Witam,
Zakupiłem kilka dni temu nowy komputer i już mam z nim kłopoty, mianowicie chodzi o niepotrzebnie dużą ilość obrotów wiatraka od karty. Podczas normalnej pracy na komputerze wszystko chodzi ładnie i cichutko, natomiast podczas grania (Wiedźmin) wentylator niepotrzebnie wykonuje strasznie dużo obrotów, co powoduję, iż komputer chodzi głośno. Podczas normalnej pracy karta ma tylko 34 stopnie, podczas grania na najwyższych detalach w wymagające gry dochodzi średnio do 55 stopni, nigdy nie przekracza 60. Jak można najbezpieczniej zmniejszyć obroty? Dodam jeszcze, że podczas normalnej pracy CPU fan speed wynosi 2300 rpm a przy graniu około 4500.
Dodam jeszcze, że używałem programu MSI Afterburner, zmieniłem CPU Fan Speed na najmniejszą możliwą opcję, czyli 25% i nadal obroty w granicach 4500
GeForce GTX560 - Niepotrzebne obroty wentylatora
-
- cosik_ktosik
- Kontaktowanie:
Dodam jeszcze, że podczas normalnej pracy CPU fan speed wynosi 2300 rpm a przy graniu około 4500.
CPU czy GPU? Bo jak CPU to może nie karta hałasuje tyle co CPU. 4.5K to bardzo dużo.
A co do karty to jedziesz na sterach Microsoftu czy nVidii czy samego producenta karty i czy sprawdzałeś inne?
-
Najnowsze sterowniki bodajże 295 ze strony producenta, czyli Nvidia. Nie sprawdzałem żadnych oprócz 275 a później zaktualizowałem do 295, czy inne sterowniki mogą coś dać?
Hm no właśnie nie wiem w końcu, czy to wentylator od karty czy od procesora, normalnie podczas surfowania w sieci jest 2200 rpm a podczas gry czasem nawet do 5000 dochodzi, w SpeedFan ta prędkość jest oznaczona jako Fan1, natomiast po zagraniu w jakąś grę, automatycznie restartowałem i właśnie w CPU Speed fan było 4000 rpm. Jak wyłączam grę obroty automatycznie maleją o kilkaset.
Co to może dokładnie oznaczać? Że wentylator od karty dobrze funkcjonuje, tylko od procesora podczas gry jakoś dziwnie przyśpiesza?
Hm no właśnie nie wiem w końcu, czy to wentylator od karty czy od procesora, normalnie podczas surfowania w sieci jest 2200 rpm a podczas gry czasem nawet do 5000 dochodzi, w SpeedFan ta prędkość jest oznaczona jako Fan1, natomiast po zagraniu w jakąś grę, automatycznie restartowałem i właśnie w CPU Speed fan było 4000 rpm. Jak wyłączam grę obroty automatycznie maleją o kilkaset.
Co to może dokładnie oznaczać? Że wentylator od karty dobrze funkcjonuje, tylko od procesora podczas gry jakoś dziwnie przyśpiesza?
- voluu
- Kontaktowanie:
Ustal na sztywno prędkość wiatraków programem SpeedFan oraz RivaTuner.
Zacznij od Rivy, i zmiejsz prędkość wiatraków k. graficznej do minimum i włącz grę. Jeśli będzie cicho - mamy winowajcę.
Ale z drugiej strony ciekawi te 4,5K RPM na procesorze.. Jakie to chłodzenie? Mógłbyś wrzucić zrzut programu podczas wyświetlania takich wartości?
Zacznij od Rivy, i zmiejsz prędkość wiatraków k. graficznej do minimum i włącz grę. Jeśli będzie cicho - mamy winowajcę.
Ale z drugiej strony ciekawi te 4,5K RPM na procesorze.. Jakie to chłodzenie? Mógłbyś wrzucić zrzut programu podczas wyświetlania takich wartości?

Sounds Better
Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+
-
Nie wiem jak ustawić w SpeedFanie, natomiast Riva nie działa pod Windows 7. Mógłbym prosić o wytłumaczenie, jak zrobić to w SpeedFanie?
