Komputer PC do 1000 zł. bez karty graficznej

Wszystkie sprawy związane z samym sprzętem komputerowym
Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Post08 mar 2014, 14:02

Dobry! Jestem nowy na forum i kieruje do speców komputerowych pytanie albo prośbę o pomoc w złożeniu nowego komputera stacjonarnego do.. 800-1000zł.. Nie mam dużych funduszy na coś porządnego, wiem...
Chciałbym mieć komputer który z palcem w nosie ogarnie LoLa i przykładowo HOTS. Nie chce super ulta, ale żeby posłużył kilka lat ( z 6latek może albo i wiecej i dawał rade w grach).
Posiadam Karte Graficzna GT540 1GB która mi wystarczy i nie chce kupowac nowej. Jedyne co musze zakupić to:
-Kostki RAM DDR3 tylko
-Procesor
-Płyta główna
-Zasilacz

chciałbym żeby komputer nie łapał lagów itp.. Jeśli chodzi o Ramki to minimalną wartość 4GB by starczało na lepsze produkcje.

Mam nadzieje, ze spec komputerowy da rade i złoży dość tanio ale solidny komputer do gier :)
Z góry dziękuje.

Nie planuje z góry OC, wole mieć procek już dość mocny ( z 3Ghz ).
Ostatnio zmieniony 08 mar 2014, 15:40 przez seba86mu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korekta tytułu.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Nowy PC

Post08 mar 2014, 14:08

Dobry. Czyli jednostka do 1000 zł bez karty graficznej, a masz obudowę, napęd?

EDIT: HDD i napęd są na SATA?
Ostatnio zmieniony 08 mar 2014, 14:15 przez LupeR, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarna lista zasilaczy + lista polecanych --> KLIK

Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Nowy PC

Post08 mar 2014, 14:35

Napęd, obudowa, HDD i grafike posiadam :)

HDD Sata II

a Napęd Nie wiem.... Chyba też, ale nie wiem. Podaje nazwe co pisze w papierach. : DVD RW LG GSA H42L

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Nowy PC

Post08 mar 2014, 15:00

Procesor => Intel Core i3-4330 (3.50GHz) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI B85M-E33 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Patriot 2X2GB 1333MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Zasilacz => Aerocool VP-450 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Ten napęd co masz jak widzę jest na ATA/IDE, nie będzie pasował więc jeszcze napęd:
Napęd => Samsung SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem 989 zł

Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Nowy PC

Post08 mar 2014, 15:11

Wow! Wielkie dzięki. A Mam jeszcze Kostke RAM 1GB DDR II i będzie pasować?
+ Jaką pastę termoprzewodzącą zakupić i ewentualnie dla bezpieczeństwa większy radiator zamiast boxowego chłodzenia?

EDIT : A i czy dałoby rade złożyć 8GB ramu : 2 x 4 GB też jakoś taniej zamiast 2x2GB?

EDIT2: Nie przeczytałem przed pisaniem posta o płycie głównej, że są tylko 2 wejścia DDR3 ale ok.

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Nowy PC

Post08 mar 2014, 15:39

RadosnyRadzio123 pisze:Jeśli chodzi o Ramki to minimalną wartość 4GB by starczało na lepsze produkcje.

4GB w zupełności wystarczy na każdą obecną produkcję.

RadosnyRadzio123 pisze:EDIT : A i czy dałoby rade złożyć 8GB ramu : 2 x 4 GB też jakoś taniej zamiast 2x2GB?

Dałoby radę, ale kwota za zestaw będzie wyższa, a i nie wiem czy te 8GB będzie Ci obecnie potrzebne.

Crucial Ballistix 2x 4GB 1600MHz CL9 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Teraz możesz wziąć 4GB w jednej kości, a jeżeli w przyszłości będziesz chciał zwiększyć RAM dokupisz drugą taką samą kość:
Patriot 4GB 1333MHz CL9 BlueHS => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

RadosnyRadzio123 pisze:+ Jaką pastę termoprzewodzącą zakupić i ewentualnie dla bezpieczeństwa większy radiator zamiast boxowego chłodzenia?

