AMD Phenom 940 i 50*C w IDLE
-
Witam! Wczoraj zauważyłem coś dziwnego. Otóż podczas gry wiatrak na CPU zaczął głośno pracować, dzisiaj więc postanowiłem zmierzyć temp. za pomocą programu Core Temp i pokazał 50* (!), chciałbym spytać czy to normalne zważając na obecne upały (38* w cieniu)? Proszę o szybką odpowiedź, gdyż niedawno zakupiłem Metro Last Light i nie wiem, czy granie podczas gdy w IDLE mam takie temperatury nie będzie niebezpieczne dla mojego procesora??
Moja "maszyna"
AMD Phenom II x4 940, Gigabyte GTX650 ti BOOST, 4GB RAM Geil ULTRA, Gigabyte GA-MA770-UD3, Creative SoundBlaster, Fortron FSP 350W

- seba86mu
Przy takiej temperaturze procesora w spoczynku unikaj raczej gier, tym bardziej tak obciążających sprzęt jak METRO LL.
Jakie masz chłodzenie na procesorze ? BOX-owe czy coś lepszego ?
Jeżeli BOS-owe za niewielkie pieniądze możesz mieć porządne wydajne chłodzenie z niesłyszalnym wentylatorem.
Wiadomo, że wraz ze wzrostem temperatury otoczenia wzrasta temperatura podzespołów.
Jakie masz chłodzenie na procesorze ? BOX-owe czy coś lepszego ?
Jeżeli BOS-owe za niewielkie pieniądze możesz mieć porządne wydajne chłodzenie z niesłyszalnym wentylatorem.
Wiadomo, że wraz ze wzrostem temperatury otoczenia wzrasta temperatura podzespołów.
-
Chłodzenie BOX, jakie wobec tego firmowe polecasz tak do 50zł (zależy mi, żeby było jak najtniej, gdyż w planach mam zakup nowej karty graficznej)?
Moja "maszyna"
AMD Phenom II x4 940, Gigabyte GTX650 ti BOOST, 4GB RAM Geil ULTRA, Gigabyte GA-MA770-UD3, Creative SoundBlaster, Fortron FSP 350W

- seba86mu
50 zł., to trochę mało na porządne chłodzenie.
Za około 80 zł. z przesyłką masz SilentiumPC Spartan Pro HE924 z 92-milimetrowym wentylatorem:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Za około 100 zł. z przesyłką masz SilentiumPC Fera Pro HE1224 ze 120-milimetrowym wentylatorem:
Sugerowałbym te chłodzenie.
Do tego przydałaby się jakaś porządna pasta termoprzewodząca, np. Arctic MX-4:
Oczywiście do zestawu wraz z coolerem pasta jest załączona, ale nie ma co porównywać jej jakości do MX-4.
Na takich rzeczach się nie oszczędza.
Za około 80 zł. z przesyłką masz SilentiumPC Spartan Pro HE924 z 92-milimetrowym wentylatorem:
Za około 100 zł. z przesyłką masz SilentiumPC Fera Pro HE1224 ze 120-milimetrowym wentylatorem:
Sugerowałbym te chłodzenie.
Do tego przydałaby się jakaś porządna pasta termoprzewodząca, np. Arctic MX-4:
Oczywiście do zestawu wraz z coolerem pasta jest załączona, ale nie ma co porównywać jej jakości do MX-4.
Na takich rzeczach się nie oszczędza.
-
Cholera... Jakoś wyskubię te 80zł, dzięki za pomoc, ale tematu jeszcze proszę nie zamykać, może się jeszcze przydać 
-- 09 sie 2013, 11:21 --
Teraz zauważyłem, że w SpeedFan temp. jest znacznie wyższa niż Core Temp... Nie wiem też czemu chłodzenie już tak nie wariuje, a temperatura w IDLE jest ciągle zbyt wysoka...

-- 09 sie 2013, 11:21 --
Teraz zauważyłem, że w SpeedFan temp. jest znacznie wyższa niż Core Temp... Nie wiem też czemu chłodzenie już tak nie wariuje, a temperatura w IDLE jest ciągle zbyt wysoka...
Moja "maszyna"

- seba86mu
Póki nie będziesz miał porządnego chłodzenia żadnych cudów się nie spodziewaj.
-
- Reklama