Aktualnie jestem w pracy, więc niestety nie mogę wykonać zrzutu, ale sądzę, że sprzętowo wszystko jest okej, jest to komputer składany w serwisie komputronik, zresztą chłodzi doskonale (32 stopnie GPU podczas surfowania, maks 60 podczas gry).
Tu chodzi tylko o ten głupi wentylator, błagam pomóżcie
Aktualnie jestem w pracy, więc niestety nie mogę wykonać zrzutu, ale sądzę, że sprzętowo wszystko jest okej, jest to komputer składany w serwisie komputronik, zresztą chłodzi doskonale (32 stopnie GPU podczas surfowania, maks 60 podczas gry).
Tu chodzi tylko o ten głupi wentylator, błagam pomóżcie

- TitoBandito
A jakiego producenta masz kartę grafiki? Bo jeżeli wiesz, to wejdź na jego stronę i zassaj programik do swojej karty i po problemie. MSI ma swój, Asus też, Gainward, EVGA i całe stado innych producentów.
U mnie wygląda to tak :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
U mnie wygląda to tak :
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
-
Komputer kupiłem w jednym z salonów komputronik (składany na zamówienie). Dostałem dwie płytki, osobno od grafiki i osobno od płyty głównej. Instalacja od płyty głównej to było x-press install natomiast co ciekawe od grafiki nie pisało Nvidia, tylko coś innego, ale były to oczywiście sterowniki do Nvidia tylko, w wersji 275, nie najnowszej.
A czy Nvidia ma swój jakiś zaawansowany panel konfiguracyjny, który umożliwi sterowanie wiatrakami ? a może po prostu na skutek grania wentylator od procesora wariuje?
A czy Nvidia ma swój jakiś zaawansowany panel konfiguracyjny, który umożliwi sterowanie wiatrakami ? a może po prostu na skutek grania wentylator od procesora wariuje?
- TitoBandito
Kezar pisze:Komputer kupiłem w jednym z salonów komputronik (składany na zamówienie). Dostałem dwie płytki, osobno od grafiki i osobno od płyty głównej. Instalacja od płyty głównej to było x-press install natomiast co ciekawe od grafiki nie pisało Nvidia, tylko coś innego, ale były to oczywiście sterowniki do Nvidia tylko, w wersji 275, nie najnowszej.<br sab="530"><br sab="531">A czy Nvidia ma swój jakiś zaawansowany panel konfiguracyjny, który umożliwi sterowanie wiatrakami ? a może po prostu na skutek grania wentylator od procesora wariuje?
Nie. Nvidia w swoim panelu sterowania nie ma opcji sterowania wentylatorem. Ta opcja jest dostępna w sterownikach Catalyst od AMD dla Radeonów.
Na dokumencie zakupu i na gwarancji powinna być nazwa producenta karty.
- voluu
- Kontaktowanie:

Sounds Better
-
GIGABYTE 880GM-USB3 tak mam napisane na pudełku. Program do tego to oczywiście EasyTune, gdzie mogę zmieniać wentylatorki ? Widzę opcję HW Monitor, pobawiłem się tam troszkę z opcjami, ale jeszcze pogorszyłem sprawę.
Jak to wszystko mądrze ustawić? Aktualnie mam 2300 rpm a chcę około 1500, temperatury są niskie, nie przekraczają 40 stopni.
Jak to wszystko mądrze ustawić? Aktualnie mam 2300 rpm a chcę około 1500, temperatury są niskie, nie przekraczają 40 stopni.
- voluu
- Kontaktowanie:
To jeśli nie grasz to ustaw na sztywno (opcja Fix w RivaTuner).
Przed włączeniem gry zmień na Auto.
Przed włączeniem gry zmień na Auto.

Sounds Better
- TitoBandito
Kezar pisze:GIGABYTE 880GM-USB3 tak mam napisane na pudełku. Program do tego to oczywiście EasyTune, gdzie mogę zmieniać wentylatorki ? Widzę opcję HW Monitor, pobawiłem się tam troszkę z opcjami, ale jeszcze pogorszyłem sprawę.<br sab="737"><br sab="738">Jak to wszystko mądrze ustawić? Aktualnie mam 2300 rpm a chcę około 1500, temperatury są niskie, nie przekraczają 40 stopni.
