Dysk wydaje czasami dziwne dzwięki
-
Witam. Otóż ostatnio odnotowuje dziwne dźwięki wydawane przez dysk. Na przykład wczoraj naliczyłem z trzy razy może cztery. Jest to taki dźwięk na pół sekundy tak znienacka. Nie wiem ale obawiam się że to coś od tych talerzy w dysku zawadza czasami czy coś. Wątpię by taki dźwięk wydawała grafa czy procesor.Jakieś pomysły?
- seba86mu
Pokaż odczyt SMART z programu => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników => zakładka Health
-
- rokko
- Kontaktowanie:
Soft Read Error Rate i ECC wysokie, wymień kabelek transmisyjny i zobacz co będzie, jeśli problem nie ustąpi może to być wina elektroniki lub kontrolera.
Poradniki informatyczne »» Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
Na stronie znajdziesz porady komputerowe a także informacje dotyczące technik promowania serwisów WWW, ciekawe narzędzia dla marketingowców. Zapraszam!
Promocja sklepów, Optymalizacja stron, Pozycjonowanie w Google »» kontakt<małpa>techformator.pl
W sprawach IT nie pomagam na PW
-
Czyli jeśli bym wymienił i problem nie ustąpił. Winą nie jest dysk a kontroler Sata na płycie głównej czy tak?
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Prosta diagnostyka, bo Jeśli nie kabel to elektronika, a są dwie: na dysku i na płycie głównej. Dysk łatwo wtedy sprawdzić, podpinając do innego komputera np u kolegi, kogoś z rodziny. Jeśli nadal tak będzie to sam dysk, ewentualnie jego mechanika (parametr 01). Ale ja bym najpierw sprawdził czy jest dokręcony i czy napięcia na zasilaczu dla niego nie skaczą.
-
No więc dziś będzie drugi dzień testu na pożyczonym kablu sata. Na razie od wczorajszego dnia nie słyszałem tego dźwięku. Nie wiem czy to za proste żeby kabel miał aż tak dużo do tego. No ale. Jeszcze po testuję z dwa dni i się zdiagnozuje czy to była wina tego kabla. Bo chciałem się upewnić, że nie muszę w bliższym czasie szukać nowego dysku 

- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Tylko potem nie kupuj najtańszego po 2.5 zł sztuka.
-
E.. to miało być co do kabla czy żart na temat dysku za 2.5zł z targu/allegro? xD W sumie jak bym miał kupować nowego to nie znów 320gb tylko minimum 750GB najlepiej 1TB
- janpas
- Kontaktowanie:
heros1303 pisze:E.. to miało być co do kabla czy żart na temat dysku za 2.5zł z targu/allegro? xD
cosikowi chodziło o kabelek SATA
Grunt to spokój
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
pomyśl dwa razy zanim zrobisz coś raz
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników Szczęśliwego Nowego Roku
-
- Reklama