Mam dwa problemy z Windows XP, 32-bitowym, edycja domowa: po pierwsze nie działa w Internet Explorerze poprawnie witryna Windows Update, jak sprawdzam aktualizacje to wyświetla się informacja, że przeglądarka nie ma dostępu do sieci, czy jakoś tak. Wiem, że nie ma już żadnych aktualizacji, ale załóżmy że kiedyś będę musiała reinstalować XP, to wówczas nie będę mogła pobrać żadnych aktualizacji.

Sprawdzałam różne adresy witryny Windows Update i ona nie jest wyświetlana prawidłowo. Po drugie od kiedy używam Linuxa, Zorin OS, na oddzielnym dysku twardym, to XP nie wyświetla właściwej godziny i nie jest widziana właściwa strefa czasowa, czyli czas zimowy nie jest uwzględniany. Normalnie bootuje XP, z większego dysku, jak parę razy włączę XP i ustawię czas, to wyświetla się właściwie... Wystarczy jednak że na chwilę włączę Zorin OS, gdzie czas jest pokazywany prawidłowo, aby ten na XP był wsteczny o godzinę. Może te dwa problemy są ze sobą powiązane... Pojęcia nie mam... Ewentualnie czy jest jakiś program, który automatycznie zmieni godzinę na XP na właściwą? Jak na XP włączam synchronizację czasu, z właściwym serwerem, to jest pokazywana rzeczywista godzina. Poza tym Zorin OS trochę mi muli, więc muszę odinstalować zbędne programy, ale to już inna historia... Niedawno wymieniłam zasilacz na lepszy, bo stary był na czarnej liście, dwa dyski były podłączone do niego za pomocą jednego kabelka, pan z serwisu komputerowego ostrzegał mnie, że zasilacz kiedyś może się popsuć... Nie chciałam na to czekać i teraz mam markowy zasilacz, nie na czarnej liście.

Proszę o porady... A może już taki urok Linuxa, że czas na XP nie będzie już wyświetlany prawidłowo?

Coraz częściej używam Zorin OS i kiedyś jego dysk twardy wymienię na większy... XP nadal chcę używać, hobbystycznie.
Edit: szukałam info w necie na temat strefy czasowej i znalazłam zbiorczą aktualizację stref czasowych, dla wielu systemów Windows, w tym i XP, może to pośrednio rozwiąże mój problem? Jutro ją zastosuję, jak się jej nie uda zainstalować, to znaczy że została już wdrożona. Ponoć może spowodować problem z Microsoft Outlook... Oto link:
Kod: Zaznacz cały
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2904266/december-2013-cumulative-time-zone-update-for-windows-operating-system