GeForce 9800GTX Evga artefakty w biosie i windowsie

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Damian

Użytkownik

Post19 mar 2011, 10:25

Witam
Od jakiegoś czasu (ok. 2 tygodnie już) mam problem prawdopodobnie z kartą graficzną.

Od początku:
Podczas gry w COD: BO na ekranie pojawiły się artefakty i system kompletnie się zawiesił nie reagując na żadne polecenia.
Wcześniej przez chwile zauważyłem informację, że sterownik ekranu przestał działać.
W trybie awaryjnym udało mi się zainstalować ponownie sterowniki.
Problem powrócił...

Zainstalowałem evga Precision, obniżyłem taktowanie rdzenia, pamięci, shader. Również pomogło tylko na kilka dni. Sprawdzałem również tym programem temp. Dokładne dane na końcu.

Po kompletnym zawieszeniu systemu i restarcie już w biosie pojawiają sie artefakty a po ekranie z paskiem ładowania systemu jest tylko czarny ekran po czym karta rozkręca wiatrak na 100% i nic dalej się nie dzieje.
Po Odinstalowaniu sterowników i restarcie systemu karta zostaje rozpoznana jako "standardowa karta VGA" i mniej więcej wszystko działa.

Niestety o odpaleniu filmu czy gry nie ma mowy a instalacja sterowników kończy się tym samym.

Tak, wykonałem format systemu.
Próbowałem instalować sterowniki przez windows update, menadżer urządzeń, najnowsze ze strony producenta, najstarsze. Nic z tego.

Temp. W spoczynku 60 stopni, przy zwiększeniu chłodzenia karty z 35% do 60% spada do 40 stopni. Podczas gry ok 70-75 .

System: Windows vista home premium x64
Zasilacz: Chieftec CFT650-14C (650W)
mobo: Asus P5K-E/Wi-Fi - AP
CPU: E8400 3.00 Ghz
RAM: OCZ Reaper 2x2GB 800Mhz
GPU GeForce 9800GTX Evga 5112MB
Sprzęt nie był nigdy podkręcany.
Kartę wyciągałem i czyściłem więc przegrzewanie raczej można odrzucić.

Karta nadaje się raczej już tylko do serwisu chyba, że macie jakieś jeszcze pomysły.
I tu pytanie: Ile sobie mogą życzyć za naprawę ? Karta po gwarancji, do sklepu oddać nie mogę bo zgłosił dawno upadłość (Znak.pl)

Kod: Zaznacz cały

http://img215.imageshack.us/g/zdjcie0434.jpg/

Kod: Zaznacz cały

http://img703.imageshack.us/g/zdjcie0419n.jpg/
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 15:48 przez cosik_ktosik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tytułu

Awatar użytkownika
kliszka

Użytkownik
Kontaktowanie:

GPU : do odratowania ?

Post19 mar 2011, 11:24

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
DwD99

Stały bywalec

GPU : do odratowania ?

Post19 mar 2011, 13:11

Damian: Co to za karta? Grzeje się cholerna podczas grania 70-75C!?
Ja na moim gigabyte Geforce 8400 GS podkręcona mam 60C-65C a w spoczynku 40C ....
edit:
Próbuj z piekarnikiem!!

Awatar użytkownika
cosik_ktosik

Administrator
Kontaktowanie:

Post19 mar 2011, 15:49

Witam

Ja bym jeszcze zaproponował sprawdzenie tej karty u kogoś innego.
Hotfix
Pozdrawiam, cosik_ktosik :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”