Otóż jak temat brzmi chodzi o laptopa Acer Extensa 5200. Jest to laptop ogólnie wykorzystywany do internetu, dokumenty.
Od jakiegoś czasu myślę co z nim zrobić? Z jednej strony rodzice by kupili nowy ale wydatek na takie coś to obecnie ok 1,5k zł. Upgrade myślę byłby opłacalny z racji tego, że nie trzeba mu mocy.
Obecnie co ma Acer Extensa 5200:
2x512mb ram (1gb)
Celeron M440 (1,86Ghz)
windows vista
dysk 80 gb.
Dylemat - laptop upgrade czy nowy
- Lena
Jak wygląda zużycie zasobów tj. procesora, ramu oraz jaki jest stan dysku (smart) ? Drugie pytanie jaki jest komfort pracy na lapku?
-
Co do dysku miałem zrobić remap, ale jakąś się tak wlecze z tym bo nie wiem czy to bardziej nie uszkodzi więc po prostu kopiuje dane.Co do używalności ramu no cóż 1gb (używane 600-700) pulpit i więcej przy firefox. Procesor też pewnie sporo, ale nie az tak. Komfort pracy jest już słaby. Bardzo często się wiesza na 10+ sekund. Z hibernacji czasami wstaje czasami myśli myśli czarny ekran i restart przy logu się chwile pasek taje. Po chwili pika i na POST jest error disk failure, ale po reboot uruchamia się już normalnie. Ale często już z hibernacji nie wstaje. To pewnie wina dysku jak mniemam.
- seba86mu
1-rdzeniowy procesor i 1GB RAM-u to zdecydowanie mało na dzisiejsze czasy, bo zwykła animacja flash (reklama) na stronie internetowej może całkowicie zamulić ten sprzęt i tym bardziej przy 1GB na Viście.
Co do rozbudowy, chipset Intel i945GM Twojego laptopa obsłuży procesory 2-rdzeniowe, a dla podstawki Socket M możesz szukać przykładowo Intel Core 2 Duo T7600 2,33GHz (to najlepszy procesor jaki obsłuży Twój laptop) - wydatek około 300 zł. za używany.
Co do RAM-u, maksymalnym obsługiwanym rozmiarem jest 4GB 667MHz, ale żeby taka ilość została wykryta musisz mieć system operacyjny 64-bitowy, w przeciwnym razie maksymalnie 3GB.
Co do rozbudowy, chipset Intel i945GM Twojego laptopa obsłuży procesory 2-rdzeniowe, a dla podstawki Socket M możesz szukać przykładowo Intel Core 2 Duo T7600 2,33GHz (to najlepszy procesor jaki obsłuży Twój laptop) - wydatek około 300 zł. za używany.
Co do RAM-u, maksymalnym obsługiwanym rozmiarem jest 4GB 667MHz, ale żeby taka ilość została wykryta musisz mieć system operacyjny 64-bitowy, w przeciwnym razie maksymalnie 3GB.
-
Hmm... według cpu-z wychodzi że jest socket 479 mPGA. Chipset Intel i943/940GML. Chociaż dziwnie że według tego tematu z innego forum Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników - że jest tu wspomniany i945GM. Poza czytając dalej wychodzi że maksymalnie da się włożyć 2gb po 1czyli max 2gb. Procesor tu polecany to Intel Core 2 Duo T7200 2,00GHz w sumie mimo kwestii 300mhz w cenie używany T7200 do 100 idzie znaleźć. Poza tym też jest dziwna sprawa z socketem. Według CPU-Z tu jest 479 a ktoś sprawdził w środku gdzie procesor jest 478?
Poza tym w kwestii dysku lepiej pomyśleć nad SSD czy jednak lepiej dysk normalny? No i zostaje kwestia Windows czy vista na takiej lepszej konfiguracji działał by lepiej i nie ma potrzeby myśleć o 7?
Poza tym w kwestii dysku lepiej pomyśleć nad SSD czy jednak lepiej dysk normalny? No i zostaje kwestia Windows czy vista na takiej lepszej konfiguracji działał by lepiej i nie ma potrzeby myśleć o 7?
- XMan
2x512mb ram (1gb)
windows vista
To jest dzisiaj za mało nawet na Windows XP

maksymalnie da się włożyć 2gb po 1czyli max 2gb
Nie sprawdzałem ale chyba nie jest tak, jeżeli można to proponuję 3 GB i system Windows 7 - 32 bit.
2 GB. powinno również wystarczyć na tym systemie.
Moim zdaniem jest lepszy Windows 7 SP1 niż Vista SP2

