna nowego cd romu czy tam dvd ? nie mam pojecia nawet ogolnie to ma byc to cos co ma odczytywac dvd i cd i tak samo nagrywac to i tamto ( bo stary sie zepsul po 2 miesiacach uzytkowania)
oraz dysk twardy chce kupic,najlepiej 500gb najlepiej .i pojawia sie problem , gdyz nie wiem o co chodzi z tymi satami atami satami 2 itp itd..ciemna magia dla mnie.. a po sciagnieciu everesta niestety nie pokazuje mi wszystkich informacji jak u kazdego..nie wiem czemu ,prosze zobaczyc,gdy wybieram ATA: mam puste pole (Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ) no ale jak klikne ogolne podsumowanie komputera to juz jest lepiej : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Czy kto moze mi pomoc? co mam kupic dokladnie link na allegro? polecic cos? po prostu nie chce kupic bublów jakichś,ze kupie jakis dysk albo dvd ata a sie okaze ze trzeba bylo kupic sata ,nie znam sie wiec prosilbym o pomoc..

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 12:45

pakito444 pisze:( bo stary sie zepsul po 2 miesiacach uzytkowania)

Jeżeli był nowy, to oddaj go na gwarancję, a nie kupuj nowego.
pakito444 pisze:ma odczytywac dvd i cd i tak samo nagrywac to i tamto

Nagrywarka DVD-RW.

Ze screenów wynika, że nie posiadasz kontrolera SATA, tylko IDE ATA, ale dla pewności zainstaluj program Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Otwórz program i z sekcji "Komputer" -> "Podsumowanie" spisz dane z pozycji:
- Nazwa płyty głównej

pakito444

Użytkownik

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 13:01

no juz jest po gwarancji niestety lekko,po prostu trzymalem ten cd rom i niewnikałem tak w niego,sluchaj zaraz to zrobie co napisales i mam nadzieje ze mi dokladnie pomozesz wybrac co mam kupic z allegro,poki co dzieki duze ze pomogles,bo na innych forach ciezko na kogos liczyc

zrobilem screeny zobacz:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników tutaj wogole jest napisane ze dysk twardy jest SATA 2 chyba ??
a płyta głowna to : Nazwa płyty głównej MSI 770-C45 (MS-7599) (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

czy teraz jestes w stanie mi podeslac linki na allegro do odpowiedniego dysku twardego i tej nagrywarki zeby pasowaly?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 13:18

Czyli tak, Twoja płyta główna posiada kontroler SATA.
Obecnie posiadasz dysk twardy Seagate Barracuda SATAII o pojemności 500GB, więc dysku kupować nie musisz, chyba, że chciałeś drugi.

Jeżeli chodzi o nagrywarkę DVD-RW, to również szukaj takiej na SATA.

Najtańszą nagrywarkę DVD-RW na SATA możesz już kupić za 57 zł. (Sony) -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ogólnie popatrz sobie tutaj (ceny dużo niższe, niż na Allegro, przesyłka kurierska 16 zł.) - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników (czym niżej zjeżdżasz, tym wyższa cena)

pakito444

Użytkownik

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 13:30

sluchaj a jeszcze ostatnie pytanie : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników czy ta nagrywarka bylaby wporzadku ? pasowałaby? czy to jest ta nagrywarka DVD-RW wlasnie? i napewno ta nagrywarka to ma byc SATA? bo tam w tej aidzie pisze ATA IDE , wiesz po prostu nie chce kupic a potem sie okaze ze nie pasuje..

a dysk twardy musze drugi kupic wlasnie,to najlepiej taki sam kupic jak ten co mam teraz? czyli ten Seagate Barracuda SATAII ?moglbys mi go pomoc znalezc na allegro ? bo jakos wogole nie wyszukuje mi jego..

dzieki ze pomogles mi ,browar ci sie nalezy

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 13:40

pakito444 pisze:http://allegro.pl/nowa-sata-dvd-rw-lg-gh22ls30-kabel-sata-i2216789832.html

Jakoś we mnie nie wzbudza zaufania ta aukcja. Sprzedawca napisał o 90 dniach gwarancji, a powinno być co najmniej 12 miesięcy gwarancji, jeżeli nagrywarka jest nowa.

Może zobacz tą aukcję -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Co do takiego samego dysku twardego, jak obecnie posiadasz (model st3500418as), to tutaj - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

pakito444

Użytkownik

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 13:48

dobra sluchaj juz ostatnie pytanie i nie mecze:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników ten bedzie ok ? to ten sam ? co tu te 16mb znaczy? bo w aidzie ani everescie nie wykrywa mi zadnych 16mb..

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to ta nagrywarka mowisz ze ok tak? mimo ze mam napisane jakies ata w tej aidzie to ona bedzie ok mimo ze sata tak?

Sata to sie zawiera w Sacie 2 ? czy jak ?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

PROBLEM Z INTERFEJSEM

Post31 mar 2012, 13:50

pakito444 pisze:ten bedzie ok ?

Tak, będzie ok, to ten sam dysk, który posiadasz obecnie.
pakito444 pisze:co tu te 16mb znaczy? bo w aidzie ani everescie nie wykrywa mi zadnych 16mb..

To pamięć podręczna CACHE dysku twardego. Nie ma nic wspólnego z fizyczną pojemnością dysku (500GB), bo pewnie tak zakładasz ;)
pakito444 pisze:to ta nagrywarka mowisz ze ok tak?

Tak, będzie ok.

• Reklama

Wróć do „Problemy”