Jaką kartę dźwiękową kupić?

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 lut 2012, 14:21

Porównujesz dźwięk słuchawek zamkniętych dokanałowych do kolumn głośnikowych?
Fajnie, fajnie...

Będzie ciężko uzyskać taki efekt jaki stawiasz teraz. Nie ta półka sprzętu, nie ten budżet, i mała moja wiedza na temat kolumn i sprzętu Hi-Fi. W ciemno mogę polecać zestawy Denona, Syanko (dobrze napisałem), Yamaha.

Jeśli będzie budżet powyżej 2000zł na takie zabawki to warto rozejrzeć się za monitorami studyjnymi Yamaha, Tannoy itp.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

Awatar użytkownika
TitoBandito

Użytkownik

Post29 lut 2012, 16:41

voluu

Żeby kupować sprzęt audio to trzeba najpierw usłyszeć jak gra i jak się będzie podobało to wtedy można kupować. Jakiś czas temu kupowałem zestaw mikro. Wszyscy polecali zestawy Yamaha Pianocraft (Do 2000zł). Pojechałem do sklepu, posłuchałem muzyki z głośników i ze swoich słuchawek (jak mam wydać 2000zł to chcę wiedzieć jak to gra w realu). I byłem w szoku. Tak sztucznego dźwięku wydobywającego się z głośników nigdy wcześniej nie słyszałem! :o :o :o Żadne ustawienia EQ nic nie dawały. Szok!!! :sciana: W innym sklepie zobaczyłem czarnego Denona D-M38 - kazałem go włączyć i też szok! :clap: Wspaniały dźwięk, brak takich dupereli jak DVD i DAB/+, piękny ascetyczny wygląd, i niska cena (1500zł). Z minusów dźwięk punktowy. Co z tego wynika. Ano to, że gdybym opierał się tylko na opiniach innych, a sam by zestawów nie usłyszał przed kupnem to straciłbym pieniądze.
Więc zanim kolega EsAmo kupi niech sam posłucha i stwierdzi czy mu taki sprzęt odpowiada. 8-)

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post29 lut 2012, 17:40

Zrobię małe OT-y.
he... he... całe szczęście że już nie jestem audiofilem ze względu na to że obecnie słabo słyszę
i wystarcza mi jak coś buczy.
Podłączyłem komputer z monitorem TV za pomocą kabelka Jack-Jack i "grajet".
Cena 14 zł. dodatkowo mam zapasowe głośniki aż za 10 zł. :D
2000 - 1500 zł. :shock:
Warto inwestować tyle kasy do tego komputera :?:
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
EsAmo

Użytkownik

Post29 lut 2012, 17:57

A do innego byłoby bardziej warto :)?

Hehe, w tym momencie nie będę szalał z takimi wydatkami, ale wyciągnąłem z tematu kilka użytecznych wniosków, z których niewątpliwie skorzystam.

Dziękuję wszystkim :].

Awatar użytkownika
XMan

Globalny Moderator

Post29 lut 2012, 18:55

Musisz wszystko dokładnie przeanalizować.
Może lepiej sprzedać obecny komputer i trochę dołożyć, kupić z lepszą kartą dźwiękową
niż wkładać od razu 2000 - 1500 zł.
A może inna karta ?
Nie mam tyle kasy co Ty ale najpierw bym się dokładnie zastanowił i sprawdził co lepsze.
Słucham głównie śpiewu i orkiestr, czyli dźwięku pierwotnie "prawdziwego", nie stworzonego cyfrowo.

Znam ten ból i faktycznie jest duża różnica oraz duże wymagania ale czy warto za tak duże pieniądze :?:
Oprócz tego nie jest pewne że będzie lepiej t/j. wyżej koledzy piszą...
Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje.
Obrazek
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
voluu

Ekspert
Kontaktowanie:

Post29 lut 2012, 19:34

Sklep w którym na pewno mają sprzęt z takiej półki i bez problemu podłączą, włączą, doradzą, i można rzeczowo podyskutować to Q21 w Pabianicach.
Obrazek
Sounds Better

Indoor: AKG K514 + Denon PMA-480R
Outdoor: SoundMagic PL10 + Sansa Clip+

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”