Witam.
Problem wygląda tak. Sformatowałem komputer, zainstalowałem wszystkie łatki systemowe, sterowniki, gry i programy użytkowe. Na poziomie systemu operacyjnego nie ma żadnych problemów, wszystko śmiga aż miło. Jednak jednego dnia włączam komputer, sprzęt się uruchomił, ale słyszę, że nie wykonał bootowania (to charakterystyczne "piknięcie") i BIOS nie chce się załadować - na ekranie monitora nic się nie pojawia, obraz jest czarny, monitor w ogóle nie reaguje (kontrolka świeci się żółtym światłem). Nie mając pojęcia co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, po prostu włączałem go i wyłączałem, aż do skutku (momentami odłączając/włączając listwę, do której podpięty jest komputer oraz zasilacz komputera). W końcu BIOS zaskoczył i po chwili załadował się Windows.
Zauważyłem jedną rzecz. Otworzyłem obudowę kompa, żeby sprawdzić czy może coś się nie wypięło, ale niczego się nie dopatrzyłem. Postanowiłem podpiąć i włączyć kompa z otwartą obudową żeby sprawdzić czy po uruchomieniu sprzętu działają wszystkie wiatraki. Od zasilacza śmiga, ten na tyle obudowy też, od procka również, ale wentylator umieszczony na radiatorze płyty głównej nie chodzi (taki mały w plastikowej obudowie). Kiedy komputer się załącza zaczyna bardzo po woli się ruszać, ale po chwili zatrzymuje się. Zauważyłem też, że nie rusza się wentylator na karcie graficznej, nawet jak włączę jakąś grę. Nie wiem czy to jest w jakiś sposób powiązane z moim problemem, bo nie wiem jak te wentylatory mają się zachowywać. A może wręcz przeciwnie - to zachowanie wentylatorów może być wtórne, tzn. nie powoduje problemu z załączaniem się BIOSa, a jest wynikiem tego problem, którego przyczyna leży gdzie indziej.
Jakby nie było moja wiedza i doświadczenie informatyczne są za małe żeby wybrnąć z tej sytuacji, dlatego proszę o pomoc was. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wsparcie, bo problem jest bardzo uciążliwy, muszę poświecić od 10 min. do pół godziny i więcej żeby wejść do systemu...
System Win XP SP3 Home Edition.
Płyta ASUS M2N32-SLI Deluxe.
Award BIOS.
System nie ładuje się
- djkamil09061991
- Kontaktowanie:
System nie ładuje się
Na początek warto wykonać reset biosu:
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Jeśli nic nie pomoże to najprawdopodobniej problemem będzie zasilacz, podaj jego markę i moc. Problem z nie kręcącymi się wiatrakami widziałem już przy zasilaczach na wykończeniu.
Możesz podać napięcia z biosu.
http://www.hotfix.pl/resetowanie-bios-u ... ra-a21.htm
Jeśli nic nie pomoże to najprawdopodobniej problemem będzie zasilacz, podaj jego markę i moc. Problem z nie kręcącymi się wiatrakami widziałem już przy zasilaczach na wykończeniu.
Możesz podać napięcia z biosu.
Mój kanał YouTube - Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przyjmuje skiny Cs Go: Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
System nie ładuje się
OK. W takim razie prawdopodobnie jutro wykonam reset BIOSu.
Zasilacz to Xlience 430W.
O jakie napięcia z BIOSu chodzi? Proszę o dokładną lokację. Jak mówiłem - moja wiedza w temacie jest szczupła...
Zasilacz to Xlience 430W.
O jakie napięcia z BIOSu chodzi? Proszę o dokładną lokację. Jak mówiłem - moja wiedza w temacie jest szczupła...
- seba86mu
System nie ładuje się
Falder pisze:O jakie napięcia z BIOSu chodzi? Proszę o dokładną lokację. Jak mówiłem - moja wiedza w temacie jest szczupła...
W BIOS-ie przechodzisz do działu PC Health Status, ewentualnie do Hardware Monitor i spisujesz wartości z pozycji: +3,3V, +5V, +12V.
Instrukcję, jak wejść do BIOS-u znajdziesz w punkcie 1 poradnika -> Ustawienie kolejności bootowania w BIOS-ie, zmiana i wybór urządzenia bootującego
-
System nie ładuje się
Reset BIOSu nic nie dał. W końcu komp w ogóle przestał się włączać. Oddałem go do serwisu i okazało się, że moja 4 i półroczna płyta główna przegrzała się i jest do wymiany. To zmusiło mnie do permanentnej zmiany konfiguracji sprzętowej i teraz mam zupełnie nowego kompa.
Dzięki za wsparcie.
Dzięki za wsparcie.
-
- Reklama