- rokko
- Kontaktowanie:
Możliwości rozbudowy są ograniczone.
Pierwszy lepszy lapek za 1,5k będzie lepszy od tego co masz obecnie.
W x-komie czasem sprzedają taniej niektóre modele ale z wadami widocznymi np. wyraźna rysa na obudowie lub bad piksele na ekranie etc. możesz wtedy kupić lapciaka za 2k w cenie 1,5k.
Nowego lapka całkiem dobrego do internetu i pisania dokumentów kupisz poniżej 1.5k. Jak zdecydujesz się na lapka bez systemu, jeszcze taniej wyjdzie ale wiadomo, pozostaje Linux.
Pierwszy lepszy lapek za 1,5k będzie lepszy od tego co masz obecnie.
W x-komie czasem sprzedają taniej niektóre modele ale z wadami widocznymi np. wyraźna rysa na obudowie lub bad piksele na ekranie etc. możesz wtedy kupić lapciaka za 2k w cenie 1,5k.
Nowego lapka całkiem dobrego do internetu i pisania dokumentów kupisz poniżej 1.5k. Jak zdecydujesz się na lapka bez systemu, jeszcze taniej wyjdzie ale wiadomo, pozostaje Linux.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
Dobra tylko że tak to kupię windows 7 32bit ok 320zł oem, dysk jakiś tani do 200 nie trzeba dużo gdyż 80 gb wystarcza a i tak w połowie nie zapełniony. Jak polecacie jakiś to proszę podać rozpatrzę.
Nie wiem co do ramu tak napisali m.in na tym forum gdzie ten model maja. Choć ponoć w konfiguracji 3gb 2+1(gb) widzi więc pewnie ok 180zł ddr2 533mhz? Chyba że naprawdę widzi 667? Można to jakoś spr? No i kwestia czy wtedy 3gb + 7 + dysk wystarczy czy warto szukać jakiś procesor dwurdzeniowy?
Wychodzi wtedy ok 700 zł. Za nowe lapki trza dać ok 1,5k a podzespoły mają podobne np 1,5ghz z 2 core, grafa również jakieś intele itp. A tak zaoszczędzi się ok 800 zł
Nie wiem co do ramu tak napisali m.in na tym forum gdzie ten model maja. Choć ponoć w konfiguracji 3gb 2+1(gb) widzi więc pewnie ok 180zł ddr2 533mhz? Chyba że naprawdę widzi 667? Można to jakoś spr? No i kwestia czy wtedy 3gb + 7 + dysk wystarczy czy warto szukać jakiś procesor dwurdzeniowy?
Wychodzi wtedy ok 700 zł. Za nowe lapki trza dać ok 1,5k a podzespoły mają podobne np 1,5ghz z 2 core, grafa również jakieś intele itp. A tak zaoszczędzi się ok 800 zł

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dysk to napisz do janpasa, może ma jakiś tani na zbyciu.
-
A tak ze sklepu? Jakie dyski polecacie? WD, Hitachi, Seagate? w sensie które są *****? Wiem że ssd, ale to by sporo kosztowało xD.
Znacie jakiś program, który powie jakie częstotliwości ram czyta? Czy na pewno czyta 667mhz? Bo nie wiem jaka płyta siedzi w laptopie w sensie główna. A jeśli to prawda że czyta spokojnie 4gb i 667 można się dowiedzieć skąd takie info? Bo na przykład ja trafiłem na jakiegoś pl manuala w pdf od niego i paru z tejże serii i pisze tam max 2gb i że 533mhz dla tego modelu?
-- 11 lut 2014, 00:06 --
Przy okazji tak. Odnośnie dysku czy ja muszę szukać specjalnie dysk SATA czy mogę np nowsze SATA?
Znacie jakiś program, który powie jakie częstotliwości ram czyta? Czy na pewno czyta 667mhz? Bo nie wiem jaka płyta siedzi w laptopie w sensie główna. A jeśli to prawda że czyta spokojnie 4gb i 667 można się dowiedzieć skąd takie info? Bo na przykład ja trafiłem na jakiegoś pl manuala w pdf od niego i paru z tejże serii i pisze tam max 2gb i że 533mhz dla tego modelu?
-- 11 lut 2014, 00:06 --
Przy okazji tak. Odnośnie dysku czy ja muszę szukać specjalnie dysk SATA czy mogę np nowsze SATA?
-
Jak ktoś słusznie wspomniał,; możliwości rozbudowy laptopa są bardzo ograniczone i nie masz gwarancji,że to co zrobisz będzie dobre w sensie wydajności w grach. O wiele bardziej opłacalnym byłoby moim zdaniem kupno stacjonarnego typowo do gier.
-
A czy ja napisałem , że na laptopie będzie grać? To notebook typowo biurowy. Internet czasami drukowanie dokumentów nic więcej.
Mam tylko na razie jak wcześniej mętlik z tym dyskami. Dokładnie interfejsy sata I, ii I itp. Ten w laptopie to właśnie sata 1 a w miarę przyjazne ceny są dla w większości sata III bądź sata II.
Mam tylko na razie jak wcześniej mętlik z tym dyskami. Dokładnie interfejsy sata I, ii I itp. Ten w laptopie to właśnie sata 1 a w miarę przyjazne ceny są dla w większości sata III bądź sata II.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
SATA II powinna chodzić i na SATA I, tutaj jest wsteczna kompatybilność.
-
- Reklama