Instrukcja usuwania wirusa Sality

Wszystko co nie było zgodne z regulaminem forum
Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 13:15

Co do tego:

Metoda I

Format wszystkich partycji bez wyjątku i USUNIĘCIE WSZYSTKICH plików pochodzących z zainfekowanego systemu .

No to chyba działa na wszystkie wirusy, i to 2gie wynika z pierwszego, że usunięcie plików pochodzących z zainfekowanego systemu...
No i w ogóle to chyba nikt nie chce robić formata przez głupi wirus...

Awatar użytkownika
Luk@sz_root

Ekspert
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 13:59

No i w ogóle to chyba nikt nie chce robić formata przez głupi wirus...

Jak nie znasz się na usuwaniu infekcji / walce z zagrożeniami to się nie wypowiadaj, ja w tym temacie " siedzę " bardzo długo więc więcej wiem o walce z wirusami.

Wirus Sality jest bardzo ciężkim zagrożeniem, infekuje wszystkie pliki .exe, .scr, .dll i .html, blokuje możliwość wejścia w tryb awaryjny a dodatkowo tworzy backdoora który pozwala na całkowitą możliwość " przejęcia " komputera przez cyberprzestępcę i w niektórych przypadkach format to jedyne wyjście.
Ostatnio zmieniony 12 sie 2010, 19:14 przez Luk@sz_root, łącznie zmieniany 1 raz.
We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget.
Obrazek

Awatar użytkownika
Maciak Plock

VIP
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 19:31

Skoro tak się znasz to czemu kopiujesz to z innej strony i tylko zmieniasz?

Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników[Kernel+|+On_Demand+|+Running]+--+--+%28abp470n5%29+O7+-+HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System:+DisableTaskMgr+%3D+1+O7+-+HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System:+DisableRegistryTools+%3D+1&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
[quote]

OTy,
XMan.

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 19:56

Heja ja tylko dopiszę coś od siebie.

To jest standardowa instrukcja dla usuwania Sality, powszechnie znana w tych kręgach. Sprawdzałem ją przed upublicznieniem na kopie i po przemyśleniach uznałem, że to standardowe działania jakie po prostu trzeba wykonać w takiej a nie innej kolejności. Ogólnie nie ma innych możliwości usuwania, jak format itp instrukcje tutaj podane. W zasadzie to co zostało w temacie podane dotyczy każdego wirusa, więc to nie nowość.

Ja bym tylko dodał coś od siebie do tej instrukcji, gdyż z Sality miałem do czynienia i jednak go usunąłem. Istnieje program Trojan Remover, który skutecznie likwiduje jego macki, nie pozwalając mu na dalsze rozprzestrzenianie (wyłącz go dzięki czemu jednak system da się leczyć, przywraca np start antywira i centrum zabezpieczeń, które Sality niesamowicie blokuje, że Combofix tego nie daje rady włączyć). Potem standard czyli skan programami Dr Web i na koniec Avira (tu się przydała). Do dzisiaj system ten pracuje ;)
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Śmietnik”