Program Nero nie widzi nagranych plików

Wszelkie problemy komputerowe, których nie można jednoznacznie sklasyfikować do wybranego działu
Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post12 lut 2013, 17:37

Coś mi się przypomniało z Twojego wcześniejszego tematu - na razie tajemnica ;)
Wrzuć dobrze widoczne screeny z Dodaj lub usuń programy (wszystko od góry do dołu).
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post12 lut 2013, 18:56

XMan pisze:Coś mi się przypomniało z Twojego wcześniejszego tematu - na razie tajemnica ;)
Wrzuć dobrze widoczne screeny z Dodaj lub usuń programy (wszystko od góry do dołu).

Jesteś bardzo tajemniczy. Chcesz wyraźne screeny, proszę bardzo:

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników, Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. :) :P

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post14 lut 2013, 10:31

W jednym z tematów proponowałem zainstalowanie tylko kodeków Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a tym czasem zainstalowałeś:
K-Lite Codec Pack Full
Real Alternative
Xvid Video Codec.

Odinstaluj, użyj program CCleaner oraz Eusing Free Registry Cleaner i zainstaluj K-Lite Mega Codec Pack.

Jeżeli nie reinstalowałeś Nero to odinstaluj, użyj p/w programów do czyszczenia komputera i zainstaluj ponownie.

Nie masz wirtualnych napędów ?
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post14 lut 2013, 17:36

XMan pisze:W jednym z tematów proponowałem zainstalowanie tylko kodeków Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
a tym czasem zainstalowałeś:
K-Lite Codec Pack Full
Real Alternative
Xvid Video Codec.

Odinstaluj, użyj program CCleaner oraz Eusing Free Registry Cleaner i zainstaluj K-Lite Mega Codec Pack.

Rzeczywiście poruszałem kiedyś podobny temat związany z kodekami K-Lite. Ale proponuję do niego nie wracać z tego względu, że po pierwsze pierwotnie to właśnie z wersją Mega miałem jakieś problemy (ogólnie o ile wiem ta wersja podobno też stwarza), a po drugie ja nie odnotowuję żadnych problemów z wersją Full.
Ale omówmy może jeszcze te kwestie kodeków K-Lite zatem, bo czy te pokazywane przeze mnie na screenach komunikaty świadczą o jakimkolwiek problemie ? Czy to jest tylko informacja, że takiego, a takiego elementu czy dodatku po prostu nie ma, bo go nie skojarzono być może dlatego, że to wersja Full właśnie ?
Bo ja myślę, że to raczej nie zwiastun jakiegoś problemu, bo po prostu takiego nie ma, tylko raczej po prostu fakt, że ja wszedłem do menu kontekstowego K-Lite, wszedłem do DirectVobSuba, wyszedłem i dalej już wiemy.
Zwyczajnie nie ma więc potrzeby reinstalacji wersji Full na rzecz Mega.

A może po prostu ręczna konfiguracja i dobór tych elementów byłoby lepszym rozwiązaniem.
Powtarzam: żadnego problemu de facto z tym teraz nie mam, a wydaje się że wręcz przeciwnie wszystko jest b. dobrze.
Żadnych migań od ikonek, o których też pisałem w zasobniku teraz nie ma, przy odpalaniu tej płytki.

Deinstalacji Real Alternative nie przewiduję, problemów z tym brak, a pobrałem je bo mi były i nadal są potrzebne do odtwarzania innych typów plików.

XVid Video Codec zaś to nie pakiet kodeków sam w sobie, tylko część inego programu, bez którego ten program nie mógłby działać dobrze, a jest mi on potrzebny i korzystam z niego. Tu też nie mam żadnych problemów.

Jeżeli nie reinstalowałeś Nero to odinstaluj, użyj p/w programów do czyszczenia komputera i zainstaluj ponownie.

Reinstalacji Nero z pewnych przyczyn nie przewiduję, bowiem nie widzę takiego powodu. Program zawsze działał i nadal działa dobrze.
Ten problem raczej nie jest związany z samym Nero. To musiało mieć związek z innymi, bardziej ogólnymi opcjami np. tą wielosesyjnością. Ale tak naprawdę nie mam pojęcia co to mogło być. Pierwszy raz i miejmy nadzieję ostatni mi się to zdarzyło.
Poza tym dysk przed wypaleniem musi by sformatowany, ale to program Nero jak i chyba większość tego typu programów automatycznie to robi na początku.

Ja zrobiłem to co zapowiadałem, czyli test wypalania tej płyty. Przekopiowałem pliki, na dysk. Wyczyściłem całkowicie tę płytę. Ponownie nagrałem te pliki w Nero Burning ROM, ale specjalnie tak w trzech sesjach, by przekonać się czy jest zmiana. Opcję wielosesyjności oczywiście zaznaczyłem. I rzeczywiście ta zmiana jest, po pierwszej sesji w Nero widać te pliki. Wypaliłem te pliki w trzech sesjach widząc, że wszystkie są widoczne w Nero. I o to chodziło - wszystko jest tak jak dawniej.
Ze zmian między poprzednim stanem, a obecnym zaobserwowałem, że w opcji Nero Start Smart > Dodatki > Info o dysku jest tak: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników. Więc tam przy opcji Sesje było wtedy samo 1, a teraz jest 1(1), później w drugiej sesji 1(2), i w trzeciej 1(3).
A więc jest ta zmiana. I ostatecznie wszystko wróciło do swej dawnej, dobrej postaci.

Z kolei Ashampoo Burning Studio jak widzę dla tej samej płyty teraz pokazuje tylko ostatnią sesję. To chyba jest naturalne. Wtedy pokazywał całość, a były przecież dwie sesje. A więc i tu wszystko wróciło do normy i jest jak należy. :D

Nie masz wirtualnych napędów ?

Nie, na razie nie mam takich napędów. Chciałem zainstalować Alcohola 120%, ale jeszcze się wstrzymałem z tym.
Ale co masz na myśli z tymi emulatorami, czy to może mieć z tym jakiś związek ? :|

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post15 lut 2013, 00:46

W przyszłości zamiast K-Lite Codec Pack Full warto zainstalować wersję K-Lite Mega Codec Pack.

Porównanie wszystkich wersji K-Lite Codec Pack:
Możliwości => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zawartość => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post15 lut 2013, 10:36

Nie będę się rozpisywać.
Wszystkie kodeki które obecnie posiadasz + inne znajdują się w K-Lite Mega Codec Pack.
Tu masz opisane:
LupeR pisze:W przyszłości zamiast K-Lite Codec Pack Full warto zainstalować wersję K-Lite Mega Codec Pack.

Przeczytaj dokładnie to może zrozumiesz o co nam chodzi przed napisaniem następnego "poematu".
Obrazek

Awatar użytkownika
manitu

Użytkownik

Post16 lut 2013, 15:28

LupeR pisze:W przyszłości zamiast K-Lite Codec Pack Full warto zainstalować wersję K-Lite Mega Codec Pack.

No dobrze, ale po przeczytaniu tego ja nadal nie widzę większych różnic pomiędzy tymi wersjami. Przecież skoro w wersji Mega jest wszystko, to tym bardziej w Full będzie. Nie rozumiem co jest takiego złego w tej wersji Full, wyjaśnij mi to ?
Bo ja tak komparatywnie nie widzę tych różnic. :o

Apropos, czy któraś z tych wersji może stwarzać jakieś problemy, bo coś kiedyś takie słuchy o tym chodziły ?

XMan pisze:Nie będę się rozpisywać.
Wszystkie kodeki które obecnie posiadasz + inne znajdują się w K-Lite Mega Codec Pack.

Przeczytaj dokładnie to może zrozumiesz o co nam chodzi przed napisaniem następnego "poematu".

Chcesz powiedzieć, że wersja Mega zawiera w sobie wersję Full + jeszcze coś (ale co?), poza tym to co wyżej - czyli co takiego złego tkwi w tej wersji Mega, że mi ją odradzacie ? Stwarza jakieś problemy ? Przecież pisałem, że takich problemów nie mam. Bo ja tego może nie rozumiem, wyjaśnijcie mi to. :think:

Poza tym panowie, to jest trochę jakby nie patrzeć trochę obejście problemu, bo przecież w trakcie instalacji każdej wersji i tak trzeba będzie indywidualnie i ręcznie dobrać i skojarzyć właściwie poszczególne elementy.
Nie uważacie, że to w tym raczej już tkwi sens tego jeśli już o tym mówimy ? ;)

