Jaki dysk na złącze SATA Problem przy wymianie dysku

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
elit39

Użytkownik

Post09 lut 2010, 17:05

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego forum dlatego proszę o zrozumienie jeśli mój temat znajduje się w złym dziale.

Chciałbym poradzić się was w sprawie wymiany mojego dysku na inny o większej pojemności taki do 500 GB koniecznie na SATA . Niestety moja płyta główna nie pozwala mi na podpięcie takiego rodzaju dysku(nie posiada złącza SATA), dlatego proszę was o jakieś rzetelne rady dotyczące kupna płyty i tegoż dysku pod mój sprzęt. Podsumowując problem polega na wymianie płyty głównej i dysku z zachowaniem pozostałych podzespołów bazowych ( procesor i pamięć dotychczasowy dysk ).

Oto moje konfiguracja sprzętowa Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
pamięć 2x512 kingstona zasilacz chiftec 430 W
PS
Myślałem o kupnie płyty GA-7N400 Pro 2 firmy Gigabyte oraz dysku SEAGATE ST3500418AS

Napiszcie czy mam pozostać przy starych ustawieniach i kupić dysk na ata o większej pojemności czy może dokonać zakupu wcześniej wymienionych podzespołów a może sami podpowiecie mi co mam robić

czekam na konkretne odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2010, 17:41 przez rokko, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono liczne błędy ortograficzne + błędy w tytule

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Jaki dysk na zlącze SATA Problrm przy wymianie dysku

Post09 lut 2010, 17:16

Specjalnie dla dysku twardego raczej nie ma sensu zmieniać większości komponentów komputera.
Możesz zastosować w swojej konfiguracji dysk SATA, ale musisz tez nabyć niedrogi adapter SATA -> IDE -> Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz też nabyć dysk twardy IDE ATA o dużej pojemności, ale takie są o wiele droższe od ich odpowiedników SATA.

elit39

Użytkownik

Post11 lut 2010, 17:27

ok ale czy " ta nakladka" na ATA nie zmniejsza rzeczywistego przeplywu danych jaki mial by miejsce w normalnym zlączu SATA

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post11 lut 2010, 18:48

Adapter ogranicza transmisję do standardu ATA133 czyli do maksymalnie 133MB/sekundę.
Interfejs SATA (1), to maksymalnie ok. 150MB/sekundę, zaś SATA II, to ok. 300MB/sekundę.

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”