To mój pierwszy post, więc witam serdecznie całe forum hotfix.pl
Otóż mam problem z moim sprzętem:
Płyta główna: Asus M3N-H/HDMI
Procesor: Phenom 9550 x4 2.2Ghz
Pamięć: Aeneon 1GB DDR2 1066Mhz CL5 x4 = 4GB
Karta graficzna: Sapphire Radeon HD7790 1GB OC (wcześniej Geforce 9600GT 512Mb)
Zasilacz: Xilence 600W
System: Windows 8 Pro 64bit
Ponieważ mój zasłużony Geforce nie radził sobie już zbyt dobrze z wysokimi ustawieniami graficznymi w najnowszych tytułach i nie obsługiwał DX11, postanowiłem go upgradować, więc zakupiłem nówkę HD7790 i pojawił się problem.
Wkładam kartę, podpinam zasilanie PCI-E z zasilacza i odpalam kompa, wszystko w porządku lecz system widzi kartę jako "Nieznany sterownik graficzny", więc ściągam najnowsze sterowniki ze strony AMD (13.11 Beta) i karta została wykryta, testuje ją na różnych już wcześniej zainstalowanych grach, wszystko jest okay.
Restartuje kompa (przyzwyczajenie ze starych sterów, które wymagały restartu) i komp nie startuje, wszystko idzie jak powinno tylko nie ma specyficznego "pipp" z płyty głównej i monitor zero reakcji, więc restartuje jeszcze raz nadal nic, robię reset biosu i komp odpala.
Ładuje się system, dochodzi do logowania i pojawiają się zamiast wskaźnika "krzaczki", ekran zamiera i automatyczny restart, komp startuje jeszcze raz i sygnalizuje uszkodzeniem systemu podpowiadając powrót od ostatniego miejsca przywracania.
Przywracam system i komputer uruchamia się normalnie tylko, że bez sterowników AMD, instaluje je na nowo = to samo, instaluje wersję nie beta tylko whql. Wszystko w porządku lecz komp uruchamia się raz za pierwszym razem, raz za 3, 4 razem.
Pokręciłem procesor do 2,4Ghz i ustawiłem taktowanie pamięci na 1066Mhz na sztywno, komp uruchamia się około 4 razy pod rząd bez problemu z wzrostem wydajności widocznym gołym okiem.
Nic nie grzebałem i dzisiaj to samo, raz się uruchamia, raz nie, po 3 próbie uruchomienia znowu prosi o przywrócenie systemu przed instalacje sterowników AMD.
W czym może być problem?
Geforce 9600gt wymieniony na Radeon HD7790 = komputer świruj
-
- seba86mu
Geforce 9600gt wymieniony na Radeon HD7790 = komputer świruj
Detro pisze:więc ściągam najnowsze sterowniki ze strony AMD (13.11 Beta)
Nie instaluj sterowników beta.
Tutaj masz stabilne sterowniki => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Przed odłączeniem starej karty graficznej i podłączeniem nowej odinstalowałeś sterowniki po starej karcie ?
=> http://www.hotfix.pl/zmiana-karty-grafi ... e--a74.htm
Jeżeli tego nie zrobiłeś odinstaluj sterowniki pozostałe po starej karcie poprzez Panel sterowania.
To samo zrób z obecnymi sterownikami.
Uruchom tryb awaryjny systemu i odpal program Driver Sweeper:
Kod: Zaznacz cały
http://www.guru3d.com/files_get/guru3d_driver_sweeper_(no_installer),7.html
W programie wykonaj czyszczenie po sterownikach obydwu kart (starej i nowej) - ATI Display oraz NVIDIA Display.
Po ponownym uruchomieniu systemu w trybie normalnym zainstaluj sterownik z powyższego linku.
-
- Reklama