Asus M5A 78L-M i phenom II x4 - procesor nie obsługiwany

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 15:39

Eh złożyłem kompa a tu niespodzianki. Uruchamiam, wykrywa procesor, pamięć RAM, dysk twardy a tu nagle "This CPU is not supported by this model... blablabla Na pudełku od płyty jest napisane nawet Phenom II x6 a tu 4 nie obsłuży. Po informacji wywala mnie do ustawień biosu. Procesor jest normalnie wykrywany. Co jest? Muszę zmienić jakieś ustawienia czy coś źle zamontowałem czy co? Raz uruchomiłem, jak wcisnąłem tab zamiast del, to zamiast do biosu dostałem się do bootloadera. Ale błąd jakiś mi wywalił i tak przy starcie debiana, może sterowniki a może przez procesor. Pisało coś, że sda5 nie istnieje (partycja roota tego systemu). Ale to mniej ważne.
Na dodatek adapter ide do sata nie wydaje się działać bo dysk płyta wykryła a napędu już nie. Nie wiem czy dobry kupiłem, bo napęd ma 39 pinów, a adapter 40. Koleś w sklepie nic się nie pytał ile pinów.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 15:57

koleś git pisze:Asus M5A 78L-M

Jaka to dokładnie płyty główna ?

Spisz dokładny model z naklejki znamionowej naklejonej na pudełku z płytą główną.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 15:59

M5A78L-M LX3
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 16:03

koleś git pisze:M5A78L-M LX3

Tutaj jest lista obsługiwanych procesorów:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Jaki to konkretnie procesor ?

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 16:07

Phenom II x4 965, zamówiłem dokładnie te części które mi podałeś w tamtym temacie.
Edit: Podałeś mi 955, a jakimś cudem zamówiłem 965. Chyba, że linki zmienili, bo za ten procesor dałem 350 a teraz kosztuje ten 404zl, ale raczej nie szukałem innych procków, tylko dodałem to wszystko do koszyka i wyszło tyle ile podawałeś od razu.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 16:12 przez koleś git, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 16:18

W tym temacie => sprzet-komputerowy/podzespoly-do-komputera-do-1000-zl-t22611.html
z tego co widzę poleciłem Ci płytę główną Asus M5A78L-M LX V2, która obsługuje Phenoma II X4 965:
=> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

koleś git pisze:Edit: Podałeś mi 955, a jakimś cudem zamówiłem 965.

Podałem 965 i taki też link podałem, ale przy wpisywaniu widocznie pomyliłem się i napisałem 955, jednak podany link jest prawidłowy.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 16:24

To płytę jakimś cudem złą zamówiłem. NIe wiem już sam, na pierwszym mailu mam podaną tą płytę co mam, ale to nie ważne już. Czyli już nie da rady ta płyta z tym procesorem?
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 16:26

koleś git pisze:Czyli już nie da rady ta płyta z tym procesorem?

Jeżeli nie ma Twojego procesora na liście obsługiwanych procesorów, to nie.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 19:09

Teraz włącza się normalnie. Tylko o tym, że procesor niekompatybilny nadal jest napisane. Udało mi się włączyć puppy linux jako jedyny odpalił na nowym sprzęcie. Teraz nie wiem czy strach odpalać ten komputer czy tylko bios sobie pisze, że jest niekompatybilny proc, bo co jak co odpalić odpalił. Płyta niby kompatybilna z phenomem II x6 a tu niby niekompatybilna z x4 . Na tej stronie są chyba wszyskie phenomy do 960 włącznie, a mój jest 965. Może update biosu trzeba zrobić?
Niestety adapterek IDE do SATA nie wydaje się działać. Bios nie wykrywa napędu dvd. Kabel zasilania mały 4-pinowy jest podłączony do adaptera, nie wiem co źle zrobiłem.
Czy 39pinowy męski IDE jest kompatybilny z 40 pinowym żeńskim IDE? Wejść wejdzie ale nie wiem właśnie czy to niekompatybilny adapter czy wina czegoś innego.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 19:22

