Witam
Posiadam Laptopa HP Pavilion dv6
A problem jest następujący:
-moja mama dzisiaj rano przy uruchomieniu laptopa nacisneła "Przełącz użytkownika" po czym pokazał się czrny ekran
Co próbowałem zrobic:
-Resetowanie komputera (nic nie daje cały czas przy uruchamianiu pojawia sie czarny ekran)
-Odzyskiwanie systemu za pomocą wiersza poleceń w trybie awaryjnym (rownież nie działa po załadowaniu, pojawia sie czarny ekran)
-Pisze aby użyć "Napraw system" z plytki windowsa jednak jej nie posaidam gdyz mam laptopa....
Prosze o pomoc nie wiem co robić szukałem już po forum i był taki temat ale osoba mogła wejsc na swoje konto jedynie nie mogla uzyc funkcji "Przelacz uzytkonika" a ja teraz nic nie moge zrobić.....
Z góry dzięki ;]
Windows 7 Problem
- seba86mu
Windows 7 Problem
Próbowałeś przywrócić system do poprzedniej daty w trybie awaryjnym ?
Filmik -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Filmik -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Windows 7 Problem
Chyba nie przeczytałeś całego mojego postu...
Nie moge tego zrobić ponieważ:
a)Gdy wchodze w tryb awaryjny rownież pokazuje mi sie czarny ekran to samo z wierszem polecenia
b)Opcji napraw komputer rownież nie użyje gdyż nie mam płytki windowsa ani zgranej plytki z partycji recovery....
Nie moge tego zrobić ponieważ:
a)Gdy wchodze w tryb awaryjny rownież pokazuje mi sie czarny ekran to samo z wierszem polecenia
b)Opcji napraw komputer rownież nie użyje gdyż nie mam płytki windowsa ani zgranej plytki z partycji recovery....
- XMan
Windows 7 Problem
Sprawdzałeś F12 podczas uruchomienia laptopa (nie zawsze tak jest) - Recovery ?
Tam również masz Recovery
-Pisze aby użyć "Napraw system" z plytki windowsa jednak jej nie posaidam gdyz mam laptopa....
Tam również masz Recovery

-
Windows 7 Problem
Niestety nie mam tej funkcji pod F12....
A gdy wciskam "napraw system" pojawia mi sie abym włożył płytke z windowsem (ktorej nie mam bo nie dostałem jej z laptopem)....
Jakieś inne pomysły?
PS: Moge wejść w BIOS oraz w HP Diagnostic (czy jakoś tak) czyli nie mam uszkodzonego monitora bo wszystko niby dobrze sie wyświetla)
Sprawdzałem również w tym HP Diag. stan mojego dysku twardego wszystkie skany wyszły Pass wiec też chyba wszystko ok...
PSS: To chyba coś w systemu błedu systemu jakby windows nie mógł załadować pulpitu i reszty z jakiegoś powodu...
PSSS: Zaczołem ściągać win7 taki jaki miałem wgrany i spróbuje z płytki użyć opcji" Napraw system"
Jeśli sie uda napisze, JEDNAK nadal czekam na inne propozycje
-- 16 kwi 2012, 18:25 --
A możesz mi dokładnie opowiedzieć jak wykorzystac te funkcje recovery?
Wciskam F12 i wychodzi okno z wyborem Windows7 oraz Windows Memory Diagnostic
Po użyciu Win7 zaczyna normalnie mi ładować win(jednak i tak wyskakuje czarny ekran)
Po użyciu Windows Memory Diag. wyskakuje mi test pamieci ktory juz wczesniej zrobiłem ....
A gdy wciskam "napraw system" pojawia mi sie abym włożył płytke z windowsem (ktorej nie mam bo nie dostałem jej z laptopem)....
Jakieś inne pomysły?
PS: Moge wejść w BIOS oraz w HP Diagnostic (czy jakoś tak) czyli nie mam uszkodzonego monitora bo wszystko niby dobrze sie wyświetla)
Sprawdzałem również w tym HP Diag. stan mojego dysku twardego wszystkie skany wyszły Pass wiec też chyba wszystko ok...
PSS: To chyba coś w systemu błedu systemu jakby windows nie mógł załadować pulpitu i reszty z jakiegoś powodu...
PSSS: Zaczołem ściągać win7 taki jaki miałem wgrany i spróbuje z płytki użyć opcji" Napraw system"
Jeśli sie uda napisze, JEDNAK nadal czekam na inne propozycje
-- 16 kwi 2012, 18:25 --
XMan pisze:Sprawdzałeś F12 podczas uruchomienia laptopa (nie zawsze tak jest) - Recovery ?
A możesz mi dokładnie opowiedzieć jak wykorzystac te funkcje recovery?
Wciskam F12 i wychodzi okno z wyborem Windows7 oraz Windows Memory Diagnostic
Po użyciu Win7 zaczyna normalnie mi ładować win(jednak i tak wyskakuje czarny ekran)
Po użyciu Windows Memory Diag. wyskakuje mi test pamieci ktory juz wczesniej zrobiłem ....
- seba86mu
Windows 7 Problem
Gdy kupiłeś laptopa był już zainstalowany w nim system operacyjny ?
