Witam.
Otóż posiadam procesor o nazwie AMD Athlon II X3 455. Posiada on trzy rdzenie po 3.30ghz. Wiem że jest możliwość odblokowania czwartego rdzenia w tym procesorze tylko nie wiem jak to uczynić i czy podczas tych prac nic się nie uszkodzi i wszystko będzie jak należy.
Mój sprzęt to:
Płyta- Asrock N68-VGS3
Procesor- AMD Athlon II X3 455
ram-4gb
Grafika- Geeforce gtx 260
Zasilacz- Fortron 550w niestety nie pamiętam modelu.
Jeszcze takie jedno pytanie na koniec kiedyś gdzieś słyszałem że jeśli odblokuje czwarty rdzeń to mój procesor zmieni nazwę jeśli to prawda to pytam się jeszcze jąką będe miał wtedy nazwę mojego procka, i czy nie będzie on zabierał więcej energii po odblokowaniu czwartego rdzenia.
jak odblokować czwarty rdzeń
-
Wtedy nazwa zmienia się chyba na Phenom II X4 B55. Pobór mocy chyba się nie zmienia.
- LupeR
Tak procesor zmieni nazwę,tak jak heros1303 napisał,ale pobór mocy się zwiększy(dochodzi jeden rdzeń).
Jeśli twoja płyta posiada opcję UCC(Unlock CPU Core),to trzeba ją w biosie włączyć,albo ustawić na auto.
Tą opcję powinieneś znaleźć w zakładce OC Tweaker.
Jeśli twoja płyta posiada opcję UCC(Unlock CPU Core),to trzeba ją w biosie włączyć,albo ustawić na auto.
Tą opcję powinieneś znaleźć w zakładce OC Tweaker.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
- seba86mu
Przejdź do BIOS-u do sekcji OC Tweaker.
W pozycji AsRock UCC zmień na Enabled.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień: Exit => Save Changes and Exit
Uruchom system i wykonaj test stabilności procesora narzędziem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Testuj przez około 30 minut.
Jeżeli podczas testu wywali jakiś komunikat błędu połączony z dźwiękiem poinformuj o tym.
Jeżeli temperatura procesora zacznie przekraczać 80'C wyłącz test.
W pozycji AsRock UCC zmień na Enabled.
Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień: Exit => Save Changes and Exit
Uruchom system i wykonaj test stabilności procesora narzędziem => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Uruchom test zielonym przyciskiem On i obserwuj temperaturę procesora w prawym oknie.
Testuj przez około 30 minut.
Jeżeli podczas testu wywali jakiś komunikat błędu połączony z dźwiękiem poinformuj o tym.
Jeżeli temperatura procesora zacznie przekraczać 80'C wyłącz test.
-
A ja chciałbym spytać, nie zakładając kolejnego tematu.
Słyszałem że da się odblokować pamieć L3 w procesorze AMD Athlon x4 640 3.0 GHz
Mam płyte MSI 870-C45, na której teoretycznie da się odblokować rdzenie i pamięć l3, ale nie mam pojęcia jak. W BIOSie ustawiłem w opcji unlock cpu core na enable, ale tylko 4 rdzenie się pokazują.. Pomożecie ?
Słyszałem że da się odblokować pamieć L3 w procesorze AMD Athlon x4 640 3.0 GHz
Mam płyte MSI 870-C45, na której teoretycznie da się odblokować rdzenie i pamięć l3, ale nie mam pojęcia jak. W BIOSie ustawiłem w opcji unlock cpu core na enable, ale tylko 4 rdzenie się pokazują.. Pomożecie ?

- LupeR
Jacup
Nie każdy x4 da się odblokować,skoro nie poszło to pewnie się nie da,można ewentualnie zaktualizować bios płyty głównej i jeszcze raz spróbować.Jeszcze inna sprawa,nawet jak by Ci się udało,to taki zabieg może spowodować niestabilną pracę i trzeba jeszcze obniżać taktowanie.Nie mówiąc o dobrym chłodzeniu na ten procesor,bo na boxowym to by się pewnie grzał.
Nie każdy x4 da się odblokować,skoro nie poszło to pewnie się nie da,można ewentualnie zaktualizować bios płyty głównej i jeszcze raz spróbować.Jeszcze inna sprawa,nawet jak by Ci się udało,to taki zabieg może spowodować niestabilną pracę i trzeba jeszcze obniżać taktowanie.Nie mówiąc o dobrym chłodzeniu na ten procesor,bo na boxowym to by się pewnie grzał.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK
-
Jeszcze jedno pytanie jęsli już okaże się że wezme się za odblokowywanie tego 4 rdzenia to czy podczas tych prac może cos nie wypalić i coś sie zepsuje albo coś w tym stylu?
I czy nie musze np zgrywac sobie teraz wszystkich ważnych plików z dysku na pendrive albo coś żeby tego nie utracić.
-- 15 mar 2013, 22:24 --
Dziękuje za pomoc.
Operacja przebiegła powodzeniem wszystko chodzi nic się nie zepsuło. Wszystko chodzi jak należy przed odblokowaniem temp w stress osiągnęłem około 52 stopnie. Po ukończeniu wszystkich prac tak jak kazał Sebo86mu sciagnełem sobie ten program co kazaliście i obserwowałem temperatury w programie HwMonitor i osiągnęłem maksymalnie 60 stopni więc temperatura nie podniosła się tak bardzo więc narazie jest wszystko ok. Jeśli zauważe że coś się dzieje będe pisał. Program do obciążania uruchomiony był ruwniutko 30min.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrowienia.
I czy nie musze np zgrywac sobie teraz wszystkich ważnych plików z dysku na pendrive albo coś żeby tego nie utracić.
-- 15 mar 2013, 22:24 --
Dziękuje za pomoc.
Operacja przebiegła powodzeniem wszystko chodzi nic się nie zepsuło. Wszystko chodzi jak należy przed odblokowaniem temp w stress osiągnęłem około 52 stopnie. Po ukończeniu wszystkich prac tak jak kazał Sebo86mu sciagnełem sobie ten program co kazaliście i obserwowałem temperatury w programie HwMonitor i osiągnęłem maksymalnie 60 stopni więc temperatura nie podniosła się tak bardzo więc narazie jest wszystko ok. Jeśli zauważe że coś się dzieje będe pisał. Program do obciążania uruchomiony był ruwniutko 30min.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrowienia.
- seba86mu
Czyli wygląda na to, że wszystko jest w porządku.
-
Jak najbardziej tak
-
- Reklama