Dwa wentylatory jeden kontroler
-
Witam
Mam problem, mój wentylator który ma za zadanie wyprowadzać ciepło z obudowy się popsuł bądź jego zasilanie. W przednim panelu na wyświetlaczu mam dwa wentylatory, a w obudowie mam dwa kable FAN1 i FAN2, lecz mam tylko jeden kontroler przedni od tych FAN'ów. Tylko do FAN1 mogę kontrolować :/ Chciałbym przepiąć ten wentylator do tego kabla fan2, lecz nie mam jak pokręcić obrotów jego. Kontroler zarządza obrotami fan1. Znacie może rozwiązanie?

- seba86mu
Jesteś pewny, że nie możesz kontrolować wentylatora podłączonego do gniazda FAN2 w kontrolerze ?
W jakim celu byłby wyprowadzony drugi przewód z kontrolera skoro nie dałoby się kontrolować prędkości obrotowej wentylatora.
Jaki to kontroler ? Podaj markę i model.
Jeżeli wentylator nie działa wymień go na nowy.
W jakim celu byłby wyprowadzony drugi przewód z kontrolera skoro nie dałoby się kontrolować prędkości obrotowej wentylatora.
Jaki to kontroler ? Podaj markę i model.
MateuszHP pisze:mój wentylator który ma za zadanie wyprowadzać ciepło z obudowy się popsuł bądź jego zasilanie.
Jeżeli wentylator nie działa wymień go na nowy.
-
No właśnie nie jestem pewien czy wentylator się zepsuł czy jego zasilanie (kabel FAN1). Kontroler hmm, może źle to ująłem, to jest po prostu takie kółeczko którymi się kontroluje obroty tego wiatraczka.
- seba86mu
MateuszHP pisze:oże źle to ująłem, to jest po prostu takie kółeczko którymi się kontroluje obroty tego wiatraczka.
Dobrze ująłeś.
MateuszHP pisze:No właśnie nie jestem pewien czy wentylator się zepsuł czy jego zasilanie (kabel FAN1)
Podłącz wentylator do gniazda na płycie głównej.
Jeżeli nie działa, to wentylator do piachu.
-
Wrzucam troche zdjęć. PS mógłbyś mi zaznaczyć paintem slot PIN2 gdzie mam wpiąć ten wentylator? Oraz czy nic się nie zepsuje bo nie mam zamiaru kupywać nowej płyty głównej xd
Link do obrazka płyty głównej : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Link do obrazka płyty głównej : Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- seba86mu
Wentylatory obudowy możesz podłączyć do tych gniazdek:

-
No ok, ale sam widzisz, że to jest 3PIN a moje gniazdka są 2 pin, który pin ma zostać wolny, btw czy może się coś uszkodzić jeśli wiatraczek chodzić nie będzie? zwarcie czy cos.
- seba86mu
MateuszHP pisze:czy może się coś uszkodzić jeśli wiatraczek chodzić nie będzie?
Nic się nie uszkodzi.
MateuszHP pisze:No ok, ale sam widzisz, że to jest 3PIN a moje gniazdka są 2 pin
Pokazałeś mi zdjęcie gniazdek kontrolera.
Pokaż zdjęcie wtyczki wentylatora, którą podłączasz do tego gniazdka.
-
- seba86mu
Spróbuj podłączyć w ten sposób:

Kolor czarny i żółty na wtyczce oznacza kolor przewodów.
Jest to niestandardowa wtyczka, więc może być problem z podłączeniem. Ten wentylator był chyba skompletowany z kontrolerem.
Jeżeli nie wchodzi gładko nie pchaj na siłę, aby nie wyłamać tego białego języczka w gniazdku na płycie.

Kolor czarny i żółty na wtyczce oznacza kolor przewodów.
Jest to niestandardowa wtyczka, więc może być problem z podłączeniem. Ten wentylator był chyba skompletowany z kontrolerem.
Jeżeli nie wchodzi gładko nie pchaj na siłę, aby nie wyłamać tego białego języczka w gniazdku na płycie.
-
Wentylator jest dobry, dotknąłem do tych 2 pin tych 2 dolnych (ten 1 to chyba od regulacji) i wentylator działa, tylko on nie wchodzi bo te białe coś przeszkadza :/
- seba86mu
Kup klasyczny wentylator do obudowy, który będzie posiadał wtyczkę, którą bezproblemowo podłączysz do gniazdka:

Wentylator, który posiadasz obecnie przystosowany jest tylko do podłączenia do kontrolera.
Wygląda na to, że kontroler oraz wentylator fabrycznie zamontowane były w obudowie.

Wentylator, który posiadasz obecnie przystosowany jest tylko do podłączenia do kontrolera.
Wygląda na to, że kontroler oraz wentylator fabrycznie zamontowane były w obudowie.
-
Komputer to składak. Na pewno były w komplecie, aktualnie zrobiłem tak, że po prostu stykają się te końcówki, i jakoś działa. No, ale skoro na wyświetlaczu są 2 wiatraczki, i są dwa wyjścia to nie rozumiem, po co skoro nie można do nich wpiąć nic? Myślę, że problem leży w tym, że nie wiem jak przełączyć się między wiatrakami.
To moja obudowa:
No nie!
Drugi wiatraczek jest kontrolowany przez użytkownika. Jeśli temperatura przekroczy wskazaną przez ustawiającego, wtedy wiatrak załącza się z prędkością 100%. Zakres temperatury może być ustawiony od 20 do 85°C (domyślnie alarm ustawiony jest na 38°C). Wiatraczek od momentu załączenia będzie pracował przez najmniej 10 minut aż temperatura wewnątrz spadnie do temperatury ustawionej przez użytkownika.
To moja obudowa:
No nie!
Drugi wiatraczek jest kontrolowany przez użytkownika. Jeśli temperatura przekroczy wskazaną przez ustawiającego, wtedy wiatrak załącza się z prędkością 100%. Zakres temperatury może być ustawiony od 20 do 85°C (domyślnie alarm ustawiony jest na 38°C). Wiatraczek od momentu załączenia będzie pracował przez najmniej 10 minut aż temperatura wewnątrz spadnie do temperatury ustawionej przez użytkownika.
- seba86mu
MateuszHP pisze:ale skoro na wyświetlaczu są 2 wiatraczki, i są dwa wyjścia to nie rozumiem, po co skoro nie można do nich wpiąć nic?
Można podłączyć, ale wentylator musi mieć specjalną wtyczkę przystosowaną do gniazdka, które posiada kontroler.
Skoro wentylator podłączony do kontrolera nie działa widocznie uszkodzony jest kontroler albo przewód kontrolera jest uszkodzony, przez to wentylator nie ma zasilania.
-
Można to sprawdzić prądomierzem czy coś? Sory, ale w tych sprawach to zielony jestem :{
-
- Reklama