dwie karty dźwiękowe

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
aster1965

Użytkownik

dwie karty dźwiękowe

Post01 lis 2014, 18:06

Witam, mam mały problem sprzętowy i nie mogę sobie z nim poradzić.
Posiadam kartę dźwiękową wpiętą do mobo, do niej podłączony panel sterujący Logitecha który obsługuje dźwięk na zestawie głośników.
Kilka dni temu kupiłem słuchawki Sennhaisera PC 323 D z mikrofonem, zestaw posiada własną kartę dźwiękową 7.1 podłączaną do kompa przez USB, po zainstalowaniu sterowników tejże karty przejęła ona ustawienia domyślne w systemie.
Teraz nie grają głośniki Logitecha a tylko słuchawki na tej karcie na USB.
W panelu sterowania w ustawieniach dźwięku domyślnie są słuchawki, jak zmienię na kartę wpiętą do mobo to milczą słuchawki a grają głośniki i na odwrót po zmianie ustawień na domyślne dla słuchawek ( mam nadzieję że zrozumiale piszę )
Teraz mam pytanie, czy praktycznie jest możliwe aby ustawić dźwięk dla obu kart aby obie go odtwarzały ?
W ustawieniach w panelu sterowania nie znalazłem takiej opcji, może jest jakiś program który to obsłuży ?
Słuchawek używam do gier i słuchania muzy, na głośnikach chciałbym słuchać efektów z filmów, wiem że zawsze mogę sobie przełączyć kartę w panelu sterowania ale wtedy sypią mi się wszystkie ustawienia w odtwarzaczu do muzy i komunikatorach typu Skype czy TS3, na nowo muszę wybierać domyślne ustawienie sprzętu odtwarzającego dźwięk w tych aplikacjach.
Chciałbym na stałe ustawić która karta ma służyć do gier czy muzy a która do filmów, czy jest to możliwe i jak to zrobić, za wszelkie pomocne podpowiedzi z góry serdecznie dziękuję

Awatar użytkownika
leon1956

Ekspert

dwie karty dźwiękowe

Post01 lis 2014, 20:05

Witam . No to jest problem bo windows wymaga ustawienia urządzenia domyślnego do odtwarzania dźwięku . Jak są zainstalowane dwie karty dźwiękowe to domyślną może być tylko jedna . Nie da się ustawić tak że muzę słuchasz z jednej karty a filmy z drugiej bez zmiany urządzenia domyślnego . Nie dotyczy to Skypa gdzie w ustawieniach audio można wybrać dowolny mikrofon i głośniki czy słuchawki z zainstalowanych kart dźwiękowych w systemie .Gdyby takie ustawienia miał któryś z odtwarzaczy multimediów to było by rozwiązanie . Ja takiego nie znam choć może istnieje .
Złośliwość jest podstawą wszelkiej znajomości i przyjaźni z osobnikami rodzaju ludzkiego . Dowodzi inteligencji i zainteresowania drugą osobą .

Awatar użytkownika
aster1965

Użytkownik

dwie karty dźwiękowe

Post03 lis 2014, 07:24

no to mam problem, nie chcę rezygnować ze słuchawek ( grają wyśmienicie ) a z drugiej strony wolę filmy oglądać na TV i dźwięk odtwarzać na głośnikach, więc albo znajdzie się jakieś rozwiązanie aby obie karty działały jednocześnie albo pozostanie mi przełączanie w panelu sterowania, niby to drobiazg ale stwarza niedogodności :|

-- 03 lis 2014, 08:24 --

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?
czy znacie jakiś soft który mógłby odtworzyć dźwięk na obu kartach ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

dwie karty dźwiękowe

Post03 lis 2014, 23:20

Można chyba tylko wybrać jako domyślne urządzenie komunikacyjne. Znajdziesz to klikając prawym na głośniczku przy zegarze, a potem urządzenia odtwarzania. Tam klikając na urządzenie jest niżej Ustaw domyślne, zmień na domyślne urządzenie komunikacyjne.

Z tego co pamiętam to Skype też potrafi mieć wybrane w ustawieniach audio na co ma puścić dźwięk.
Podobnie Winamp podobno pozwala wybrać na co odtwarzać Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
aster1965

Użytkownik

dwie karty dźwiękowe

Post03 lis 2014, 23:53

podstawy ustawień systemowych łyknąłem kilkanaście lat temu, pytanie było jak lub co zrobić aby działały obie karty na raz i czy to w ogóle możliwe ?
potrzebuję rozwiązania które obejdzie ustawienia systemowe, może jakiś program na to pozwala ?

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

dwie karty dźwiękowe

Post05 lis 2014, 00:04

Niestety raczej nie. Nie słyszałem nigdy o takim.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

Awatar użytkownika
aster1965

Użytkownik

dwie karty dźwiękowe

Post05 lis 2014, 07:31

jest program WInWarbler który ponoć to umożliwia, niestety nie jestem w nim zorientowany , nie wiem gdzie i co ustawić, masakra :(

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”