To co podajesz, to nazwa płyty głównej. Otwórz obudowę komputera (jeżeli nie masz na nim plomb), wyjmij kartę grafiki i na chłodzeniu karty będziesz miał nazwę producenta.
-
Jaki masz procesor i jakie chłodzenie na nim jest ja mam phenom II 955 x4 i na boxowym chłodzeniu miał 4500rpm zmieniłem na mugena 2 i już mam ciszę. Do Gigabyte'a masz płyty poszukaj czy nie ma tam programu Easy Tune jak masz to zainstaluj go, tam w zakładce smart masz opcje do sterowania obrotami do procesora domyślnie jest ustawione na AUTO na opcji disabled wentylator rozpędza się na max obroty a na "advanced" możesz sam ustawić od jakich temperatur wentylator będzie się rozpędzał.
Grafika(PALIT GTX460) też ma max 3500rpm tylko na grach nie rozpędza się szybciej jak 60% jeśli u ciebie to grafa hałasuje spróbuj programem "Vtune" na stronie palita gdzieś jest tylko nie wiem czy u ciebie będzie działał ale spróbuj(lub zobacz czy w Easy Tune możesz wejść w zakładkę "graphics" jak masz to może tam coś poszukaj) .
UWAGA!!! jeśli ustawisz na sztywno jakieś obroty licz się z tym że karta sama nie zwiększy swoich obrotów nawet jak będzie gorąca, jeśli ci się przegrzeje komp ci się powinien na jakiś czas wyłączyć, ale po uruchomieniu podnieś obroty. Pamiętaj że karta sama reguluje prędkość obrotową wentylatorów gdy ma za gorąco, procesor także. Z tyłu powinien siedzieć wentylator wyciągający ciepłe powietrze z kompa jeśli go nie masz to załóż jeśli się da bo jak w obudowie jest jak w piecu to też może być przyczyną szalejących wentylatorów.
Co do programu zmieniającego obroty na karcie to musisz wiedzieć jakiej firmy masz grafikę.
Niestety nie da się sprawdzić jakiej firmy masz kartę bez wyciągania jej lub sprawdzenia dokumentów które dostałeś przy zakupie takie info powinno być na fakturze czy co tam ci dali, bo jak już ktoś napisał może to być " ASUS, GIGABYTE, PALIT, MSI, EVGA, GAINWARD" i do każdej jest inny program
Grafika(PALIT GTX460) też ma max 3500rpm tylko na grach nie rozpędza się szybciej jak 60% jeśli u ciebie to grafa hałasuje spróbuj programem "Vtune" na stronie palita gdzieś jest tylko nie wiem czy u ciebie będzie działał ale spróbuj(lub zobacz czy w Easy Tune możesz wejść w zakładkę "graphics" jak masz to może tam coś poszukaj) .
UWAGA!!! jeśli ustawisz na sztywno jakieś obroty licz się z tym że karta sama nie zwiększy swoich obrotów nawet jak będzie gorąca, jeśli ci się przegrzeje komp ci się powinien na jakiś czas wyłączyć, ale po uruchomieniu podnieś obroty. Pamiętaj że karta sama reguluje prędkość obrotową wentylatorów gdy ma za gorąco, procesor także. Z tyłu powinien siedzieć wentylator wyciągający ciepłe powietrze z kompa jeśli go nie masz to załóż jeśli się da bo jak w obudowie jest jak w piecu to też może być przyczyną szalejących wentylatorów.
Co do programu zmieniającego obroty na karcie to musisz wiedzieć jakiej firmy masz grafikę.
Niestety nie da się sprawdzić jakiej firmy masz kartę bez wyciągania jej lub sprawdzenia dokumentów które dostałeś przy zakupie takie info powinno być na fakturze czy co tam ci dali, bo jak już ktoś napisał może to być " ASUS, GIGABYTE, PALIT, MSI, EVGA, GAINWARD" i do każdej jest inny program
-
- Reklama