Ponadto jeszcze chcę wrócić do sprawy samej płytki w Nero, bo mam taką konstatację, że programy wypalające takie jak Nero Burning ROM, Ashampoo i inne, wszelkie mają najczęściej problemy z opcjami wielosesyjności ponieważ prawidłowo odczytywały i odtwarzały będą one pliki nagrane tylko i wyłącznie w nich samych lub innych pokrewnych, bo tak je po prostu zaprogramowano.
Poza tym jest coś takiego jak przepalanie (lead-in i lead-out), które rezerwuje sobie dodatkowe miejsce na wypalanej płycie co negatywnie wpływa na tę wielosesyjność.
Najlepiej jest więc nagrywać pliki możliwie w jednej sesji, a tej wielosesyjności unikać.
Tutaj przytoczę jeszcze coś co już pokazywałem, a co mnie trochę zastanawia, a co opisuje w pewnym sensie to zjawisko. Chodzi o to: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników , pisze tam o możliwej niewidoczności nagranych plików przy opcji wielosesyjności.
Bo ja to tak rozumiem, że niewidoczne to mogą być, ale jako sesja. Natomiast jako całość powinny być zawsze widoczne jeśli są nagrane. Wtedy program ich nie pokazywał chodź pamiętał, że tam są i chciał je nadpisywać. :shock:
Pytanie tylko, dlaczego Nero Burning nie pokazywał wtedy tych sesji w ogóle, a teraz tak choć ta opcja była zaznaczona ?

Tak ?, napiszcie czy ja dobrze rozumuję to, i co wy o tym sądzicie ? :ugeek:

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post16 lut 2013, 20:53

manitu pisze:Chcesz powiedzieć, że wersja Mega zawiera w sobie wersję Full + jeszcze coś (ale co?)

Jak widać w linkach na obrazkach,w tabeli FULL są okienka na czerwono,to oznacza że ta paczka(full) nie posiada w sobie tych właśnie kodeków.A MEGA ma wszystko na zielono więc posiada wszystko co znajduję się na liście od góry do dołu.Różnica jest całkiem spora.

manitu pisze:Poza tym panowie, to jest trochę jakby nie patrzeć trochę obejście problemu, bo przecież w trakcie instalacji każdej wersji i tak trzeba będzie indywidualnie i ręcznie dobrać i skojarzyć właściwie poszczególne elementy.
Nie uważacie, że to w tym raczej już tkwi sens tego jeśli już o tym mówimy ?

Skojarzyć i skonfigurować można także po instalacji,ale to już indywidualna sprawa.W zależności co już mamy na komputerze zainstalowane.Niektóre filtry czy kodeki instalują się razem z programami np. do odtwarzania filmów.

manitu pisze:lead-in i lead-out

Definicja Lead-in:
Obszar płyty nagrywalnej zapisywany pod koniec wypalania każdej sesji, zawierający istotne informacje, takie jak: numer sesji, miejsce jej początku i końca, informacja, czy płyta jest jedno- czy wielosesyjna, gdzie znajduje się najbliższy możliwy do nagrania obszar. Lead-in zajmuje ok. 9 MB.

Definicja Lead-out:
Obszar płyty nagrywalnej zapisywany pod koniec wypalania każdej sesji, będący znacznikiem jej zakończenia. W wypadku wielosesyjnych płyt pierwszy lead-out zajmuje ok. 13 MB, kolejne ok. 4 MB.

manitu pisze:Tutaj przytoczę jeszcze coś co już pokazywałem, a co mnie trochę zastanawia, a co opisuje w pewnym sensie to zjawisko. Chodzi o to: tutaj , pisze tam o możliwej niewidoczności nagranych plików przy opcji wielosesyjności.

Tam piszę że chodzi tylko o dane lead-in i lead-out ,że mogą być niewidoczne,a nie pliki.

manitu pisze:Pytanie tylko, dlaczego Nero Burning nie pokazywał wtedy tych sesji w ogóle, a teraz tak choć ta opcja była zaznaczona ?

Może miał taki kaprys ;) Już się w tym wszystkim pogubiłem,za dużo czytania.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

• Reklama

Wróć do „Problemy”