Dla Twoich zastosowań wystarczy pasta załączona do coolera:
SilentiumPC Spartan Pro HE924 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Nowy PC

Post08 mar 2014, 15:45

Procesor => Intel Core i3-4130 (3.40GHz) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI H81M-P33 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) 1600MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Napęd => Samsung SH-224DB/BEBE => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem 1026 zł.

Nie wiem co się tak uparłeś na tą kartę graficzną GT540, to że zmienisz procesor i dołożysz RAM nie da ci dużego skoku wydajności ponieważ w grach podstawą jest grafika. Pokażę tobie teraz zestaw który przebija wszystkie powyżej w wydajności, może się skusisz ;)

Procesor => Intel Pentium G3420 (3.20GHz) => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Płyta => MSI H81M-P33 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
Grafika => Gigabyte Radeon HD7770 => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników
RAM => Patriot 2X2GB 1333MHz => Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Razem 1046 zł.

EDIT: seba86mu już mnie wyprzedził :) Ale niech już zostanie co napisałem bo nie chcę mi się już nic zmieniać.

Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Post12 mar 2014, 22:47

"Nie wiem co się tak uparłeś na tą kartę graficzną GT540, to że zmienisz procesor i dołożysz RAM nie da ci dużego skoku wydajności ponieważ w grach podstawą jest grafika. Pokażę tobie teraz zestaw który przebija wszystkie powyżej w wydajności, może się skusisz ;)"

Wydaje mi się, że ta karta co mam aktualnie mi wystarczy, 1GB i daje rade.
Bardziej pasowałoby mi kupno 4GB ramki niż 2x2GB zawsze będę mógł potem dokupić jakby co nastepne 4GB.

Co do coolera, jest tam dołączona pasta?
EDIT : Przepraszam nie doczytałem, co jest w zestawie z coolerem :)

-- 10 mar 2014, 23:13 --

Panowie mój budżet został zwiększony do 1100 - 1200 zł. Otrzymam pieniadze w kwietniu, może jakieś części dość dobre stanieją. :)

-- 12 mar 2014, 22:47 --

Witam! Przepraszam, że odświeżam temat, ale mam dalsze pytania co do składania mojego PCta :)

Wiec tak.. zachciało mi sie troche samemu pomyśleć na temat podzespołów komputerowych i :

Obudowa, stwierdziłem, że wezmę nową.. moja ma swoje lata i nawet gdybym robił w niej jakieś chłodzenie nie wiem czy by poszło.. + ten mi sie podoba :)
Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników

Chłodzenie CPU :
W zestawie pasta. :)

Zasilacz, sprawdzałem na liście dobrych firm zasilaczy i ta sie zgadza, 450W powinno starczyć?

Płyta główna, patrzałem na to jaka jest duża, nie chciałym płyty w której gdy chce coś robić przy ramach musze wyciągac karte graficzną :/

Ramka 4GB, powinna starczyć tak jak mówił Seba. :) Ewentualnie potem dokupie 8 GB i wystarczy.

No i najlepsze w tym, CPU :)
I3 3,50 Ghz. :)

Czy taki zestaw by ruszył? Wiem, że dostalem już od was złożony zestaw, ale chciałem troche się sam pobawić i wzorowałem sie na tym co wy napisaliście. Mam budżet do 1100 zł + koszt przesyłki co da nam.. ( nie wiem ile kosztuje przesyłka w Morele.net, ale i jeśli chodzi o przesyłkę to na nią bedzie mnie stać :D )

Jedyne pytanie do was, czy to ruszy?
A i co do napędu, napęd jest SATA, w Morelach są wszystkie sata.. wiec będzie pasować.. chyba, wole się upewnić u specjalistów - was :)

Pozdrawiam i miłego wieczoru.

