Drugi router jako Access Point/Repeater

Wszystko co jest związane z sieciami komputerowymi
Awatar użytkownika
Minio215

Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 26 lut 2013, 16:28

Drugi router jako Access Point/Repeater

Post20 lis 2016, 18:53

Witam
Mam na mieszkaniu 2 routery, do jednego(router główny) jest podłączony kabel telefoniczny aby mieć internet i od niego odchodzą kable RJ-45 i sieć bezprzewodowa. Router dodatkowy jest u mnie w pokoju i chciałbym aby działał on jako Access Point lub Repeater. Chodzi mi o to żeby kabel od routera głównego podpiąć podpiąć do routera dodatkowego i od niego rozsyłać internet oraz kablem od routera dodatkowego do komputera. Próbowałem podłączyć bez żadnej konfiguracji ale cała sieć stała się bardzo niestabilna i słaba. Jest zielony jeśli chodzi o tematykę sieciową

Router główny: Orange FunBox-1D36
Router dodatkowy: TP-LINK TD-W8961ND

Jakieś pomysły,sugestie?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, 18:53 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Problemy --> Sieci komputerowe

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert
Posty: 756
Rejestracja: 08 gru 2009, 13:47
Lokalizacja: Stamtąd

Drugi router jako Access Point/Repeater

Post20 lis 2016, 22:59

Witam . Pomysł i sugestia jest jedna .
Łączysz router główny z TP-LINK TD-W8961ND kablem Ethernet .
Wchodzisz w panel ustawień TP-Linka i do Advanced Setup >LAN : zmieniasz IP na takie jak ma router główny i by miał on adres zawierający się w tej samej sieci. Tzn. jeżeli router główny ma np. IP 192.168.1.1 to dobrze jest ustawić IP drugiego routera na 192.168.1.2 . Jeżeli chodzi o WiFi to możesz skorzystać z tzw. roamingu, czyli ustawić jedną sieć bezprzewodową na dwóch routerach. Komputery do niej podłączone będą wtedy automatycznie wybierać na podstawie siły sygnału, z którym urządzeniem chcą się połączyć.
Należy ustawić dla obu routerów takie same identyfikatory sieci (SSID), autoryzację (Authentication type lub Security mode), algorytm szyfrowania (Encryption) oraz hasło (Passphrase, Pre-Shared Key), lecz różne kanały transmisji (Channel). Jeśli pominiemy to ostatnie, mogą nastąpić zakłócenia w transmisji. Główny router może być na auto a drugi można ustawić doświadczalnie .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
Minio215

Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 26 lut 2013, 16:28

Drugi router jako Access Point/Repeater

Post22 lis 2016, 00:21

LAN

Nie udaję mi się zapisać IP po tym jak dodam końcówkę 2 do 192.168.1.[...].

Screen
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Wi-Fi
SSID, Encryption, Pre-Shared Key dałem takie same, Channel dałem na 2 bo główny router ma 1.
Authentication Type być może to to samo ale główny router ma WPA/WPA2 Mixed a w dodatkowym ustawiłem WPA-PSK/WPA2-PSK.

Screen
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
janpas

Globalny Moderator
Posty: 2112
Rejestracja: 27 mar 2009, 00:13
Lokalizacja: Lisek
Kontaktowanie:

Drugi router jako Access Point/Repeater

Post23 lis 2016, 22:27

Minio215 pisze:192.168.1.2 .

Spróbuj tak
192.168.2.1

Pozdrawiam
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz

Obrazek

Awatar użytkownika
Minio215

Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 26 lut 2013, 16:28

Drugi router jako Access Point/Repeater

Post09 gru 2016, 20:13

Przy próbie zmiany na 192.168.2.1 pojawia się:
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

klikam "OK"

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

-- piątek, 9 grudnia 2016, 21:13 --

Witam
Zmieniłem router na Linksys linksys wrt54gl i chciałbym go jak w temacie jako Access Point lub Reapeter.
Jak wiadomo jest to dużo bardziej zaawansowany sprzęt i przez co dochodzi wiele nowych ustawień, jak będzie wyglądała konfiguracja tego routera tak aby działał on wspólnie z głównym ?



  • Reklama

Wróć do „Sieci komputerowe”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości