Dysk - Słaby odczyt/zapis
-
Jak ja dawno nie pisałem tu.
Otóż ostatnio zauważyłem w sumie od czasu gdy używałem linuksa ubuntu zaobserwowałem że między dyskiem linuksa a dyskiem w sensie partycji windows kopiowanie było wolne. Na poziomie nie całych 30mb. W jednym dysku w sensie kilka partycji i miedzy nimi tak wolno kopiuje. Wg strony Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników pisze że powinno być max 125mb/s.

- LupeR
Na to nie patrz, to tylko suchy test. Po za tym kopiujesz dane między partycjami które mają inny system plików, w tym przypadku Ubuntu(ext4) i Windows(NTFS). Dlatego tak wolno kopiuje bo obsługa systemu plików NTFS w Ubuntu to tylko konieczny ale dodatek.
Ja z Ubuntu->Windows mam prędkość ok.50 MB/s a z Windows->Ubuntu ok.35 MB/s. Albo odwrotnie, już nie pamiętam, nie chce mi się teraz sprawdzać
Ja z Ubuntu->Windows mam prędkość ok.50 MB/s a z Windows->Ubuntu ok.35 MB/s. Albo odwrotnie, już nie pamiętam, nie chce mi się teraz sprawdzać

Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
No dobra, ale ja teraz mówię o obecnym Win 7. Ubuntu się pozbyłem jak mi padł 7 i sformatowałem. Kopiując plik 2gb z partycji jednej do drugiej na tym jednym dysku. Obydwie w formacie ntfs. Idzie max 30mb to normalne?
- LupeR
Zrób test w programie HD Tune(Benchmark), pokaż też SMART(Health), oraz zakładkę info, widać tam tryb pracy dysku.
-
Kiedyś zmieniałem kable sata gdy miałem problem z dziwnym dźwiękiem z dysku. Jednak musiałem oddać a nie patrzyłem na smart czy na tym pożyczonym kablu też to się dzieje. Spr każdy port sata na płycie głównej i to samo na każdym. Poza tym dziwnie jedynie jest to że taki crystal disk info ma zerowe wartości przy 0D/C3. Przy hdd tune te wartości przybywają że po godzinie dwóch mają długość kluczów do gier.
Tam widać że jest prawie 80 max mb. W rzeczywistości jak biorę plik o ileś gb i chce przerzucić to przez chwile idzie 50mb i pasek leci w miarę szybko ale ciągle zwalnia tak że prędkość utrzymuję się na ok 30 mb. A powinno iść co najmniej ok 70-100mb bo czasami widze te 100mb ale to chwile sekundy że spada do tych 30mb.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Tam widać że jest prawie 80 max mb. W rzeczywistości jak biorę plik o ileś gb i chce przerzucić to przez chwile idzie 50mb i pasek leci w miarę szybko ale ciągle zwalnia tak że prędkość utrzymuję się na ok 30 mb. A powinno iść co najmniej ok 70-100mb bo czasami widze te 100mb ale to chwile sekundy że spada do tych 30mb.
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
- LupeR
heros1303 pisze:Tam widać że jest prawie 80 max mb. W rzeczywistości jak biorę plik o ileś gb i chce przerzucić to przez chwile idzie 50mb i pasek leci w miarę szybko ale ciągle zwalnia tak że prędkość utrzymuję się na ok 30 mb.
To normalne że zwalnia(co widać na teście-niebieska linia). Wydaję mi się że prędkość jest prawidłowa. Napisz PW do janpasa, on zna się na dyskach

Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, 23:51 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Z tego co widzę nie było go wczoraj ani dziś. Poczekam w razie co. Może dziś będzie.
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
- janpas
- Kontaktowanie:
Witam
widzisz teoria mija się z praktyką testy nigdy nie odzwierciedlają prawdy
sprawdź sam w hd tune szybkość będzie ok 100mb a rzeczywista 30mb niestety
LupeR on w pierwszy poście odpisał na wszystko w sumie
dysk zdrowy test jak najbardziej poprawny
a jak zdaje ci się że wolny to wyzeruj go po prostu
i na nowo postaw system