Jeżeli tak, to na spodzie powinna znajdować się naklejka COA z kluczem licencyjnym systemu.
W takim wypadku powinieneś posiadać ukrytą partycję Recovery na dysku twardym.
Partycja Recovery, to ukryta partycja na dysku twardym z instalatorem systemu operacyjnego, sterownikami oraz ewentualnie oprogramowaniem, które instalują się automatycznie po zainicjowaniu trybu Recovery.
Informację o ukrytej partycji Recovery (jeżeli taką laptop posiada) znajdziesz zaraz po uruchomieniu laptopa przed wyświetleniem ekranu POST (ekran z testowaniem pamięci RAM itp) w formie:
- Press F (np. F10) to enter Recovery
- Press F (np. F10) to Installation Setup
lub po prostu
- F (np. F10) Recovery
Po kliknięciu wybranego klawisza przechodzisz do trybu Recovery, gdzie między innymi rozpoczniesz instalację / naprawę systemu operacyjnego, który domyślnie był preinstalowany w laptopie, gdy ten był kupowany.
W tym momencie nie jest Ci potrzebna żadna dodatkowa płytka z systemem.
Często zamiast partycji Recovery na dysku twardym do laptopa załączana była płyta Recovery, z której bootowało się komputer, aby zainstalować z niej system.
Jeżeli tak, to na spodzie powinna znajdować się naklejka COA z kluczem licencyjnym systemu.
W takim wypadku powinieneś posiadać ukrytą partycję Recovery na dysku twardym.
Mr00zU pisze:A możesz mi dokładnie opowiedzieć jak wykorzystac te funkcje recovery?
Partycja Recovery, to ukryta partycja na dysku twardym z instalatorem systemu operacyjnego, sterownikami oraz ewentualnie oprogramowaniem, które instalują się automatycznie po zainicjowaniu trybu Recovery.
Informację o ukrytej partycji Recovery (jeżeli taką laptop posiada) znajdziesz zaraz po uruchomieniu laptopa przed wyświetleniem ekranu POST (ekran z testowaniem pamięci RAM itp) w formie:
- Press F (np. F10) to enter Recovery
- Press F (np. F10) to Installation Setup
lub po prostu
- F (np. F10) Recovery
Po kliknięciu wybranego klawisza przechodzisz do trybu Recovery, gdzie między innymi rozpoczniesz instalację / naprawę systemu operacyjnego, który domyślnie był preinstalowany w laptopie, gdy ten był kupowany.
W tym momencie nie jest Ci potrzebna żadna dodatkowa płytka z systemem.
Często zamiast partycji Recovery na dysku twardym do laptopa załączana była płyta Recovery, z której bootowało się komputer, aby zainstalować z niej system.
- XMan
Windows 7 Problem
Przywracanie BIOS-u do ustawień fabrycznych Resetowanie BIOS-u płyty głównej komputera
Load Optimized Defaults nie działa
Po tym ustawiasz resztę...
Sprawdzałeś podczas restartu komputera lub ponownym włączeniu wciśnięcie F8 - tryb awaryjny
"Ostatnia znana dobra konfiguracja, ostatnie działające ustawienia" - ENTER ?
Wejdziesz to usuń innego użytkownika...
Trzeci sposób -> Reset poprzez wczytanie fabrycznych (domyślnych) ustawień BIOS-u z poziomu BIOS-u.
Load Optimized Defaults nie działa

Po tym ustawiasz resztę...
Sprawdzałeś podczas restartu komputera lub ponownym włączeniu wciśnięcie F8 - tryb awaryjny
"Ostatnia znana dobra konfiguracja, ostatnie działające ustawienia" - ENTER ?
Wejdziesz to usuń innego użytkownika...
-
Windows 7 Problem
Mam recover pod F11 jednak pisze ze dana partycja nie została znaleziona spróbuje jeszcze tego z biosu i mam nadzieje ze sie uda bo nie chce mi sie zgrywac win7 na pena(bo plytki nie mam xd) w kazdym razie jak z biosu sie nie uda to wykonam napraw system z win7 i mam nadzieje ze wtedy to juz bedzie musialo dzialac ;]
-- 16 kwi 2012, 20:46 --
PS: resetowanie biosu rowniez nie dziala
Trzymajcie kciuki za naprawianie systemu z pena ;] Moja ostatnia szansa....
-- 16 kwi 2012, 20:59 --
Niestety moj pendrive ma tylko 4gb a win zajmuje 4,3 omg xd
-- 16 kwi 2012, 21:39 --
A i wlasnie o to chodzi ze jest tylko jeden uzytkownik....
-- 16 kwi 2012, 20:46 --
PS: resetowanie biosu rowniez nie dziala
Trzymajcie kciuki za naprawianie systemu z pena ;] Moja ostatnia szansa....
-- 16 kwi 2012, 20:59 --
Niestety moj pendrive ma tylko 4gb a win zajmuje 4,3 omg xd
-- 16 kwi 2012, 21:39 --
A i wlasnie o to chodzi ze jest tylko jeden uzytkownik....
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Windows 7 Problem
A nie możesz od kogoś pożyczyć płytki z tym systemem? To nie spowoduje utraty gwarancji. Chodzi mi o użycie przywracania systemu z takiej płyty.
-
- Reklama