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post12 mar 2014, 23:46

Nie ruszy, obudowa kiepska, chłodzenie nieco gorsze od zaproponowanego, za zasilacz niepotrzebnie dopłacisz w stosunku do Aerocoola na którym i tak zostanie jeszcze spory zapas mocy. Płyta nie pasuję do procesora.

Do kwietnia ceny a może i asortyment mogą się lekko pozmieniać więc daj znać w kwietniu jak będziesz gotowy oraz znał ostateczny budżet.

michalszukowski

Użytkownik

Post13 mar 2014, 15:57

Weź dobrą obudowę, bo na tym nie ma co oszczędzać. Fractal Design robi świetne. Polecam Dostępne tylko dla zarejestrowanych użytkowników to jest najlepiej wykonany produkt jaki miałem. Przedni i górny filtr to dobre rozwiązanie dla alergików bo mocno tłumią przepływ powietrza ;). U mnie po zastosowaniu 3x14cm Fractal prżód+dółwszystko chodzi cicho i wystarczająco wydajnie aby wnętrzności były chłodne :) Jest to porządna minimalistyczna buda bez żadnych fajerwerków Alienowo iXowych :) Wygodna regulacja obrotów wentyli ( choć szkoda że nie ustawili napięcia środkowego na 9V ), dużo miejsca na duże wentyle ( 2x14/12cm przód, 1x14/12cm dół, 1x14/12cm tył, 1x18/20cm +12cm lub 2x14/12cm +12cm góra ) :) jak by jeszcze była tańsza tak ze 100zł to byłby ideał, ale i tak obudowa ta jest warta swej ceny.

Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Post13 mar 2014, 20:00

"Płyta główna B75M R2.0 obsługuje najnowsze procesory Intela Core i3/i5/i7 oparte na gnieździe LGA 1155. "
Procek ma 1155 wejscie, wiec dlaczego by nie działało? Co do chłodzenia procesora to oks to przepraszam za słabszy wybór. :/

Awatar użytkownika
LupeR

Globalny Moderator

Post13 mar 2014, 20:12

Procesor Intel Core i3-4330 jest na płyty z gniazdem 1150.

Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Post13 mar 2014, 20:21

Dobrze, więc poszukam 1155 I3 :)

-- 13 mar 2014, 20:21 --

A i czy opłaca sie składać PCta od AMD?

Awatar użytkownika
seba86mu

VIP+

Post13 mar 2014, 23:37

RadosnyRadzio123, naprawdę robisz niepotrzebne zamieszanie.
LupeR, który zna się na rzeczy poleca Ci konkretny zestaw, a Ty nie mający większej wiedzy w tym temacie kombinujesz jak koń pod górę.

Napisz ostatecznie jakie konkretnie podzespoły potrzebujesz i do jakiej kwoty, a doradzimy Ci najlepsze rozwiązanie.

Awatar użytkownika
RadosnyRadzio123

Użytkownik

Post18 mar 2014, 21:17

Dobrze, ostatecznie dostaje 1500zł! Nie chcę robić spamu, przepraszam was, ale nie jest ode mnie zależne ile dostane, a ja sie zawsze napalam i od razu organizuje.. z góry przepraszam...
Chciałbym dodać, że PC ma dość dużo urządzeń USB podłączone na raz.. - Kamerka, Play.. ( tak, mam ten szitowy internet..) Myszka oraz klawiatura( to jest ciągle, + często dysk zew i inne bajery... ) . A chciałbym stabilną prace komputera, nie wiem czy coś to zmieni, czy nie.. ale, wole tak powiedziec od razu, na zapas :D I dalej z tą moją aktualną kartą graficzną.

EDIT: I jeszcze się pytałem czy wgl warto składać PCta z AMD, ale nie dostałem ODP :D Pytam sie z ciekawości :)

• Reklama

Wróć do „Sprzęt komputerowy”