Ta płyta nie obsługuje procesorów o współczynniku TDP 125W, a takim jest Phenom II X4 965 BE.
Najlepiej będzie jakbyś wymienił tą płytę na ten model, o którym pisałem, czyli:
ASUS M5A78L-M LX V2 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Skontaktuj się ze sprzedawcą i przedstaw sytuację. Masz prawo do wymiany lub zwrotu towaru.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 20:44

Już płytę prawie rozebrałem. Został procek. Musiałem najpierw wyjąć plytę bo zacisku za bardzo nie dało rady zdjąć w obudowie. Teraz mam problew z radiatorem. Jak mam go odczepić? Mogę podziałać jakimś zewnętrznym źródłem ciepła?
Płyta jest już poza obudową + za bardzo bym nie podgrzał go przez 3 minuty a dlużej sie boję, że się spali.
Tak własnie myślałem żeby się skontaktować, ale nie wiem czy przyjmą, chyba było to z mojej winy. Raczej komputer by się nie pomylił bo model podany w pierwszym mailu zgadza się, ale zawsze można powiedzieć ze się pomylili, a ja nie zorientowałem się bo w koncu to rożnica 3 liter na końcu.
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 20:57

koleś git pisze:Tak własnie myślałem żeby się skontaktować, ale nie wiem czy przyjmą, chyba było to z mojej winy.

Dokonując zakupów w Internecie masz prawo do wymiany lub zwrotu towaru bez podania przyczyny do 10 dni.
Normalnie spakuj płytę razem z całym wyposażeniem i odeślij ją. Wcześniej jednak skontaktuj się z nimi jak i pod jaki adres wysłać.

koleś git pisze:Mogę podziałać jakimś zewnętrznym źródłem ciepła?

Chyba żartujesz.

koleś git pisze:Teraz mam problew z radiatorem. Jak mam go odczepić?

Jaki radiator i od czego chcesz go odczepiać ?
Chcesz ściągnąć cooler z procesora ? Ściągnij zaczep i normalnie ściągnij go z procesora. Mógł się lekko skleić od pasty termoprzewodzącej, ale powinien normalnie się oddzielić.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post09 sty 2013, 21:32

O to dobrze :) Cooler poszedł bez problemu, procesor też. To teraz pozostaje wymienić. Myślałem, że procesor musi być nagrzany żeby można było go zdjąć. A odnośnie tego adaptera o którym pisałem 4 posty wyżej to wiesz czemu mogło nie wykrywać napędu? Nie wiem czy nie odwaliłem też z tym adapterem.
A i za drugim razem jak będę montował , to jak z tą pastą teraz? Będę musiał kupić i nałożyć cienką warstwę czy ta warstwa co jest wystarczy?
Pozdrawiam, koleś git

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post09 sty 2013, 22:09

koleś git pisze:A odnośnie tego adaptera o którym pisałem 4 posty wyżej to wiesz czemu mogło nie wykrywać napędu?

Nie mam pojęcia dlaczego napęd nie jest wykrywany przez ten adapter.

koleś git pisze:Nie wiem czy nie odwaliłem też z tym adapterem.

Mogłeś kupić nagrywarkę DVD SATA za 65 zł.

koleś git pisze:A i za drugim razem jak będę montował , to jak z tą pastą teraz? Będę musiał kupić i nałożyć cienką warstwę czy ta warstwa co jest wystarczy?

Musiałbyś kupić nową pastę, i nałożyć świeżą.
Wcześniej oczyść cooler oraz procesor ze starej pasty.

koleś git

VIP
Kontaktowanie:

Post11 sty 2013, 15:40

Nie wiem czy to prawo do zwrotu nie tyczy sie tylko nie używanych, nie wyjmowanych z pudełka produktów. Napisali mi, że płyta ta jest bardzo mało popularna i otrzymał odpowiedź odmowną magazynu. Ciekawe czy uda mi się chociaż sprzedać tą płytę.
Pozdrawiam, koleś git

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”